Ersin Özince: Biz ulusal sermayeyi destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ersin Özince: Biz ulusal sermayeyi destekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 17:14

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bizzatihi ulusal sermayeyi destekleyen bir banka olduklarını söyledi.

İş Bankası'nın bu yıl başladığı ‘İş'le Buluşmalar" panelinin Antalya ayağı bugün gerçekleştirildi. Panel öncesinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen'i ziyaret eden İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kamu bankaları da dahil olmak üzere Antalya'da en fazla şubesi olan bankanın 38 şube ile İş Bankası olduğunu söyledi. Özince, bir gazetecinin, “Türkiye'de faiz oranları sıfırı bulur mu?” sorusuna, “Herhalde felaket olur” yanıtını verdi. Türkiye'de faizleri düşürmek için imkanların Merkez Bankası tarafından değerlendirildiğini belirten Özince, “Bizim tasarruf sahiplerimiz de vadeli mevduatı ve çok kısa süreli mevduatı çok seviyorlar. Onu kaçırmadan hatta artırarak faiz silahını Merkez Bankası'nın gereğince kullanacağını düşünüyorum. Ancak dünyada faizler azalmakla beraber, kredi maliyetlerine bunun nasıl yansıyacağını henüz ben göremiyorum. Çünkü faizler düşüyor, fakat kaynaklar da ne yazık ki çok kısa vadeli. Başlı başına faizin ucuzlamasından hepimize kesin olumlu sonuçlar çıkacağını düşünmeyelim. Ama faizin düşmesi iyi birşey, zaten Türkiye yüksek bir reel faiz ödemekte” diye konuştu. Ersin Özince, bir gazetecinin, “Bankacılık sisteminde sıkıntı var mı?” şeklindeki sorusuna da, bu konuya en iyi cevabı Merkez Bankası'nın verebileceğini söyledi. Özince, bu krizde çıkış bulunacağına inandığını kaydetti. Ardından Divan Talya Otel Convention Center'da yapılan panele katıldı.

Özince'nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği panelin ilk bölümünde ATSO Başkanı Kemal Özgen, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Söyler, İş Finansal Kiralama Genel Müdür Yardımcısı Dilek Korkut konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye İş Bankası'nın en büyük özel banka olduğunu söyleyen Genel Müdürü Ersin Özince, 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle Antalya'da toplanan mevduatın yüzde 8.87'sini temin ettiklerini söyledi. Bu anlamda 1'inci olan Ziraat Bankası'ndan sonra üçüncü sırada yer aldıklarını ifade eden Özince, kredide de aynı dönem itibariyle yüzde 10.37'lik pay ile ikinci konumda olduklarını söyledi. Haziran ayı sonu itibariyle Antalya'dan 844.5 milyon lira mevduat topladıklarını belirten Ersin Özince, kentte 934.5 kredi verdiklerini, topladıkları mevduattan çok kredi dağıttıklarını ifade etti. Özince, yine 2008 yılı ilk 10 aylık dönem sonu itibariyle İş Bankası'nın Antalya'daki toplam ihracat işlemlerinde yüzde 35, ithalatta ise yüzde 15'lik paya sahip olduğuna dikkat çekti. İş Bankası kurucusu Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyeti kuranların verdiği misyon doğrultusunda Türk ve Türkiye'de yatırım yapan yabancı şirketlerin en iyi koşullarda yatırım yapması için Türkiye'de gerekli bankacılık hizmetlerini vermeye çalıştıklarını söyleyen Özince, “Ama bizatihi ulusal sermayenin artırılmasını desteklemeyi misyon edinen bir kuruluşuz” dedi.
Kolektif sermaye ile yönetilen bir banka olduklarını söyleyen Ersin Özince, şirketin en büyük hissedarının yüzde 41'le ortak olan çalışanlar olduğunu söyledi. Sayıları 40 bine ulaşan çalışanların dışında yüzde 28’lik hisse payının Cumhuriyet Halk Partisi ve Türk Tarih Kurumu gibi Atatürk paylarının geldiğini söyleyen Özince, “Dolayısıyla İş Bankası'nın hissedar yapısında büyük değişiklik yok. Geri kalan hisselerimizin büyük bölümünde de yabancı yatırımcı olmakla beraber 200 bin civarında bireysel yatırımcısı var. Kısacası, İş Bankası'nın kolektif sermaye modeli olarak bunu ifade etmek istedim” diye konuştu.

ATSO BAŞKANI'NIN KONUŞMASI

Özince'dan sonra ATSO Başkanı Kemal Özgen konuştu. Ülkemizde sorunların arttığı dönemde yetkililerin ya sustuğunu yada konuşulanlara cevap vermediğini söyleyen Özgen, yıllardan beri ekonomi yönetiminin artık beklenti yönetimi haline geldiğini ifade ettiklerine dikkati çekti. Özgen, “Ekonomi yönetimi her sorunu çözecek diye bir şey yoktur. Fakat en azından doğru teşhis koyduklarını bilmemiz gerekir. Oysa üçüncü çeyreğin büyüme rakamları açıklanmıştır. Henüz küresel dalga vurmadan önce ekonominin durgunluğa girdiği görülmüştür. Ama hiçbir yetkili çıkıp da bir durum değerlendirmesi yapmamıştır” dedi.

Karamsarlık yaratmamaya özen gösterdiklerini söyleyen ATSO Başkanı Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fakat ekonomi yönetiminde de gerçekçi program bekliyoruz. ABD’deki gibi kapsamlı paketler beklemiyoruz. Buna gerek de yoktur. En ciddi sorunlardan biri de çeklerle ilgili 711'inci maddedir. Fakat piyasalarda ödemeler aksamaktadır. Çek ve senet tahsilatlarında ciddi sorun vardır. Bununla ilgili iki maddelik kanun değişikliğine gidebilirdi. Bunları söylediğimiz zaman sayın bakanlarımız tepki gösteriyor. Piyasada karamsarlık yaratmamak için bunları zaten sessiz söylüyoruz. Bu kez de oda üyelerimiz ‘kriz var siz sesinizi çıkarmıyorsunuz’ şeklinde tepki gösteriyorlar. Odalar ve Sivil toplum örgütleri olarak sıkıntı yaşıyoruz.”

PANEL VE SORU CEVAP YAPILDI

Panelin ikinci kısmında ise Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer, krizin turizm sektörü üzerindeki etkisini ve çıkış noktaları ile ilgili fikirlerini paylaştı.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ersin Celep”in “Modern Seracılığın Türkiye İçin Önemi” başlıklı sunumunun ardından Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bozkurt, ‘Kriz Sürecinde İşletme Stratejileri’ni içeren konuşması yaptı.

Kapanış konuşması ve genel değerlendirmeyi de yine Ersin Özince gerçekleştirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!