Erol Evcil'in kredi dosyası çok kabarık

Güncelleme Tarihi:

Erol Evcilin kredi dosyası çok kabarık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Nesim Malki cinayetinin kilit ismi olarak aranan işadamı Erol Evcil'in su yüzüne çıkan para ve kredi trafiği, bu konudaki ilginç ilişkiler ağına da ışık tutuyor.

Evcil'in, İş Bankası ile Türkbank'ın da aralarında bulunduğu 6 bankadan aldığı yüklü kredilerle ilgili trafiği, 5 şirketten oluşan ‘Erol Evcil Grubu’ aracılığıyla yürüttüğü ortaya çıktı. Evcil'in, Eze Zeytincilik, E.E.V. Otomotiv, Erev Tekstil, Erin İnşaat ve Eşrefoğlu Sigorta'dan oluşan şirketler grubuna, İş Bankası ve Türkbank'ın yanı sıra, İnterbank ile Egebank, Emlakbank ve Toprakbank da kredi verdi. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'na ulaşan belgelere göre, Evcil'e verilen kredilerde rekorun İş Bankası ile satışında Alaattin Çakıcı'nın da devreye girdiği Türkbank'a ait olduğu ortaya çıktı.

İş Bankası, bugün faiziyle birlikte 150 milyon dolara ulaştığı bildirilen 101 milyon dolar kredi verdiği Evcil'in, 26.7 milyon dolar tutarındaki leasing borcunu da karşıladı. Türkbank'ın ise işadamı Korkmaz Yiğit tarafından satın alınma girişiminden önce Evcil'e, 12.5 milyon dolarlık döviz kredisinin yanı sıra, 1.5 trilyon liralık da dövize endeksli kredi verdiği belirlendi. Şu anda yurtdışında kaçak olan Evcil'in, İnterbank'tan 15.8, Egebank'tan 4, Emlakbank'tan 1.2 ve Toprakbank'tan da 1 milyon dolar döviz kredisi kullandığı ortaya çıktı.

Sanayi Bakanlığı belgeleri de Evcil'in şirketleri ile şirket ortaklarını gözler önüne serdi. Evcil'in şirketlerinde yer alan ortakları arasında yakın akrabaları Salih, İsmail, Eşref ve Ersel Evcil'in isimleri dikkat çekti. Şirketlerindeki hisselerin tamamına yakınını elinde bulunduran Evcil'in ortakları arasında İlyas Uç, Bayram Bozdemir, Sabri Köroğlu, Ahmet Ünal Yüce, Tijen Yener ve Fahrettin Arslan da var.

Sanayi Bakanlığı'nın belgelerine göre, Evcil'in şirketlerinde dikkat çeken bir başka yön ise Bursa eski Emniyet Müdür Yardımcısı Yusuf İlhan'ın 1996 yılından itibaren ön plana çıkması. Kasım 1995'de öldürülen Nesim Malki'yle ilgili son operasyonlarda gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan İlhan, bütün bu şirketlerde Evcil'den sonra ikinci adam konumunda. İlhan, şirketlerin genel kurul toplantılarına da Evcil'e vakaleten katıldı.

EVCİL'İN ŞİRKETLERİ

Eze Zeytincilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.:

Sermayesi 1 trilyona yükseltilen şirketin 999 milyar 977 milyon 50 bin liralık hissesini Erol Evcil elinde bulunduruyor. Evcil'in yakınlarından Salih Evcil'in 5, İsmail Evcil'in 2.5 milyon liralık hissesi bulunurken, İlyas Uç ve Sabri Köroğlu'nun 5'er, Fahrettin Arslan ve Bayram Bozdemir'in de 2.5'şar milyon liralık hissesi bulunuyor.

E.E.V. Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.:

40 milyar sermayeli şirketin 39 milyar 995 milyon liralık hissesini Erol Evcil elinde bulundururken, 2 milyon liralık hissesi Salih Evcil'de, 1'er milyonluk hisseleri de İlyas Uç, Sabri Köroğlu ve Ahmet Ünal Yüce'de bulunuyor.

Erev Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.:

500 milyar lira sermayeli şirketin 499 milyar 990 milyon liralık hissesi Erol Evcil'de, 4 milyon liralık hissesi Salih Evcil'de, 2'şer milyonluk hisseleri Sabri Köroğlu ve Ahmet Ünal Yüce'de, 1 milyon 800 bin liralık hissesi İlyas Uç'ta ve 200 bin liralık hissesi de Tijen Yener'de bulunuyor.

Eşrefoğlu Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş.:

50 milyar sermayeli şirketin 49 milyar 980 milyon liralık hissesi Erol Evcil'de, 10 milyon liralık hissesi Salih Evcil'de, 4 milyon liralık hissesi İsmail Evcil'de, 2'şer milyon liralık hisseleri de İlyas Uç, Ersel Evcil ve Eşref Evcil'de bulunuyor.

Erin İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.:

100 milyar sermayeli şirketin 99 milyar 996 milyon 400 bin liralık hissesi Erol Evcil'in elinde bulunurken, Salih Evcil, İlyas Uç ve Sabri Köroğlu'nda 800'er bin liralık, İsmail Evcil, Fahrettin Arslan ve Bayram Bozdemir'de de 400 biner liralık hisse bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!