Erol Aksoy'a 2,5 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Erol Aksoya 2,5 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 18:38

İktisat Bankası'nın kredi müşterisi bazı firmaların Çukurova Grubu'na satılması sırasında, “borçlarının tasfiyesi amacıyla verilen kambiyo senetlerinin muhasebe kayıtlarının yapılmadığı” iddiasıyla yargılanan bankanın eski sahibi Erol Aksoy, 2,5 yıl hapis ve 250 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Erol Aksoy'un da aralarında bulunduğu tutuksuz 6 sanık katılmadı. Duruşmada sanık avukatları, esasa ilişkin savunmalarını yaptı.

Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, dava konusu olayın meydana geldiği tarihte Erol Aksoy'un bankanın yönetim kurulu başkan vekili, Roy Arto Gevrekyan'ın genel müdür, Fikret Güler'in de muhasebeden sorumlu genel müdür yardımcısı olduğunu belirtti.

Bu sanıkların, “işlemlerin kayıt dışı bırakılması suretiyle gerçek mahiyetlerine uygun düşmeyen muhasebeleştirme yapmak” suçunu işlediklerinin anlaşıldığını kaydeden mahkeme heyeti, Erol Aksoy'u, eylemine uyan Bankacılık Kanunu'nun 156. maddesi gereğince üst sınırdan 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, Aksoy'un cezasını, “mahkeme heyetini haksız yere reddetmesine rağmen, duruşmalardaki saygılı tutumu, nezaketi ve geçmişteki sabıkasızlık halini” göz önüne alarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi. Aksoy hakkında ayrıca, 250 bin YTL adli para cezası verildi.

Aynı suçlamaya ilişkin olarak Fikret Güler'i 1 yıl 8 ay hapis ve 37 bin 500 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Roy Arto Gevrekyan'ı da 2 yıl 1 ay hapis ve 104 bin 150 YTL adli para cezasına mahkum etti. Mahkeme heyeti, sanıklar Ufuk Fatma Altın, Nadire Melda Açıncı ve Ediz Osman Atik'in ise mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatlerine karar verdi.

Davanın zaman aşımının dolmasına kısa bir zaman kaldığı, bu nedenle mahkemenin bir ay içinde 4 celse açarak davayı karara bağladığı öğrenildi.

Davanın Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamesinde, İktisat Bankası'nın kredi müşterilerinden olan firmaların yüzde 80 oranındaki hisselerinin Çukurova Grubu'na satıldığı belirtiliyordu.

Bu firmaların kullandıkları kredilerden doğan borçlarının tasfiyesi amacıyla Çukurova Grubu tarafından bankaya verilen kambiyo senetlerine ilişkin bankada muhasebe kayıtlarının tesis edilmediği kaydedilen iddianamede, bu işlemden sorumlu olan banka yöneticilerinin cezalandırılması istenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!