Erez'den umudunu kesen piyasalarda hava döndü

Güncelleme Tarihi:

Erezden umudunu kesen piyasalarda hava döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yalım Erez'e umut bağlayıp, birkaç gün yükseliş keyfini yaşayan İMKB, Erez formülünün zorlaşmaya başlaması üzerine dün de düştü. Borsa yüzde 1.7 oranında düşerken, birkaç günlük moralle düşen faizler de yeniden yükseldi. Bono faizleri yüzde 130'dan yüzde 136'ya çıktı.

YALIM Erez'in yeni hükümeti kurma olasılığının iyice azalmasıyla piyasalarda hava döndü. Erez'in hükümet kurma şansının azalmasına bağlı olarak borsa ve faiz cephesindeki iyimserlik birden ortadan kalkıverdi.

Siyasi parti liderleriyle yaptığı birinci tur görüşmelerin ardından Erez'in, işinin zor olduğunun anlaşılması borsada hemen satışları artırdı. Borsa endeksi dün 44 puan artarak 2 bin 534 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 1.7 oranında geriledi.

Erez'in şirketi Haznedar Tuğla'nın hisseleri de dün yüzde 14 oranında düşüşle taban fiyattan alıcısız kapandı. Hızlı yükselen Haznedar hisselerinde, birileri iyi paraalr kazanırken, 7 bin ile 8 bin fiyat aralığındaki boşaltma operasyonunda alım yapanlar büyük zarara uğradı.

Borsa, Erez'in hükümeti kurma görevini almasıyla birlikte geçen hafta tırmanışa geçerek, 2 bin 659 puana kadar yükselmişti. Siyasi liderlerin aralarında anlaşamaması, yatırımcıların da yeni yılda yeni hükümet beklentilerini iyice azalttı.

Borsadaki sıkışmada siyasi belirsizliğin yanısıra, yeni yıl öncesi para girişinin durması ve tatil rehavetinin de payı var.

Erez'in kurmaya çalıştığı hükümetin akıbeti, CHP'nin tavrına bağlı. Muhalif kanat olarak DYP ve Fazilet Partisi'nin kendi saflarına çekmeye çalıştığı CHP, Erez'e destek vermek yerine köstek olmaya devam ederse, hükümet krizi yeni yılda da uzun süre çözümsüz kalabilir.

FAİZLER YÜKSELDİ

Böyle bir gelişmenin yaşanması halinde, siyasi belirsizlik nedeniyle bir türlü toparlanamayan piyasalarda çalkantı yeni yılda da devam edecektir. Hükümetin kurulmasına ilişkin olumsuzluklar, faiz cephesini de fena vurdu. Önceki gün yüzde 125'ten dönerek yüzde 130'un üzerine çıkan bono oranları, dün 5-6 puan daha arttı ve yüzde 136 düzeyine yükseldi. Böylece faiz cephesinde de siyasi istikrar umuduyla hafta başında yaşanan 10 puanlık hızlı düşüş, iki günlük yükselişle ortadan kalkıverdi.

Siyasi belirsizlik ortadan kaldırılmadıkça, faizler yeni yılda da yüksek seyrini sürdürecektir.

Bono oranlarının yanısıra gecelik faizler de, siyasi gelişmelerden çok Türk Lirası sıkıntısı yüzünden yüzde 90'ların üzerindeki seyrini korudu. Dövizde yıl sonu talebi nedeniyle kurların yükselmesini Merkez Bankası frenledi. Dolardaki çıkışı önlemek amacıyla Merkez Bankası'nın, döviz interbankında dün 60 milyon dolar sattığı tahmin ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!