Erez'den işadamlarına ‘maşamız olun’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Erezden işadamlarına ‘maşamız olun’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Yalım Erez, 4. Ulusal Kimya Sanayi Kongresi'nde işadamlarına, ‘‘Enflasyonun düşmesi için maşa olmaya hazır mısınız?’’ diye seslendi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, enflasyonun ancak siyasetçilerin kararlılığıyla önlenebileceğini vurgularken, işadamlarına ‘‘ancak siyasetçi durduğu yerde elini, maşayı kullanmadan ateşe uzatmaz. Siz ‘maşa olmaya' hazır mısınız?’’ diye sordu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği ve İstanbul Kimyevi maddeler ve Mamülleri İhracatçı Birliği tarafından organize edilen ‘‘4. Ulusal Kimya Sanayi Kongresi’’ Ankara’da başladı. Kongre'nin açılışına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, konuşmasının büyük kısmını enflasyon konusuna ayırdı.

Enflasyonun 20 yıldan beri Türkiye'de konuşulduğunu ve düşürülmesinin istendiğini, ancak herkesin bu konuda kendisinin ne yapması gerektiğini sormak yerine, karşı tarafın ne yapacağına baktığını ifade ederek, bu durumu eleştirdi.

KARARLILIK GÖSTERİN

Böyle yapmakla enflasyonu düşürmenin mümkün olmadığını, olsaydı, Türkiye'de enflasyonun şimdiye kadar ortadan kalkması gerektiğini belirten Erez, 8 yıllık temel eğitimde gösterilen kararlılığın, enflasyon konusunda da gösterilmek zorunda olduğunu bildirdi. Erez, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Enflasyonu önleyecek olan, siyasetçinin kararlılığıdır. Ancak siyasetçi durduğu yerde elini, maşayı kullanmadan ateşe uzatmaz. Yani elini yakacağı bir olaya uzatmaz. Siz 'maşa olmaya' hazır mısınız? Eğer maşa olmaya hazırsanız, siyasetçi o maşayı, sizi tutarak, ama bütün enflasyondan gelecek faturayı, kesimlerin hepsine eşit dağıtmak şartıyla gereğini yapabilir. Sadece bir kesime yansıtarak enflasyonu önlemek mümkün değildir. Yani bir yandan sosyal güvenlik müesseselerinin açıklarının giderilmesintartışacağız, bunun temel faktörünün emeklilik yaşının uzaması olduğunu söyleyeceğiz, doğrudur. Ama bir yandan da iş güvencesinden kaçacağız. İşadamı olarak sendikacıya, işçiye bunu kabul ettiremezsiniz.’’

CAMDAN FIRLARSINIZ

Enflasyonu önlemenin çaresinin belli olduğunu da belirten Erez, bunun da ‘‘frene basmak’’ olduğunu kaydetti. Bakan Erez, ‘‘Biz frene birden basarız, ama birden bastığımız zaman hepinizin kafası gider cama vurur. Hatta bazılarınızın kafası camdan dışarı çıkar. Onun için frene yavaş yavaş basacağız. Belki hepiniz yerinizden biraz sarsılacaksınız. Ama hiçbirinizin kafasını camdan dışarı çıkartmayacağız. ’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!