Erdoğan'dan Merkez Bankası'nda görev değişikliği iması

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Merkez Bankasında görev değişikliği iması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2006 16:46

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'de tekstilcilerle yaptığı toplantıda Merkez Bankası Başkanı'nın görev değişikliği konusundaki sözleri gündeme damgasını vurdu. Erdoğan'ın kur politikasından yakınan tekstilcilere, “Merkez Bankası Başkanı'nın değişimi ile birlikte kur politikasında da değişikliklik olacağını düşünüyoruz” dediği yolundaki haberleri işadamları kısmen doğrularken, AKP'liler doğrulamadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazar günkü Balçova İlçe Kongresi sonrası Balçova Termal Tesisleri'nde Egeli ‘Tekstil Eylem Komitesi’ ve işadamlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı toplantıya, komite içinde yer alan Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Başkan Vekili Remzi Peköz, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Fikret Mısırlı, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Örün'ün yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticadet Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, AKP İzmir milletvekilleri İsmail Katmerci,
Tevfik Ensari ve AKP İzmir İl Başkanı Ali Aşlık katıldı.

Basına kapalı toplantı 20 dakika sürecekti ancak bir saati aştı. Jak Galiko, 35 dakikalık sunumunda sektörün kur ve faiz yüksekliğinden kaynaklanan sıkıntısını aktardı. Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın tekstilcinin sorunlarına yaklaşımından çok Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesiyle kur politikasının da tekstilcilerin istediği şekilde değişebileceği yolunda açıklama yaptığı iddaları damgasını vurdu.

YORUM YAPMADILAR

İTO Başkanı Demirtaş ve EBSO Başkanı Taşkın, basına kapalı toplantı hakkında yorum yapmayacaklarını açıkladı. AKP İzmir milletvekilleri İsmail Katmerci, Tevfik Ensari ve İl Başkanı Ali Aşlık da Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın yönetim değişimi hakkında bir yorum yapmadığını savundu.

Toplantıya katılanlar Başbakan'ın Merkez Bankası Başkanı konusundaki sözleri ve değerlendirmesini şöyle aktardı,
Jak Galiko: “Başbakan Erdoğan, faizlerin yüksek olduğu konusunda bizimle aynı görüşü paylaştı. Merkez Bankası'nın özerk olduğunu, kendisinin herhangi bir müdahalede bulunamayacağını, müdahale etmeye kalksa bile IMF ile Dünya Bankası'nın buna karşı çıkacağını söyledi. Erdoğan, Merkez Bankası'nın yönetimiyle ilgili ‘Merkez Bankası'nda yönetim değişirse inşallah yeni gelecek başkan, sizin ve benim istediğim yönde hareket eder’ dedi.”
Fikret Mısırlı: “Başbakan Erdoğan, faizlerin yüksekliği konusunda bize hak verdi. Erdoğan, ‘Merkez Bankası başkanı değişirse yeni gelecek başkan inşallah bizin ve benim istediğim yönde hareket eder’ dedi.”

Jak Eskinazi: “Başbakan Erdoğan faizlerin yüksek olduğunu söyledi. Kendisinin Merkez Bankası'nın para politikalarının hükümetin paralelinde olmadığını, ancak kendisinin Merkez Bankası'nı etkileyemeyeceğini belirtti. Ancak yönetimin değişmesiyle ilgili herhangi bir yorum yapmadı.”

Nedim Örün: “Toplantıda kurlar, 5084 sayılı yasanın tüm Türkiye'ye iki yıl içinde yayılması, KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi konularını ele aldık. Özellikle kurlar üzerinde durduk. Başbakan Erdoğan, kurlarla ilgili sorunlar üzerine bize ‘Siz, belli tespit yapıyorsunuz. Çözüm nedir?’ diye sordu. Bunun üzerine iki arkadaşımız faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan da ‘Faizlerin düşürülmesi lazım. Sizinle aynı fikri paylaşıyorum. Ancak bu konu, Merkez Bankası başkanının yetkisinde. 17 Mart'ta olası yönetim değişikliği ile farklı bakış açısı ortaya çıkabilir’ dedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!