Erdoğan, kürt petrolü için Barzani ile 3 saat görüştü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, kürt petrolü için Barzani ile 3 saat görüştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 01:08

BAŞBAKAN Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin dünkü görüşmesi üç saat sürdü. Görüşmede enerji anlaşmalarının imzalanıp imzalanmadığı ise gizemini koruyor. IKBY Sözcüsü Dizayi, Türkiye tarafından resmi açıklama yapılmasının daha iyi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin görüşmesi yaklaşık üç saat sürdü. Ana gündem maddesinin enerji olduğu öğrenilen görüşmenin ardından Başbakanlık kaynakları enerji konusunda imzalanan bir sözleşme bulunmadığını bildirdi. Ancak IKBY Hükümet Sözcüsü ise “IKBY ve Türkiye, siyasi, sosyal ve ekonomik konuların bütün boyutları üzerinde hemfikir” derken, İki ülke arasında enerji alanında anlaşma sağlanıp sağlanmadığına ilişkin Türkiye tarafından resmi açıklama yapılmasının daha iyi olacağını kaydetti.

Yakında Kuzey Irak’taki petrol sahalarından Türkiye’ye yeni bağlantı hattı ile ilk petrol sevkiyatının gerçekleşmesi beklenirken, enerji anlaşmalarında gelinen nokta merak konusu oldu. Ankara’daki yönetim bu konuda sessiz kalmayı tercih ederken, duyumlar prensipte anlaşma sağlandığı şeklinde. Önümüzdeki günlerde Barzani ve Başbakan Erdoğan’ın Bağdat’a gerçekleştireceği ziyaretler bu kapsamda kilit rol oynuyor. Son dönemde Bağdat ile ilişkileri yeniden ısınan Türkiye, merkezi Irak hükümetinin de onayladığı bir anlaşma yapmaktan yana. Konuya yakın bazı kaynaklar ise iki tarafın enerji bakanlarının da katıldığı toplantıda sözleşmelerin imzalandığına kesin gözüyle bakıyor.

Haberin Devamı

BAĞDAT’A İKNA TURLARI

Başbakan Erdoğan, görüşmede, yakın bir zamanda Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi Türkiye’de ağırlamayı, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısını düzenlemeyi arzuladıklarını kaydetti. Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Irak’a resmi bir ziyarette bulunmayı, bu vesileyle Bağdat’ın yanı sıra Erbil’i de ziyaret etmeyi arzuladığını bildirdi. Irak’ta ayrım gözetmeksizin tüm kesimlerle ilişkileri geliştirmeye özen gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Irak’a yaptığı ziyaretlere değinerek, önümüzdeki dönemde bu tür ziyaretlerin bakan düzeyinde devam etmesini planladıklarını ifade etti.

Müzakere ziyareti

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani arasındaki görüşmeyi değerlendiren IKBY Hükümet Sözcüsü Safin Dizayi Barzani’nin Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldiğini belirterek, görüşmede IKBY ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığını ifade etti. Özellikle enerji ve ekonomik konular üzerinde durulduğunu anlatan Dizayi, “Hem bölgenin hem Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunmak için görüşmeler yapıldı” ifadesini kullandı. Dizayi, Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinden sonra Bağdat’a gideceği yönündeki haberlerle ilgili, Barzani’nin Bağdat’a gitmesinin gayet normal olduğunu ve Erbil-Bağdat arasında yoğun trafiğin devam ettiğini söyledi. Kuzey Irak internet sitelerinde ise Neçirvan Barzani’nin son kabine toplantısında Türkiye ile petrol ihracat anlaşmalarını müzakere etmek üzere Bağdat’a gideceğini söylediği kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!