Erdoğan: Günlük geliri 1 doların altında olan yok

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Günlük geliri 1 doların altında olan yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 13:36

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik gelişmeyle ilgili rakamların bilinmesinde fayda olduğunu belirterek, “Sürekli olarak kendimizi bu noktada hesaba çekmemiz lazım. Eğer siz kendinizi hesaba çekmezseniz, sandıkta vatandaş sizi hesaba çekecektir. Onun için de ona kendinizi hazırlamanız lazım” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Yeni Binada Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı'ndan 10.000'inci üyelerin yararlanması dolayısıyla törende konuştu.

Vakıf yöneticilerine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Erdoğan, 18 temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da bu krediden ilk yararlanan Türkan Dalkılıç'a mikrokredinin ilk çekini yapılan törende bizzat verdiğini hatırlattı.

Bugün, bu sayının 10 bin rakamına ulaşmış olmasından dolayı son derece mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
“Nobel ödülü almış bütün dünya tarafından kabul görmüş, takdir görmüş bu uygulamanın ülkemizde de yaygınlaşıyor olması son derece sevindirici, umut verici bir gelişmedir. Emeği geçen, katkısı olan, destek sağlayan herkese yurt içinde ve yurt dışındaki tüm dostlarımıza en kalbi teşekkürlerimizi sunuyorum. Özellikle iktidara geldiğimiz günlerde Türkiye'nin nasıl bir manzara içinde olduğunu eminim hepiniz hatırlıyor, hepiniz biliyorsunuz. Hem 10 yıllardır uygulanan yanlış politikalar, hem de 2000 ve 2001 yıllarında yaşanan krizler ülkemizde işsiz, muhtaç, dar gelirli vatandaşlarımızın sayısını çok büyük oranda arttırmıştı. “

“YOKSULLUK, YOLSUZLUK VE YASAKLAR”

Başbakan Erdoğan, “3 Y” olarak adlandırdıkları, 'Yoksulluk, Yolsuzluk ve Yasaklar' üzerinde yoğunlaştıklarını her fırsatta ifade ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Türkiye'deki her sorunun dolaylı ya da doğrudan sebebi olan bu üç hususla mücadele etmek için gece demeden, gündüz demeden çalıştık, çalışıyoruz. Hamdolsun 5.5 yıl gibi kısa bir sürede 10 yıllar boyunca üst üste birikmiş bu sorunları çözdük, çözüm yoluna koyduk ve bu mücadelemizi aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Türkiye 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde, dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldi. Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız 79 senede 230 milyar dolar iken, bunun üzerine 2007 sonu itibariyle 429 milyar dolar ilave etmek suretiyle 659 milyar dolara çıkardık. Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya baktığımız zaman 3 bin 300 dolarken, şu anda 9 bin 333 dolara yükselmiş durumda. Üretimde, yatırımda, ihracatta ve istihdamda milletçe hepimizi sevindiren, umutlandıran başarılara imza attık. Tüm bunları ülke genelinde yayılmış yoksulluğu, yolsuzluğu ve yasakları yok etmek hedefiyle bu hedefin verdiği azimle kararlılıkla, inançla başardık. “

“TÜRKİYE'NİN KADERİ BU OLAMAZ”

İktidara geldikleri gün “Türkiye'nin kaderi bu olamaz, Türkiye'nin manzarası bu olamaz, bu millet, Avrupa'nın yanı başında bu yaşam koşullarını hak etmiyor. Türkiye'nin potansiyeli var, zenginliği var, dinamik bir iş gücü var, çalışkan, zeki insanları var” dediklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
“İstersek, hedeflersek ve bu hedeflere de kilitlenip azmedersek. Bu kısır, döngüden çıkarız demiştik. 3 Kasım seçimlerinin ardından milletimizin tüm fertleriyle birlikte bir seferberlik başlattık. Şunu tüm samimiyetimle ifade etmek isterim. Biz bütün sorunları çözdük iddiasında hiç bir zaman olmadık, ama bu alanda çok önemli hatta tarihi nitelikte başarılar elde ettik. Ve yükseğe çektiğimiz hedeflerimize ulaşmak için de yine aynı heyecanla çalışıyoruz.”

“BUNLAR TARİHİ NİTELİKTEKİ DEĞİŞMELERDİR”

“Burada sizlere bir kaç rakam vermek istiyorum. Bunları bilmenizde fayda var. Çünkü bunlar bizim ölçülerimiz, nereyle başladık, nereye geldik. Bunu görmemiz lazım” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Sürekli olarak kendimizi bu noktada hesaba çekmemiz lazım. Eğer siz kendinizi hesaba çekmezseniz, sandıkta vatandaş sizi hesaba çekecektir. Onun için de ona kendinizi hazırlamanız lazım. Bunlar afaki rakamlar değil, bunlar devletin resmi rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi rakamları. Üstelik bu rakamlar, uluslararası standartta tüm dünya ülkeleri tarafından kabul gören rakamlar. Bakınız 2002 yılında Türkiye'de açlık sınırının altında yaşayan kişi sayısı 926 bin kişiymiş. Binde 135. En son 2006 yılında yapılan araştırmada ise bu sayının 539 bine kadar düştüğünü gördük, binde 74. Kişi başına günlük 1 dolar gelirin altında yaşayan fert sayısı 136 bin kişi idi, 2006 sonu itibariyle bu sayı dikkat ediniz hamdolsun artık sıfırlandı. Kişi başı günlük 2.15 dolar gelirin altında yaşayan fert sayısı 2 milyon 82 bin kişi idi, oran olarak değerlendirirsek yüzde 3. Bu sayıyı, 2006 yılında 1 milyon 22 bin kişiye kadar çektik. Bu da yüzde 1.4. Kişi başı günlük 4.3 altında yaşayan fert sayısı 20 milyon 721 bin kişi idi, yüzde 30.3. Bu sayı da şu anda 9 milyon 681 bin kişiye kadar çekilmiş vaziyete. Yüzde 13.3. Bunlar tarihi nitelikte değişmelerdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!