Erdoğan: Ben kömür dağıtıyorsam benim valim de dağıtacak

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Ben kömür dağıtıyorsam benim valim de dağıtacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2002’den bu yana en alt gelir grubunun geliri yaklaşık 6 kat artarken, en zengin grubun gelirinin bir kat bile artmadığını söyledi ve dar gelirliye kömür yardımı yapılmasına ilişkin valiliklere verdiği talimatı savundu. Erdoğan, eleştirilere "Ben dağıtıyorum, benim valim de dağıtacak. Bunu yaptığımız zaman büyüyeceğiz" yanıtını verdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye’de güçlenmenin en alt kesimden başladığını belirtirken, dar gelirliye kömür yardımına ilişkin eleştirileri de yanıtladı. HSBC Bank ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen "Mikrokredi ile Topluma Destek Projesi"nin 10 bin kişiye ulaşması nedeniyle Başbakanlık binasında düzenlenen törende konuşan Erdoğan, ekonomiyle ilgili karşılaştırmalı rakamlar vererek ve bunları ’tarihi değişimler’ olarak nitelendirdi.

Alttan güçlenme

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYİH) artışın kademe kademe genele yansıdığını, yaşam standartlarının dikkat çekici şekilde yükseldiğini, günlük 1 doların altında gelirle yaşayan kimse kalmadığını söyleyen Erdoğan, TÜİK’in 5 gruba böldüğü yüzde 20’lik gelir gruplarından yola çıkarak şu değerlendirmeyi yaptı: "2002 yılında en alt gelir grubundaki bir ferdin yıllık ortalama geliri 625 YTL idi, 2005’te bu gelir 3 bin 570 YTL’ye yükselmiş durumda. En üst gelir grubunun yıllık ortalama geliri 5 bin 106 dolardı, 2005 sonunda 7 bin 716 dolara yükselmiş durumda. En alt grubun geliri yaklaşık 6 kat artarken en yüksek grubun en zengin grubun geliri bir kat bile artmadı. Demek ki güçlenme alttan başlamış vaziyette. Bu mücadeleyi hız kesmeden en küçük bir taviz vermeden sürdürmeye kararlıyız."

Sosyal hukuk devleti

Bu arada zaman zaman hükümete yöneltilen "Hükümet Anadolu’da gidiyor torbalarla erzak dağıtıyor, gıda dağıtıyor" eleştirilerini de hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Kömür dağıtıyoruz, ders kitabı dağıtıyoruz, ihtiyaç sahiplerine gıda dağıtıyoruz, giyecek dağıtıyoruz. Söyledikleri şu; ’Siz bunu parti propagandası yapmak için dağıtıyorsunuz.’ E kardeşim bu devlet Anayasa’da nasıl tanımlanıyor? Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Sosyal bir hukuk devleti ne demek? Sosyal bir hukuk devleti bu işte, kenarda köşede itilmiş, kakılmış, ihmal edilmiş, unutulmuş vatandaşı bulacaksın."

Kaynaşma

Onun için valilere "Ne olur atlayın arabanıza zaman zaman kapı kapı dolaşın çalın. Çünkü siz bizim İllerdeki elimiz, ayağımızsınız, gören gözümüzsünüz, duyan kulağımızsınız. Hatırlarsanız yeri geldiği zaman da kömür kamyonuna, şoför mahalline oturun, beraberce siz gidin dağıtın" dediğini aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Beni eleştirdiler ’Türkiye Cumhuriyeti’nin Valisi kömür dağıtır mı?’ dediler. Arkadaşlar, ben dağıtıyorum tabii ki benim valim de dağıtır. Bunu yaptığımız zaman büyüyeceğiz. O zaman benim vatandaşım valisiyle beraber ’Gel bakalım’ dediği zaman istediği yere gelir, ’yürü’ dediği zaman istediği yere yürür. Mesele bunu sağlamak değil mi? Devlet, millet kaynaşması nedir? İşte budur, bunu başaracağız."

Sandıkta hesap

Erdoğan, konuşmasında sık sık rakamlara yer verirken, şöyle konuştu: "Ekonomik gelişmeyle ilgili rakamların bilinmesinde fayda var. Sürekli olarak kendimizi bu noktada hesaba çekmemiz lazım. Eğer siz kendinizi hesaba çekmezseniz, sandıkta vatandaş sizi hesaba çekecektir. Onun için de ona kendinizi hazırlamanız lazım."

Toptan: Kilo vermek için harcanan paralarla aç insanlar doyurulabilir

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Gelişmiş ülkelerde 1.5 milyar kişinin aşırı beslenmeden dolayı aldığı kiloları vermek için harcadığı parayla, 850 milyon açlık sorunu yaşayan insanın ihtiyaçları karşılanabilir" dedi. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın yürüttüğü mikrokredi uygulamasına katılan ve destek verenlerden oluşan heyeti dün kabul eden Toptan, "Yetersiz beslenmeye bağlı ölümlere çare bulmaktan uzak kalan insanlık, lüks yaşama ve kendi neslini yok eden silahlara büyük kaynaklar harcayabilmektedir" diye konuştu.

Mikrokredi hedef i 5 milyon dolar

HSBC Bank’ın Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile birlikte yürüttüğü, Mikrokredi ile Topluma Destek Projesi 22 ilde, 10 bin kişiye ulaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, "10 bin kardeşimiz küçük sermayelerle üretmeye kendisine, ailesine, ülkesine katkı sağlamaya başladı üstelik bunu devlet hazinesinden, maliyeden tek kuruş kullanmadan başardı" derken, mikrokrediden yararlanan 10 bininci üyelere hediye çeklerini verdi. HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraya Antika, 2010 sonuna kadar 5 milyon dolarlık mikrofinansman fonu kullandırarak yeni işgücü imkanları yaratmayı hedefdiklerini belirtti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Dr. Aziz Akgül de, 100 ile 700 YTL arasında değişen kredilerde geri ödemelerin tamamının tahsil edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Verilen kredi tutarları küçük ama yaratacağı fark uzun vadede çok büyük. Girişimci ruha sahip insanları üretici faaliyetlerde bulunmaları için teşvik ederek, ülke kalkınmasına destek oluyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!