Erdoğan bankaları aşırı titiz buldu, ‘biraz açılım’ istedi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan bankaları aşırı titiz buldu, ‘biraz açılım’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, krizde bankaların reel sektörü destekleme konusunda ‘aşırı titiz’ davrandığını belirterek, ‘biraz açılım’ istedi. Erdoğan, “Dünyada rasyo yüzde 8 iken bizde yüzde 12’ye çıkardık. Yüzde 18’lerde olan var. O zaman biraz aç ya, reel sektörü bu noktada biraz rahatlatın” dedi.

KÜRESEL krizde Türk bankalarının başarısına dikkat çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, bankalardan da ‘biraz açılım’ istedi. Bankaların ‘aşırı titiz’ davrandığını söyleyen Erdoğan, “Dünyada rasyo yüzde 8 iken bizde yüzde 12’ye çıkardık. Yüzde 18’lerde olan var. Yani bizim durum şu anda çok çok iyi. O zaman biraz aç ya, reel sektörü bu noktada biraz rahatlatın” dedi.

O zaman biraz aç ya

Erdoğan, Türk-Makedon İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de bu krizde bir tane bankanın çökmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: “Daha titiz davrandılar. Paylaştığım yanları var, paylaşmadığım yanları var. Reel sektörü desteklemeleri gerekirdi. Hâlâ da aynı şeyi söylüyorum. Burada aşırı titiz davranıyorlar. Mesela dünyada uluslararası noktada rasyo yüzde 8 iken bizde yüzde 12’ye çıkardık. Yüzde 12’ye rağmen, yüzde 12’ye en yakın olan yüzde 14.5 civarında. Ama 18’lerde olan var. Yani bizim durum şu anda çok çok iyi. O zaman biraz aç ya, reel sektörü bu noktada biraz rahatlatın. Biraz reel sektörü rahatlatsalar işsizlik noktasında da ciddi manada bize katkısı olacak”

Başarılı performans

Hükümet olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında da büyük çabaları olduğunu anlatan Erdoğan, gerek IMF, gerek Dünya Bankası, gerekse OECD’nin yayınladıkları raporlarda Türkiye’nin kriz karşısındaki başarılı performansını teyit ettiklerini belirtti. rdoğan, krizin Türkiye’ye olan etkilerini, riskleri, belirsizlikleri soğukkanlı bir şekilde yönetmeyi başardıklarını onların da ifade ettiğini dile getirdi.

Müşterek adım atacağız

Makedon hava yollarıyla da müşterek adım atacaklarını söyleyen Erdoğan “Başbakanla da görüştük, bir an önce THY ile Makedon hava yolları arasında da böyle bir adımı atacağız. Bu, aramızdaki uçuşları daha da sıklaştıracağı gibi farklı ülkelere uçuşları getirmesi açısından da çok önemli adımlar” dedi.

Haliç, Venedik’le yarışacak

İSTANBUL Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş. tarafından Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere inşa edilen ‘Kasımpaşa’ adlı vapur hizmete alındı, ‘Hasköy’ ve ‘Sütlüce’ vapurları da suya indirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Haliç, Venedik’le, Budapeşte’yle yarışır hale geldi” dedi. İDO’nun 3 vapuru denize indirme törenindeki konuşmasında bu yıl, 31 Ocak’ta ‘Fatih’ vapurunu, 8 Haziran’da ‘Beyoğlu’ ve ‘Kadıköy’ vapurlarını, 10 Ekim’de de Beykoz ve Sarıyer vapurlarını hizmete aldıklarını hatırlatan Erdoğan, vapurların 20 yıl sonra İstanbul’a kazandırılan, İstanbul filosuna katılan ilk vapurlar olduğunu vurguladı. Erdoğan, Haliç-Üsküdar arasında kullanılmak üzere 600 yolcu kapasiteli ve yaklaşık 10 milyon TL’ye mal edilen üç yeni vapuru daha İstanbul’a kazandırdıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!