Erdoğan 17.35’te hızlı trenle Ankara’dan çıktı iftarı Konya’da yaptı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan 17.35’te hızlı trenle Ankara’dan çıktı iftarı Konya’da yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 00:00

Ankara-Konya arasını 10.5 saatten 1.5 saate indiren hızlı tren hattı bugün yolcu seferlerine başladı. Hattın ilk seferiyle Ankara’dan 17.35’te Konya’ya hareket eden Başbakan Tayyip Erdoğan, burada önce halka birlikte iftar yaptı, ardından Konya Tren Gar’ındaki törenle hızlı tren hattını hizmete açtı.

Haberin Devamı

ANKARA-Konya arasını 10.5 saatten 1.5 saate indiren Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) bugün yolcu seferlerine başlıyor. Hattın ilk seferini dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17.35’te Ankara’dan Konya’ya giderek gerçekleştirdi. Hattı kullanarak Ankara’dan Konya’ya hareket eden Başbakan Erdoğan önce burada vatandaşlarla birlikte açık havada iftar yaptı. Erdoğan, iftarın ardından Tren Garı’nda hızlı tren hattını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla hizmete soktu. Böylece hat, yolcu seferlerine de açılmış oldu. 

Başbakan Erdoğan, tren yoluyla daha önce Ankara’dan Konya’ya 10.5 saatte varılabildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Ankara’dan yola çıkan tren Eskişehir’e, Afyon’a uğruyor ve neredeyse yarım günde Konya’ya ulaşabiliyordu. Hükümetlerimiz döneminde Ankara-Polatlı arasındaki hızlı tren hattını kullandık. Polatlı’dan Konya’ya, gidiş ve geliş olmak üzere yeni bir hat döşedik. Artık Ankara-Konya arasındaki süre 1 saat 30 dakikaya indi.”

Haberin Devamı

17.35’te hareket ettiler

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın basın mensuplarıyla birlikte gerçekleştirdiği tanıtma    seferinin ardından, hattın ilk seferini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmış oldu. Ankara-Konya arasında ilk seferini gerçekleştiren Yüksek Hızlı Treni (YHT) kullanarak saat 17.35’te Konya’ya hareket eden Başbakan Erdoğan’ı, Ankara Garı’ndan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililer uğurladı. Hızlı trenin ilk seferinde Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma  Bakanı İsmet Yılmaz, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Konya’ya gitti.

4.5 yılda tamamladık

Erdoğan, Ankara-Konya hızlı tren hattının 4.5 yıl gibi kısa sürede tamamlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “8 ayda da test sürüşleri tamamlandı. Şu anda Ankara-Konya arası 1.5 saat indi. Dünyada hızlı tren hatlarının inşa süresi 5-13 yıl arasında değişiyor. İtalya’da 204 kilometrelik Roma-Napoli Hattı 11 yılda tamamlandı. Almanya’da 216 kilometrelik Hannover-Berlin Hattı 7 yılda tamamlandı. Biz ise 212 kilometrelik Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı’nı 4.5 yılda tamamladık.”

Haberin Devamı

100 bin kilometre deneme

Erdoğan, konuşmasında hızlı trenin test sürüşlerine şöyle dikkat çekti: “Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı’nın, proje dizayn ve tüm yapım işleri yabancılar tarafından değil, bizim kendi müteahhitlerimiz ve mühendislerimiz tarafından yapıldı. 100 bin kilometrenin üzerinde deneme sürüşünü de yine ülkemizde ilk defa oluşturulan Piri Reis Ölçüm ve Test Treni ile gerçekleştirdik.”

Bayram sonuna kadar seferler ücretsiz

 GÜNDE 4 gidiş, 4 geliş olmak üzere toplam 8 sefer yapacak olan hattın sefer saatleri Ankara’dan sabah 07.00’de başlayacak, 11.30, 15.30, 18.30 saatlerinde karşılıklı olarak devam edecek. 411 koltuk kapasiteli Ankara-Konya YHT’nin ekonomi sınıfı 25 lira, business sınıfı 35 lira ile ücretlendirilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara-Konya hızlı tren seferlerinin bayram sonuna kadar ücretsiz gerçekleştirileceğini açıkladı. Daha sonraki hafta da bütün seferler 10 lira üzerinden satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Tarihimizin, coğrafyamızın dönüm noktalarından biri

 BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Bugün tarihimizin, coğrafyamızın dönüm noktalarından biridir. Hazreti Mevlana’nın Konyası ile Hacı Bayramı Veli’nin Ankarasını hızlı trenle birbirine kavuşturuyoruz. Selçuklu’nun başkenti Konya ile Cumhuriyetimizin başkenti Ankara arasındaki mesafe kalkıyor bugün. Bu adımlar, sadece iki büyük şehrin birbirine bağlanması değil, kendi  medeniyet tarihimizle aramızdaki mesafenin de kapanmasıdır.”

1 milyar liraya tamamlandı 3 milyon yolcu taşıyacak

 BUGÜN seferlerine başlayan Ankara-Konya YHT hattında yılda 3 milyon yolcu hedefleniyor. Saatte 300 kilometre hıza göre planlanan ve inşa edilen hattın maliyeti 1 milyar lira oldu.Eskiden 612 kilometrelik mesafe yaklaşık 10 saat 30 dakika sürerken, hattın hizmete açılmasıyla mesafe 309 kilometreye, seyahat süresi de 1.5 saate iniyor. Trenin süratinin saatte 300 kilometreye çıkmasıyla da süre 1 saat 15 dakikaya inecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!