Erçel: Riskleri iyi yönetemeyen yara alır

Güncelleme Tarihi:

Erçel: Riskleri iyi yönetemeyen yara alır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fon'a devredilen Demirbank'ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu, ‘‘Ben devlete güvendim, bankamı kaybettim’’ derken, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de, ‘‘Risklerini iyi yönetemeyen bankalar yara alır’’ değerlendirmesini yaptı.

Önceki gün el konulan Demirbank'ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu, ‘‘Ben devlete, programa güvendim. Sonunda ben bankamı kaybettim’’ derken, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, riskleri iyi yönetemeyen bankaların ağır yara alacağını söyledi.

Erçel, NTV'ye verdiği demeçte gelişen, küreselleşen ve sermaye akışının süratli olduğu bir dönemde, özellikle bankacılık sektörünün risk unsuruna çok ağırlık verdiğini söyledi. Erçel, şöyle konuştu: ‘‘Eskiden bankalara genellikle kurallar konulurdu. O kurallara bakılırdı. Kurallara uymuşsa, (banka iyidir, kötüdür) denirdi. Ama 1980'li yılların ortasından sonra özellikle 1990'lı yıllarda, günümüzde bankacılık sisteminin artık koyduğumuz kuralların ötesinde, risk unsuru son derece üst düzeylere geldi. Risk unsurunun 4-5 tane önemli risk kalemi var. Örneğin döviz riski. Türk bankacılık sistemi yıllardır bu riski alır, taşır, oradan kaçınma yolları üzerinde düşünür, taşınır oradan para kazanmaya çalışır. Ama son derece de iyi bilir.’’

PİYASA RİSKİ

Onun ötesinde bir faiz riski olduğuna işaret eden Erçel, şöyle devam etti:

‘‘Piyasa riski dediğimiz bir olay da var. Aynı zamanda, önemli risklerden bir tanesi de vadelerin uyumsuzluğudur. Yani parayı toplarsınız uzun vadelidir. Verdiğiniz kısa vadelidir veya tersidir. Bir anda oluşan piyasa riski dediğimiz olay, bir an oluşan olay. O riski almış kimseleri çok ağır bir şekilde yaralama durumunda kalıyor. Nedir? İki haftada çok yükselen faizler aynı zamanda ellerinde bulunan devlet tahvillerinde ikincil piyasallarda yükselen faizler değerlerini düşünüyor. Onu sattığınızda daha fazla bir anlamda zarara gireceksiniz. Faizi beraber taşımaya kalksanız. Her gün zaten taşıyorsunuz. Onunla ilgili olarak üzerinize çok büyük yük birikiyor. Aynı olay döviz, vade riskinde de var, faiz riskinde de mevcut. Dolayısıyla artık bankacılık, risk yönetme veya riskle beraber yaşama veya aldığınız riskleri çok iyi ölçme sanatı olarak tanımlanıyor. Maalesef çok iyi olarak nitelendirdiğimiz bir banka da, bu riskin bir nevi çok ağır olması nedeniyle, geçen bu 15 günde önemli ölçüde zarara uğradı.’’

PROGRAMDA TAVİZ YOK

Erçel, izlenen para ve kur politikasında bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi. Önümüzdeki yıl uygulanacak çok daha güçlü makro ekonomik politikaların, aynı zamanda iç dinamiklerin ödemeler dengesine yansımasını kesecek, azaltacak nitelikte olacağını ifade eden Erçel, bu konuda çok dikkatli davrandıklarını belirtti. Erçel, Türk Lirası'ndaki değerlenmenin ise Kasım enflasyonu ile birlikte, tüketici fiyatları bazında 2000 yılı başından bu yana yüzde 8'ler, toptan fiyatlarla ise yüzde 4-5'ler düzeyinde olduğunu bildirdi.

KUR BANDI

Gelecek yıl için enflasyonun yüzde 10-12 olarak hedeflendiğini hatırlatan Erçel, aynı zamanda kur bandına geçeceklerini hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!