EPDK: Lisanslar geçersiz hale gelmedi

Güncelleme Tarihi:

EPDK: Lisanslar geçersiz hale gelmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 16:09

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), üretim lisanslarının geçersiz hale gelmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Yargıtay 13. Dairesi'nin Kurakuz Barajı ve Hidroelektrik Santralı ile ilgili işlemin iptali, Uluabat Hidrolik Santrali'nin 40 yıl süreyle Akenerji Elektrik Üretim A.Ş'ye üretim lisansının verilmesi işleminin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararları hatırlatılarak, bu kararların Kurum'un bugüne kadar verdiği üretim lisanslarını geçersiz hale getirmediğini vurgulandı. Danıştay 13. Dairesi'nin bu iki kararına yönelik itiraz başvurusunda bulunulacağı kaydedildi.
Açıklamada, 26 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ve “Elektrik Enerjisi Üretmek Amacıyla Aynı Bölge ve Aynı Kaynak İçin Yapılmış Birden Fazla Lisans Başvurusu Olması Halinde Seçim Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” kapsamında teklif verme toplantısı yapılan Karakuz Barajı ve Hidroelektrik Santralı ile ilgili işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle EMT Erimtan Müşavirlik, Taahhüt Ticaret A.Ş. tarafından Danıştay 13. Dairesi'ne dava açıldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, Danıştay 13. Dairesi tarafından “Tüzel kişiler arasında yaratılmaya çalışılan yarışmanın, kamu hizmeti niteliğindeki elektrik üretim faaliyetinin 4628 sayılı Yasa'nın 1. maddesinde öngörülen amaçlara uygunluğunun sağlanmasına ilişkin olmayıp, yalnızca lisans alma bedelinde en yüksek teklifin verilmesine ilişkin olduğu görüldüğünden elektrik üretim lisansı verilmesinde Yasa'da öngörülen amaçlar için herhangi bir değerlendirme ölçütü getirilmeksizin salt ilk lisans alma bedelindeki en yüksek teklifin ölçüt alınmasında Yasa'ya uygunluk bulunmadığı” sonucuna varıldığı ifade edildi.
Bu kapsamda, davaya konu yönetmelik değişikliği ve tebliğ hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Aynı Daireye aynı yönetmeliğin 9. maddesinin 4. fıkrası ile aynı tebliğ ve bu kapsamda lisans verme toplantısı düzenlenen Uluabat Kuvvet Tüneli ve Hidroelektrik Santralı ile ilgili yapılan işlemin iptali için Elektrik Mühendisleri Odası tarafından açılan bir başka davada ise yönetmelik ve tebliğ ile ilgili yürütmenin durdurulmasına yer olmadığına ancak, Uluabat Hidrolik Santralı'nın 40 yıl süreyle Akenerji Elektrik Üretim A.Ş'ye üretim lisansı verilmesi işleminin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Yürütmeyi durdurma kararı çerçevesinde, Kurumumuz tarafından yapılacak itiraz sonucu kesinleşinceye kadar tebliğ hükümleri kapsamında yeni bir teklif verme toplantısı yapılmayacaktır.
Danıştay 13. Dairesi'nin kararlarına yönelik Kurumumuz tarafından itiraz başvuruları yapılacak olup, bu kararlar ilgili yönetmelik ve tebliğ kapsamında işlemi yapılan davaya konu iki proje ile ilgilidir. Bir başka ifade ile dava sonucunda verilen ara karar Kurumumuz tarafından 'Elektrik Enerjisi Üretmek Amacıyla Aynı Bölge ve Aynı Kaynak İçin Yapılmış Birden Fazla Lisans Başvurusu Olması Halinde Seçim Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' kapsamında teklif verme toplantısı yapılıp işlemleri tamamlanan diğer projeleri kapsamadığı gibi Kurumumuz tarafından bu tebliğ dışında verilmiş çok sayıda üretim lisansını da hiçbir surette etkilememektedir.”
Açıklamada, bu nedenle “EPDK'nın bugüne kadar verdiği üretim lisanslarının geçersiz olması” gibi bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!