EPDK lisans ticaretine karşı sıkı yönetim ilan etti

Güncelleme Tarihi:

EPDK lisans ticaretine karşı sıkı yönetim ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2007 10:23

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerjide lisans aldığı halde yatırımı gerçekleştirmeyerek lisans ticareti yapanlara karşı yeni düzenleme yaptı.

Bundan sonra elektrik üretim lisansları için kurulu güce göre yatırım bedelinin yüzde 1 ila 3'ü arasında teminat mektubu alınacak. Bazı durumlarda teminat mektupları idareye gelir kaydedilebilecek.

Mevcut lisansı bulunan şirketler yeniden lisans ister veya lisans isteyen bir şirkette yüzde 5 ila 10 üzerinde hisse sahibi olursa, yeni lisans, mevcut lisans kapsamındaki yatırım programa uygun olarak ilerliyorsa verilecek.

Yatırımlar gerçekleşmediği için çok sayıda başvuru almasına karşın elektrikte arz açığı sorununu çözecek piyasa yapısını oluşturamayan EPDK, elektrik üretim lisans yönetmeliğinde değişiklik yaparak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi. Yeni düzenlemeyi tüm elektrik üretim alanlarında uygulayacak olan EPDK, başvuru almaya ara vermek zorunda kaldığı, yenilenebilir enerjideki sorunu da bu değişiklik ile çözecek.

GEÇİCİ TEMİNAT ALINACAK

Düzenlemeye göre, "çantacılık" olarak nitelendirilen lisans ticaretinin önlenmesi amacıyla elektrik üretim lisansı için teminat uygulamasına başvurulacak. 10 MW'a (megavat) kadar olan yatırımlar için yatırım bedelinin yüzde 3'ü, 10 ile 100 MW arasında yüzde 2'si, 100 MW üzerine yatırım bedelinin yüzde 1'i oranında geçici teminat alınacak. Böylece örneğin 1000 MW'lık bir elektirik üretim santrali için 10 milyon dolar geçici teminat istenecek.

ZORUNLU YATIRIM

Lisans sahibi şirket, lisansın sona erdirilmesini isterse, EPDK, lisansın sona ermesinin tüketiciler ve piyasa koşulları aleyhine bir durum yaratıp yaratmayacağına bakacak. Aleyhte durum olacağı sonucuna varırsa, lisansın sona erdirilmesi talebini reddedebilecek. Ya da lisansın sona ermesi için talep edilen tarihi ileri bir tarihe erteleyebilecek.

TEMİNAT GELİR KAYDEDİLEBİLECEK

Kapsamındaki üretim tesisinin geçici kabulü yapılmamış olan lisansın, mücbir sebepler ya da gerekçeleri EPDK tarafından uygun bulunan haller dışında herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda, üretim tesisi için EPDK'ya sunulmuş olan banka teminat mektupları nakde çevrilerek idareye gelir kaydedilecek.

BİRİNİ YAPMADAN YENİSİ YOK

Üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubunda lisansı bulunan şirket, bir adet lisansı olsa dahi, yeni lisans talebinde bulunursa, önceki lisans veya lisanslarının ilgili bulunduğu yatırımın durumuna bakılacak. Sözkonusu şirket, yeni lisans talebinde bulunan şirketin dolaylı ya da dolaysız olarak yüzde 10'undan fazla oranda hisse sahibi olursa da mevcut yatırıma bakılması şartına tabi olacak. Halka açık şirketlerde ortaklık sınırı yüzde 5 olarak uygulanacak.

EPDK'nın onayladığı yatırım programına uygun hareket edildiği belirlenirse lisans verilecek, aksi taktirde yeni lisans talebi reddedilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!