Enflasyonu yenip Ankara'daki menfaat musluğunu kapatalım

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonu yenip Ankaradaki menfaat musluğunu kapatalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi, ‘‘Türkiye Enflasyonu Yeniyor’’ kampanyasını başlattı. TOBB Başkanı Fuat Miras, kampanya için 6 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Sivil İnsiyatif ile de işbirliği yapacaklarını açıkladı.

TÜRKİYE genelinde 700 bin işadamının üye olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘‘Türkiye Enflasyonu Yeniyor’’ kampanyasına start verdi. TOBB Başkanı Fuat Miras kampanyayla ilgili olarak TİSK, TESK, TZOB, Türk-İş, Hak-İş'in yer aldığı Sivil İnsiyatif başkanlarıyla da önümüzdeki hafta bir araya geleceğini açıkladı.

Miras, dört ay sürecek kampanyada sendikaların, kadın ve tüketici derneklerinin, hükümetin de enflasyonla mücadele için oluşturulacak İzleme Komitesi'inde yer alacağını söyledi.

Fuat Miras tüketicilere, ‘‘Fiyat artışlarına karşı kamuoyunu tepki koymaya çağırıyoruz. Ankara'daki menfaat musluğunu kapatmalıyız. Yoksa enflasyon düşmez’’ çağrısında bulundu.

SENDİKALARIN DESTEĞİ

Fuat Miras ve TİM Başkanı Okan Oğuz, oda başkanlarının da katıldığı ve Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda kampanyayı başlattılar. Fuat Miras, yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye ekonomisinin karaya oturmak üzere olan bir gemiye benzediğini söyledi. TOBB'un da dahil olduğu altı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Sivil İnsiyatif başkanlarından da destek istediğini belirten Miras şöyle konuştu:

Sivil İnsiyatif'i oluşturan kuruluşların başkanlarına kampanyamızın detaylarını gönderdim. Önümüzdeki hafta başkanlarla biraraya gelerek kendilerinden destek isteyeceğiz. Enflasyonla mücadele için oluşturulacak İzleme Komitesi'nde işçi ve işveren sendikaları, hükümet, bürokrasi, kadın ve tüketici derneklerinin de temsilcisi yer alacak. Kampanyanın bu şekilde başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bu konuyu hükümetle de görüşeceğiz.

CUMHURBAŞKANLIĞI ETKİLEMEZ

Kampanyamıza salı sabahı start verdik. Çarşamba günü Meclis'te Cumhurbaşkanlığı ile ilgili oylama yapıldı. 5 Nisanda tekrar oylama olacak. Eğer, değişiklik kabul edilmezse Cumhurbaşkanı yürürlükte olan sisteme göre seçilecek. Bu nedenle kampanyamızı, Cumhurbaşkanlığı seçimine endekslemek doğru değil. Temenni ederiz ki siyasi istikrar sürsün, uygulanmakta olan enflasyonla mücadele programı etkilenmesin.

MENFAAT MUSLUĞU

Enflasyonla mücadelede gereken tepkiyi halkın koymasını bekliyoruz. En büyük cezayı halk verir. Ankara'daki menfaat musluğunu ortadan kaldırmadıkça enflasyon düşmez. Bu kampanyanın amacı da bu. Enflasyonla mücadelenin bir sahibi var. Türk özel sektörü buna sahip çıkıyor.

YAPTIRIMI KAMUOYU

Kampanyayı hazırlayanlar arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyezi Prof. Refik Erzan da kampanyanın teşhir, zorlama gibi bir içeriğinin olmadığını söyledi. Kampanyaya sahip çıkacak ve yaptırım uygulayacak tek gücün kamuoyu olduğunu belirten Erzan, şöyle devam etti:

‘‘Egemenlik milletindir. İşte en büyük yaptırım budur. Bu kampanya artık milletindir. Biz, devletin de oluşturalacak mutabat zaptına imza koymasını istiyoruz. Bu devletin, yapısal reformları yapması demek. Millet de bunun altına imza atacak. Denetleyecek. Hükümet, faizi serbest bırakıp kurları sabitledi. Memurlara öngörülen enflasyon hedefi oranında zam yaptı. Şimdi memur dışındaki ücretli kesimin de ücretlerine zam yaparken geçmişi değil, geleceği, öngörülen enflasyon hedefini almalıyız.’’

İTO zam yapanı teşhir edecek

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, TOBB ve TİM'in başlattığı kampanyayı desteklediklerini söyledi. Yıldırım, nisan ayından başlayarak İstanbul genelinde her ay düzenli olarak başta temel tüketim maddeleri olmak üzere fiyatı artan ürünleri kamuoyuna ilan edeceklerini söyledi. Yıldırım, kampanyaya verilecek halk desteği sayesinde, enflasyona neden olan siyasilerden de hesap sorulması gerektiğini savunarak şunları söyledi: ‘‘Bu kampanyayı destekliyoruz. Ancak, enflasyona neden hükümetlerdir. Halkın desteğini de alarak bazı şeylerin hesabını sormalıyız. Örneğin, el konulan bankalarda ne kadar batırılmıştır? Off-shore hesaplardan ne kadar para kaçırılmıştır. Hükümet bunları açıklamalıdır. İş dünyası olarak biz halkın gücünü de alarak bu soruların cevabını sormalıyız. Yoksa enflasyonu özel sektörün artırdığı iddialarını kabullenmiş oluruz.’’

Alo enflasyon hattı

TİM Başkanı Okan Oğuz dört ay sürecek kampanyada tüketiciler için bilgilendirme ve şikayet amacıyla ücretsiz telefon hatlarının açılacağını söyledi. Nisan ayında açılacak web sitesi ile de kamuoyuna ulaşacaklarını belirten Oğuz, şöyle konuştu:

‘‘En önemli unsur kamuoyunun bu kampanyaya inanmasıdır. Bu amaçla oluşturulacak mutabakat zaptını Türkiye genelinde imzaya açacağız. Bu programda başarılı olamazsak, aynısı yine önümüze gelecek ama daha çok acı çekeceğiz. Türk toplumu, 18 Nisan seçimlerinde, 17 Ağustos depreminde gösterdiği duyarlılığı enflasyonla mücadele de ede gösterecektir.’’

Enflasyona karşı savaşın cephedeki ünlüleri

Orhan Gencebay

Zülfü Livaneli

Enis Berberoğlu

Fatih Altaylı

Necati Doğru

Şifo Mehmet

Fatih Terim

Serdar Ortaç

Kenan Doğulu

Serdar Bilgili

Halit Kakınç

Erman Toroğlu

İbranim Kutluay

Okan Bayülgen

Sinan Çetin

Mustafa Altıoklar

Hıncal Uluç

Müjdat Gezen

Nükhet Duru

Gülgün Feyman

Yaşar Nuri Öztürk

Mehmet Ali Yılmaz

Selahattin Duman

Güneri Civaoğlu

Ahmet Vardar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!