Enflasyonla mücadelede her türlü teklife açığız

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonla mücadelede her türlü teklife açığız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin enflasyonla mücadelede yakaladığı ipin ucunu bırakmayacağını söyleyen Başbakan Mesut Yılmaz, televizyonda yayınlanan ‘‘Türkiye'nin Hizmetinde’’ programında, ‘‘Enflasyonla mücadelede farklı çözümleri olan varsa, bu mücadeleyi kazanmak için akla gelen her türlü teklife açığız’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, enflasyonla mücadeleyi kazanmada çok kararlı olduklarını, akla uygun farklı çözümleri olanlar varsa bu mücadeleyi kazanmak için her türlü teklife açık olduklarını söyledi. Diğer partileri bu konuda işbirliğine çağıran Yılmaz, ‘‘Ne dar siyasi hesaplar, ne seçim ihtimali ne de başka bir düşünce ile enflasyonla mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz’’ dedi. Başbakan Yılmaz, üçüncüsü hazırlanarak televizyon kanallarından yayınlanan ‘‘Türkiye'nin Hizmetinde’’ programında ağırlıklı olarak hükümetin enflasyonla mücadelesini anlattı.

HAYALİ CANAVAR DEĞİL

Ülkede yıllardır yaşanan pek çok zorluk ve sıkıntının asıl sebebinin hayat pahalılığı olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyonun ‘‘karikatürlerde çizildiği gibi hayali bir canavar değil, insanların huzurunu, güvenini ve gelirini çalan bir ekonomi ve siyaset hastalığı’’ olduğunu söyledi.

Yılmaz, enflasyonun sosyal ve ekonomik hayatta yaşanılan pek çok adaletsizliğin hem sebebi hem de sonucu olduğunu vurgulayarak, ‘‘Çünkü enflasyon en adaletsiz vergidir. Daha çok düşük gelirlilerin üzerinde yük oluşturur. Enflasyon fakiri daha fakirleştiren, zengini daha zengin eden insafsız bir vergidir’’ dedi.

55. Hükümet olarak önceliği hayat pahalılığıyla mücadeleye verdiklerini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: ‘‘Ben bu konuda boş ve hayale dayanan hiçbir söz söylemedim. Enflasyon ile mücadelenin ancak ciddi ve süreklilik arzeden politikalarla başarılabileceğini anlattım. Bu politikaların sabır ve kararlılık gerektirdiğini belirttim. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki kangrene dönmüş bu sorunun, çok kısa vadede çözülmesi mümkün değildir. Çünkü enflasyonla mücadele ederken, topyekün millet olarak katlanmamız gereken bazı fedakarlıklar vardır. Bu dünyanın her yerinde böyle olmuştur.’’

HEDEFLERİ BELİRLEDİK

Yılmaz, vatandaşlardan bu konuda sabır istediğini, çünkü ekonomide başlatılan hayırlı hizmetlerin olumlu sonuçlarının yakında yaşanarak görüleceğini söyledi.

‘‘Hükümet olarak enflasyonu, 30 yıllık birikimin ürünü olarak önümüzde bulduk’’ diye konuşan Yılmaz, böyle bir ortamda istenilen ekonomik politikaların uygulanamadığı gibi işsizliğin de ülkenin başındaki en büyük felaketlerden birisi olduğunu belirtti. Başbakan Yılmaz, şöyle devam etti: ‘‘Enflasyonla mücadele için hedeflerimizi belirleyerek net bir program hazırladık. Bu programı, 1998 Bütçemizle uygulamaya koyduk. Yatırım programlarını önem ve öncelik değerlerine göre tespit ettik. Gerekli kaynakları ayırarak yatırım programının ciddiyet içinde yeniden uygulanmasını başlattık. Bunu, hükümetimizin en önemli ekonomik hedef ve uygulamalarından birisi olarak iftiharla belirtiyorum. Daha çok yatırım, daha çok istihdam, daha çok üretim ve daha çok ihracat ekonomi politikamızın temel hedefleridir.’’

İÇ BORÇ DENETİMİ

Başbakan Yılmaz iç borçlanmayı denetim altına aldıklarını, vadeleri uzatırken faizleri düşüren bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. Disiplinli bir bütçe programı hazırladıklarını ve bunu, Hazine iç borçlanma ve Merkez Bankası programı ile koordineli bir şekilde uygulamaya koyduklarını belirten Yılmaz, ‘‘3 aylık uyumlu politikalar sonucunda, enflasyonu kontrol altına alarak bütçe disiplini kurduk. Enflasyonu körükleyen karşılıksız para basmayı kesinlikle durdurduk’’ dedi.

Hayat pahalılığıyla mücadeleyi yangını söndürme mücadelesine benzeten Yılmaz ‘‘Önce alevlerle mücadele eder, yangını kontrol altına alırsınız. Bütünüyle söndürmek ve soğutmak ondan sonra gelir. Bizim şu anda yaptığımız alevleri indirmek ve yangını kontrol altına almaktır. Nitekim Şubat 1998'den itibaren enflasyon kontrol altına alınmış ve düşme eğilimine girmiştir’’ diye konuştu.

Enflasyonla mücadele programını bozacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Enflasyonla mücadelede yakaladığımız ipin ucunu her ne olursa olsun bırakmayacağız ve bunda son derece kararlıyız. Emin olmalısınız ki, ne dar siyasi hesaplar, ne seçim ihtimali, ne de başka bir düşünce ile enflasyonla mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz. Kesinlikle seçime ve kısır siyasi hesaplara dayalı bir ekonomi politikası uygulamayacağız. Bizi nasıl eleştirirlerse eleştirsinler, biz sizlerin ve ülkemizin hayrına olacağından emin olduğumuz yoldan dönmeyeceğiz.’’

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Siyasi görüşleri ne olursa olsun bütün vatandaşların bu konuda siyasilerden uzlaşma istediğine dikkat çeken Yılmaz, ‘Nasıl ki ülkemize açık bir düşman saldırısı olduğunda, bu saldırıya karşı koyma konusunda hiçbir partinin görüş ayrılığı içinde olması düşünülemezse, halkımızın en açık düşmanı olan enflasyonla mücadelede de aynı tavrı göstermeliyiz'' dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!