Enflasyon yeniden çift haneye çıktı, Babacan suçu ete yükledi

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon yeniden çift haneye çıktı, Babacan suçu ete yükledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

Nisan ayında enflasyon TÜFE’de yüzde 0.60 olurken, ÜFE’de yüzde 2.35’e çıktı. Böylece şubatta çift, martta tek hane olan enflasyon tekrar çift haneye döndü. Nisanda ÜFE’nin 16 ay sonra yüzde 10’u aşması dikkat çekerken, burada yüzde 9.31’lik artışla tarım etkili oldu. Devlet Bakanı Ali Babacan, “Etteki fiyat artışı olmasa enflasyon yüzde 8.5’te kalırdı” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın dediği gibi ‘hedefin üzerinde dalgalanan’ enflasyon, 4 aydır ‘bir tek, bir çift hane’ oluyor. Şubatta 14 ay aradan sonra çift hane olan, martta tek haneye gerileyen enflasyon nisanda yine çift haneye çıktı. Yıllık bazda enflasyon, tüketici fiyat endeksiyle (TÜFE) yüzde 10.19, üretici fiyatlarıyla da yüzde 10.42 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aylık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 0.60, ÜFE’de yüzde 2.35 olarak gerçekleşti. Böylece dört aylık enflasyon TÜFE’de yüzde 4.55, ÜFE’de yüzde 6.69’a ulaştı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yükselen et fiyatlarının enflasyona etkisi 1.7 puan oldu. Etteki fiyat artışı yaşanmasa, yıllık enflasyon yüzde 8.5’te kalırdı” dedi.
ÜFE 16 ay sonra yüzde 10’u aştı
Nisan ayında enflasyonun çift haneye çıkması kadar, ÜFE’deki yüksek artışlar da dikkat çekti. ÜFE aylık bazda yüzde 2 düzeyindeki en son artışını yüzde 2.12’yle 2008 yılı Mayıs ayında yani 23 ay önce gerçekleştirmişti. Yıllık bazda ise ÜFE 16 ay aradan sonra ilk kez nisan ayında yıllık bazda yüzde 10.42 ile çift haneli rakamları görmüş oldu.
Tarımda yüzde 9.31’lik artış
Tahminlerin oldukça üzerine çıkan ÜFE’nin hem aylık bazda yüksek çıkmasının hem de yıllık bazda çift haneye ulaşmasının nedeni tarım sektöründeki yüzde 9.31’lik yükseliş oldu. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19.87, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10.25 artış gerçekleşti.
Soğan yüzde 47 arttı
Geçen ay ÜFE’de en yüksek artış yüzde 21.63 ile kuru soğanda yaşandı. Soğanı yüzde 13.26 ile zeytin izledi. Bu artışlar tüketiciye ise 2 katı olarak yansıdı. TÜFE rakamlarına bakıldığında ise soğandaki aylık artış yüzde 47.08’i buldu. Geçtiğimiz ay ÜFE’de dikkat çeken artışlardan biri de inşaat demirindeki yüzde 9.02’lik oran ve hem petroldeki yüzde 8.80’lik oran oldu.
Sanayide enflasyon yüzde 0.83
ÜFE verilerinde sanayi sektöründeki değişim ise aylık bazda yüzde 0.83 olurken, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3.98, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.47 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 0.90 arttı. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 8.98 ile büro makineleri imalatı alt sektöründe gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri
Nisan ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, “çekirdek enflasyon” yerine açıklanan TÜFE göstergelerinde de artış devam etti. Bu göstergelerde geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.09, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0.65 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0.70, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.80 artış kaydetti.

Haberin Devamı

Babacan: Ekonomi toparlanıyor enflasyon o yüzden yükseliyor

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Habertürk televizyonunda soruları yanıtlarken, enflasyon verilerini şöyle yorumladı:
Enflasyonun bu yıl, hatta son çeyreğe kadar yüksek seyredeceğini daha önce açıkladık. Bunun en önemli sebeplerinden birinin, Türkiye ekonomisindeki toparlanma.
Birkaç aydır çekirdek enflasyondaki hareketlenme, genel TÜFE’deki artış bunun içerisinde et fiyatlarının çok çok önemli bir ağırlığı var.
Temel gıda ürünlerinden bir tanesi, olağanüstü artınca enflasyonu da hareketlendiriyor. Bu daha çok arz taraflı bir sorun. Onun tedbirini de aldık.

Faize ciddi bir etkisi olmaz

NİSAN enflasyon rakamlarının faizler üzerinde büyük, ciddi bir etkisi olmasını beklemediğini belirten Ali Babacan, “Her ne kadar beklenenden yüksek gibi görünse de, yani çok böyle inişleri-çıkışları fazla problem olarak düşünmemek lazım” dedi.

Haberin Devamı

Giyim ve ayakkabıda artış yüzde 10.58 oldu

TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 10.58 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Nisan ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1.16, sağlıkta yüzde 0.93, ev eşyasında yüzde 0.66, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.14, konutta yüzde 0.12, ulaştırmada yüzde 0.05, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.02 artış yaşandı. Yıllık bazda ise TÜFE’de en yüksek artış yüzde 43.03 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ulaştırma 14.72, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 11.76’yla artışın en yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.

Haberin Devamı

Et yüzde 6.5 arttı ilk 10’a giremedi

SON dönemde artan fiyatları ve buna karşı verilen ithalat izni ile gündemde olan et fiyatları, geçen ay en çok artanlar listesinde yukarılarda yer almadı. ÜFE’de tarımın alt sektörlerinden biri olarak incelenen canlı dana fiyatı yüzde 8.27, tavuk eti yüzde 3.33 artış gösterirken, TÜFE verileri ile geçen ay et fiyatları yüzde 6.51 arttı. Koyun eti yüzde 4.43, sucuk ise 2.49 artış kaydetti. Bu oranlar yine yüksek olmakla beraber, et ürünleri fiyatı ençok artanlar listesinin ilk 10’una giremedi. Kurusoğanın yüzde 47, domatesin yüzde 24’lük artışlarla başı çektiği listede dana eti 11, koyut eti 12, sucuk da 13’üncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Nisanda en yüksek artış Ankara’da oldu

TÜFE’de aylık bazda yüzde 1.10 ile en yüksek artış Ankara’da oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 12.15’le Kayseri, Sivas, Yozgat bölgesinde olurken, 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9.07(lik artışla Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!