Enflasyon rakamları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon rakamları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 10:03

Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) açıklanan verilere göre aylık TÜFE yüzde 0,09 olarak gerçekleşti. Ekonomistler eksi enflasyon beklerken TÜFE'nin Ağustos ayında az da olsa artması yıllık enflasyondaki son 3 aydaki yükseliş trendini devam ettirdi.

Haberin Devamı

Ekonomistler Ağustos ayı için yüzde 0,03'lük küçük bir düşüş bekliyorlardı. Böylece ğustos ayı enflasyonu yüzde 0,09 ile beklentilerin üstünde çıktı.

Yıllık TÜFE ise yüzde 9,54 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon son 5 aydır yüzde 9'un üstünde kalmış oldu.

Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 9,32 ile beklentileri aşmıştı. Temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,45, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,73 arttı.

Ağustos'ta ÜFE yüzde 0,42; yıllık ÜFE ise yüzde 9,88 olarak gerçekleşti.

İşte TÜİK verilerine göre TÜFE'de 2013 ve 2014 yıllarındaki yıllık seyir

Enflasyon rakamları açıklandı

"GIDA FİYATLARINDAKİ ENDİŞE DEVAM EDECEK"
Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü beklentileri aşan enflasyon sonucunda Merkez Bankası'nın ihtiyatlı sürecinin devam edeceğini söyledi. Beste Naz Süllü" Geçtiğimiz hafta zam gelen ulaştırmada Ağustos ayında fiyatlar 0,06 düşüş gösterse de, Eylül ayında zammın etkileriyle beraber yükselişe geçebileceğini düşünmekteyiz. Mevsimsellik etkilerinden kaynaklı Ağustos ve Eylül ayları normalde enflasyonda düşüşün görüldüğü dönemler olurken, bu yıl jeopolitik riskler ve iklimsel gelişmeler enflasyonist baskıya sebep oldu. Merkez bankası beklentilerinde enflasyonun haziran ayı sonrası düşüş göstermesi bekleniyordu. Ancak Temmuz ve Ağustos dönemlerinde beklenen olmadı. Enflasyon verilerinde Yİ- ÜFE’de aylık daralma görülse de gıda ürünlerinin yüzde 1,59 artması özellikle gıda fiyatlarında endişelerinin bir süre daha devam edeceğine işaret etmekte. Çekirdek TÜFE yine beklentilerin altına inmesi enflasyondaki yükseliş eğiliminin eylül ayında dalgalanmaya devam edebileceğini işaret ediyor. Merkez bankası bir sonraki faiz kararı için yurtdışı etkenleri yanında yüksek seyreden gıda fiyatları yüzünden ihtiyatlı sürece devam edebileceğine işaret ediyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!