Enerjisa'dan 700 milyonluk avroluk kredi anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Enerjisadan 700 milyonluk avroluk kredi anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 14:49

Enerjisa, 2. faz yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), UniCredit ve WestLB AG ile 700 milyon avroluk kredi anlaşması imzaladı.

Sabancı Holding ve Verbund ortaklığı ile faaliyet gösteren, 2008 yılında 1 milyar avro kredi alan Enerjisa'ya sağlanan 700 milyon avroluk finansman, Bandırma'da inşa edilecek ikinci doğalgaz kombine çevrim santralı, Doğançay ve Yamanlı'da iki hidroelektrik santrali ile Mersin'de yapılacak bir rüzgar enerjisi santralinin yapımında kullanılacak.

Toplam kapasitesi 1.100 MW olan bu santrallerin maliyeti 1 milyar avroyu bulacak. Tesisler, Enerjisa'nın 2015 yılına kadar tamamlamayı planladığı en az 5.000 MW kapasiteli santrallerin ikinci aşamasını oluşturacak.

Enerjisa'nın kullandığı krediye Societe Generale, TSKB, BAWAG, Erste Group Bank AG, ING Bank, KfW IPEX Bank, FMO, Raiffeisen Bank International ve Proparco gibi banka ve finans kurumları da katıldı. Kredi, 4 yıl inşaat süresi olmak üzere toplam 12 yıllık vadeyi kapsıyor.Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, kredi anlaşmasının imzalandığı törende yaptığı konuşmada, 2010 yılı itibarıyla Holding cirosunun yüzde 7'sini enerjinin oluşturduğunu, bu oranı 2015 yılında kadar yüzde 15 veya 15'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Enerjisa'nın, yeni projeler geliştirerek hedefledikleri 5 bin megavata ulaşma yolunda ilerlediğini vurgulayan Hakman, imzaladıkları kredinin 4 projenin finansmanını kapsayacağını, üzerinde çalıştıkları yeni projeler bulunduğunu ifade etti.

“ÇALIŞMALARDAN SONRA DEĞERLEMELER ORTAYA ÇIKACAK”

Soruları da yanıtlayan Hakman, “Akkök Grubu enerjiden çıkacak. Akenerji ile ilgileniyorsunuz. Görüşmeler ne aşamada?” sorusu üzerine, “Şu anda hazırlanacak ve bize verilecek bilgi notunu bekliyoruz. Bu bilgi notunu aldıktan sonra şirketleri biraz daha iyi anlayacağız. Ondan sonra oturacağız kendi çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Çalışmaların ardından birtakım değerlemeler ortaya çıkacak. Ortaya çıkacak değerlere göre yolumuza devam edeceğiz' şeklinde konuştu.
Selahattin Hakman, Türkiye'de elektrik sektörünün bu sektörden çıkmayı gerektirecek yapısı olduğunu düşünmediğine dikkati çekerek, rekabetçi, alım garantisinin olmadığı, herkesin kendi becerisiyle başarılı olup olamadığı bir piyasa bekleyerek bu sektöre girdiklerini söyledi. Hakman, dolayısıyla rekabetçi bir piyasanın, kendileri için olması gereken ve sektördeki varlıklarının temelinde bulunan bir unsuru oluşturduğunu vurguladı.

“HALKA ARZ 2014 VEYA SONRASINDA”

Halka arza ilişkin bir soru üzerine, 2014 veya sonrasında halka arz planladıklarını anımsatan Hakman, “Halka arz için, bizim öncelikle söz verdiklerimizi yerine getiriyor olduğumuzu göstermemiz lazım. O noktaya da 2014 yılında geliriz” dedi.Hakman, Bandırma 2 ile ilgili lisans almak anlamında ise bir sıkıntının söz konusu olmadığını kaydetti.

Verbund Ülke Temsilcisi ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger de 2008 yılında yapılan 1 milyar avroluk kredi paketini hatırlatarak, “Bugünkü finansman paketi, Sabancı ve Verbund'un Türk elektrik sektöründeki stratejik hedeflerine güvenini ve inancını bir kez daha kanıtlıyor. Bütün bunlar Enerjisa'yı Türkiye piyasasında lider konuma getirmek için yapılıyor” diye konuştu.

IFC Altyapı ve Doğal Kaynaklar Direktörü Gulrez Hoda ise IFC olarak Enerjisa'nın yatırım planlarına destek sağlayarak, ülkenin gittikçe artan enerji ihtiyaçlarına cevap verebilmesine yardımcı olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!