Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan 2030 hedefi: Enerji tüketimini yüzde 16 azaltacağız

Güncelleme Tarihi:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan 2030 hedefi: Enerji tüketimini yüzde 16 azaltacağız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2024 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2030 yılına kadar enerji verimliliği yol haritasını açıkladı. Önümüzdeki yedi yılda enerji tüketimini yüzde 16 azaltmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Enerji Verimliliği Hareketi’ni başlatıyoruz. Bu sayede 2030’a kadar 100 milyon tonluk emisyon azaltımına katkı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji verimliği alanında 2030 yılına kadar belirlediği yol haritasını açıkladı. Bayraktar, “Eylem planımızın hayata geçirilmesiyle birlikte 2030 yılına kadar enerji tüketimimizi yüzde 16 azaltacak ve 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunacağız” dedi.

46 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Bayraktar, Türkiye’nin 2030 Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı lansman toplantısında hedefleri sıraladı. “Ülkemizin 2053 net sıfır iklim hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir enerji politikası oluşturmak, enerjide arz güvenliğini güçlendirmek ve dışa olan bağımlılığı azaltmak için yeni bir Enerji Verimliliği Hareketi başlatıyoruz” diyen Bayraktar, hedeflere ulaşmak için özel sektörle birlikte 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı yapacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Bayraktar, “Böylece hem enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren firmaları destekleyerek yeni iş imkânı oluşturacak hem de bu yatırımlar sayesinde 2040’a kadar 46 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlamış olacağız” diye konuştu.

KAMU BİNALARINDA TASARRUF HEDEFİ

Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre planda 61 eylem başlığı altında 265 faaliyet yer alıyor. Her bir faaliyet bir hedefi işaret ediyor. Bakan Bayraktar bu hedeflere ulaşmak için enerji verimliliğini karar alma süreçlerinin tamamında bir politika bileşeni haline getireceklerini söyledi. Kamu binalarının verimlilik hareketinin önemli sahalarından olacağına vurgu yaparak “2030 yılına kadar kamu binalarında yüzde 30 enerji tasarrufu sağlamak için toplam 700 milyon dolar yatırım yapacağız” dedi.

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut konutlarımızın, yeni binaların ve kentsel dönüşüme giren bölgelerin daha verimli olması için 2030’a kadar toplamda 3 milyar doları aşan enerji verimliliği yatırımını gerçekleştireceğiz. Sanayide geri ödeme süresi ortalama iki yıl olan ve maliyeti toplamda 5 milyar lirayı aşan enerji verimliliği yatırımını ekonomimize kazandıracağız.”

1.2 MİLYON LED ARMATÜR

Haberin Devamı

Bakan Bayraktar, 2030 yılına kadar verimlilik yatırımları kapsamında genel aydınlatmada 1.2 milyon LED armatür kurulumu yapacaklarını kaydetti. “Akıllı sayaç oranını yüzde 25’e çıkaracağız” diyen Bayraktar, “Elbette bütün bu çalışmaları toplumsal bir seferberlik içerisinde sağlamak için tüm kesimlere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık artırma projelerimizi hızlandıracağız” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!