Enerji ithalatına karşı çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Enerji ithalatına karşı çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2014 01:31

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerji ithalatı faturasına ilişkin cari açığın azaltmaya yönelik Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin önemli bir politika üzerinde çalıştığını kaydetti.

Haberin Devamı

SABANCI Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) bu yıl beşincisini düzenlediği Uluslararası Enerji Forumu, dünyada enerji sektörüne yön veren kamu ve özel sektör temsilcilerini İstanbul’da buluşturdu. Konferansın ev sahipliğini üstlenen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, IICEC’in enerji ithalatı faturasına ilişkin cari açığı azaltmaya yönelik oldukça önemli bir araştırma raporu üzerinde çalıştığını da açıkladı. Rusya ve Ukrayna’da son zamanlarda meydana gelen gelişmelerin, enerji güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Sabancı, “Son gelişmeler, Türkiye’nin komşuları, küresel stratejik müttefikleri ve ortakları açısından önemini bir kez daha teyit etti” dedi.

Haberin Devamı

MALİYET 10 KATINA ÇIKTI

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol ise 2013 yılında küresel enerji yatırımlarının 1.6 trilyon dolara eşdeğer olduğunu belirterek, “Son 10 yılda yatırımlarda artış yaşanmasına karşın, son 3 yılda yatırımlar düz bir çizgi izledi” dedi. Yaptıkları araştırmaya göre, 1 birim enerji üretmenin maliyetinin reel anlamda son 10 yılda iki katına çıktığını, dolayısıyla sermaye maliyetinin iki katına çıktığını belirten Birol, bunun enerjiyle ilgili ucuz fiyat döneminin sona erdiği anlamına geldiğini, yatırımları teşvik edebilmek için fiyatları yükseltmek gerektiğini söyledi. Birol, enerji piyasalarında hükümetlerin rolünün artacağını, finansman sağlamanın zorlaşacağını, dünya liderlerinin enerji yatırımlarına yön verici politika geliştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!