Enerji darboğazından çıkış tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Enerji darboğazından çıkış tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2001 00:00


Türkiye'nin enerji darboğazının Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) gündemine alındığı ve çözüm önerileri tartışılırken, Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesinin bir zorunluluk haline geldiği konusunda görüş birliğine varıldığı bildirildi.
Haberin Devamı

IEA ile 1995 yılında Türkiye adına imzalanan "Enerji Depolamasıyla Enerji Tasarrufu Uygulama Anlaşması"nın (ECES-IA) dönem başkanlığına yeniden seçilen Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halime Paksoy, Kanada'nın Ottowa kentinde kendisinin başkanlığında düzenlenen 50. yönetim kurulu toplantısını değerlendirirken, "Türkiye, alternatif enerji kaynaklarına yönelmek zorundadır" dedi.

Prof. Dr. Paksoy, dünya ülkelerinin enerji sorununu çözme çabası içinde Türkiye'nin de yerini alabilmesi için yapılan çalışmalarda önemli mesafe alındığını belirterek, şunları söyledi:

"Almanya, Belçika, Japonya, Kanada, Hollanda, İsveç ve ABD'den delegelerin katılımı ile yaptığımız toplantıda, Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji darboğazı gündeme getirildi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de ülkemizde henüz uygulaması bulunmayan termal enerji depolama teknolojilerinin, artan enerji ihtiyacı ve talebine çözümler üretebileceği konusunda görüş birliğine varıldığı bu toplantı, Türkiye açısından olumlu geçti."

"DENEYİM KAZANDIK AMA UYGULAMA YOK"

Prof. Dr. Halime Paksoy, Ç.Ü'de 1995 yılından beri termal enerji depolama sistemiyle ilgili olarak yürütülen çalışmalarda deneyim kazandıklarını, ancak uygulamanın henüz bulunmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"En geçerli alternatif olan termal enerji depolama teknolojilerini uygulama konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahibiz. Toplantıya katılan delegelerde bugüne kadar deneme amacıyla yapılan çalışmaları dikkate alarak aynı görüşte birleştiler.

Yeraltında Termal Enerji Depolama (UTES) sistemi konut, sanayi, tarım ve ulaşım sektörlerinde uygulama şansı bulunan en geçerli alternatif enerji kaynağıdır ve birçok ülkede başarıyla uygulanmaktadır. Türkiye'de bu sistemin uygulanması bakımından uygun iklim ve teknik koşullara sahiptir."

Prof. Dr. Paksoy, kömür, fuel oil ve doğalgaz gibi fosil yakıtların ülkemizde tüketilen enerji kaynaklarının yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bunun sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik ve çevresel sorunlar hepimizi tedirgin etmektedir. Ülkemizde bu kaynakların yetersiz olması bizi yabancı kaynaklara bağımlı yapmaktadır. Akılcı tedbirler hayata geçirilmediği takdirde önümüzdeki yıllarda enerji sıkıntısı had safhaya ulaşacaktır. Bu nedenle UTES sistemini bir an önce hayata geçirmek zorundayız."

UTES sisteminin daha az ve ucuz enerji tüketimi, daha temiz çevre ve daha iyi bir gelecek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Paksoy, "Bu sistemde, yeraltı sıcak ve soğuk su için termus görevi görmektedir. Yazın depolanan sıcak su kış aylarında, kış aylarında depolanan soğuk su ise yaz aylarında kullanılarak enerjide yüzde 40-80 arasında tasarruf sağlanmaktadır" şeklinde konuştu. (Adana-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!