Enerji amaçlı tarımsal faaliyet talebi

Güncelleme Tarihi:

Enerji amaçlı tarımsal faaliyet talebi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 08:05

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir yandan Türkiye'de gıda sağlanmasında tarımı kullanırken, öte yandan dünyadaki gelişmelere paralel olarak enerji amaçlı tarımsal faaliyetlerin ön plana çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda bakanlık olarak çalışmaları başlattık. Bunlar yakın zamanda hayata geçecek ve çalışmalar hız kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'nin iştiraki olan Gübre Fabrikaları A.Ş.'nin (Gübretaş) Hilton Oteli'nde düzenlenen 55. yıl kutlamalarına katıldı. Eker, burada yaptığı konuşmada, kurumsallaşmanın en iyi örneklerinden birini veren Gübretaş'ın, Türkiye'nin en yüksek ciroya sahip ilk 100 şirketi arasında bulunduğunu söyledi.

Tarımsal üretimin olmazsa olmazının gübre olduğuna işaret eden Eker, Türkiye'deki tarım arazilerinin genişliğine dikkati çekti. Eker, “Bu kadar araziyi doğal gübreyle gübrelemek mümkün olmadığına göre, toprağı bitki besin elementleri açısından desteklemek için kimyevi gübreye ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Kimyevi gübrede ham maddenin yüzde 90'dan fazlasının ithal edildiğini belirten Eker, tarımsal üretim açısından gübrenin önemi gözönünde bulundurulduğunda, kimyevi gübre maliyetlerinin aşağı çekilmesinin gerektiğini, bunun uluslararası rekabeti artırmak açısından önemli olduğunu bildirdi. Eker, Gübretaş'ın, maliyetleri düşürmek için hammaddenin bulunduğu yerlerde üretim yapma ve ortaklık oluşturma yönünde çalışmalar yaptığını aktardı.
Eker, en geç 22. yüzyılda dünyada çok önemli yeni enerji kaynaklarının üretilmek zorunda kalınacağını ifade ederek, tarımın yalnızca gıda sağlanmasında değil, enerji üretimi için de kullanılacağını, bunun için türlü çalışmalar yapıldığını anlattı

Haberin Devamı

Eker, “Bir yandan Türkiye'de gıda temininde tarımı kullanırken, öte yandan dünyadaki gelişmelere paralel olarak enerji amaçlı tarımsal faaliyetleri de ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu konuda bakanlık olarak çalışmaları başlattık. Bunlar yakın zamanda hayata geçecek ve çalışmalar hız kazanacak” dedi. Tarım alanında 11 temel yasa çıkardıklarını hatırlatan Eker, 35 yıl aradan sonra ilk kez son 3 yıl içinde tarım sektörünün olumlu büyüdüğünü kaydetti. Konuşmasının ardından Eker'e, Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!