Endüstri Bölgeleri yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Endüstri Bölgeleri yürürlükte
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 02, 2002 13:25

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ''Endüstri Bölgeleri Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kurulacak olan Endüstri Bölgeleri içinde kalacak özel mülkiyete ait arazi ve arsalar kamulaştırılacak.

Haberin Devamı

Söz konusu yönetmelik, Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu ve Komisyonların teşkili, görevleri ve çalışmaları, endüstri bölgelerinin yer seçimi, kamulaştırılması, ihalesi, altyapısı için gerekli etüt, plan ve projelerin yaptırılması, yapımı, yönetim ve işletilmesi, tahsis edilen ödeneklerin harcanması, yatırım izinin verilmesi ve mevcut organize sanayi bölgelerinin endüstri bölgesi olarak ilan edilmesi ile ilgili usul ve esasları ile kanunun uygulamasına ilişkin diğer konuları kapsıyor.

Buna göre, kurulacak olan Endüstri Bölgeleri içinde kalacak özel mülkiyete ait arazi ve arsalar kamulaştırılacak. Bu yolla elde edilen araziler Hazine'ye devredilecek. Bölge içinde kalan Hazine adına tapu kaydı bulunan taşınmaz mallar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler Endüstri Bölgeleri Kanunu'nun amacına uygun kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı'nca endüstri bölgesi olarak tahsis edilecek.

Haberin Devamı

Kurulacak Endüstri Bölgesi'nin altyapısı ile ilgili etüd, harita, plan ve projeler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ihale yolu ile hazırlattırılacak.

Bakanlar Kurulu kararı ile kesinleşmiş bölge sınırı esas alınarak Bakanlık tarafından hazırlatılan 1/1000 ölçekli halihazır haritalar 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre ilgili kurum tarafından onaylanacak.

Endüstri Bölgesi kurulması için belirlenin arazi ile bu arazinin altyapısı ve gerekli hizmet alımları için düzenlenecek ihalelerde tahmin edilen bedel ile keÅŸif bedeli Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ä°halesi yapılacak her iÅŸ için bir onay belgesi hazırlanacak.Â
 Â
İhale komisyonları tarafından alınan ihale kararları, ihale yetkilisi tarafından karar tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içerisinde onaylanacak veya iptal edilecek.

Öte yandan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan bir başka yönetmeliği ile de otomatik tartım ve sınıflandırma terazilerinin, tasarım, imalat ve kullanma gereklerinin belirlenmesi, piyasaya arzı, hizmete sunulması, kullanımı, muayene, markalama ve işaretleme esasları belirlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!