En ünlü diktatörlerin en gözde oyuncakları

Güncelleme Tarihi:

En ünlü diktatörlerin en gözde oyuncakları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 00:00

Dünya tarihine damgasını vuran ve yönettikleri ülkeleri demir yumrukla kontrol altına alan diktatörlerin ortak tarafı bir taraftan iktidarlarını kaybetmemek için her türlü yolu denemeleri, diğer taraftan gösterişli hayat yaşamayı sevmeleri.

Haberin Devamı

Yaşadıkları saraylarda genellikle madalyalarla kaplı şaşalı elbiseler ve pahalı otomobiller dikkat çeker. Güç ve zenginliğin en önemli göstergelerinden biri haline gelen lüks otomobiller tarihteki enünlü diktatörlerin de her zaman en büyük meraklarından biri olmuştur. Günümüzde adlarını devrik liderler veya devam eden uluslararası sorunların baş aktörleri olarak ansak da geçtiğimiz yüzyılın politik tarihine damgasını vuran en ünlü diktatörlerin ve gözde otomobillerinin listesi:

Adolf Hitler (Almanya, 1934-1945)
Kuşkusuz tarihteki en çok bilinen diktatör olan Adolf Hitler şehir şehir gezdiği politik yaşamı ve savaş yılları boyunca otomobillerden çok trenlerde verdiği pozlar ile hatırlanır. Diğer diktatörlere göre çok da otomobil sevdalısı sayılmayan Adolf Hitler, şehir içi seyahatleri ve resmi geçitlerde ise Maybach ve Mercedes marka makam araçlarını kullanırdı.

Haberin Devamı

İdi Amin (Uganda, 1971-1979)
20’nci yüzyılın en kanlı ve sert rejimlerinden birini yöneten Uganda diktatörü Idi Amin, ‘İngiltere fatihi’, ‘İskoçya’nın taçsız kralı’ ve ‘hayatın başkanı’ gibi iddialı lakaplarının yanında göz alıcı otomobil koleksiyonu ile de bilinirdi. 1960’larda üretilen en pahalı araçlardan biri olan Mercedes-Benz 600 Pullman Papa, Elvis ve Elizabeth Taylor gibi isimlerle beraber İdi Amin’in de gözdesiydi.

Juan Peron (Arjantin, 1946-1955)
Diğer bir Latin Amerika diktatörü olan Rafael Trujillo gibi Ferrari’lere olan düşkünlüğü ile bilinen Juan Peron da, 212 Inter modeline sahipti. Devrildikten sonra 1955-1973 yılları arasında sürgünde olan Juan Peron ülkesine dönmesinin ardından hayatının son yıllarını yeşil-siyah 212’sinin direksiyonunda geçirdi.

Muhammed Rıza Pehlevi
(İran Şahı, 1941-1979)
1941’den İslam devriminin gerçekleştiği 1979 yılına kadar İran’ı yöneten Şah, yakın çevresinde İtalyan otomobillerine olan düşkünlüğü ile de bilinirdi. İtalyan otomobillerinden oluşan kalabalık bir koleksiyona sahip Şah’ın gözdesi ise Maseratti 5000’di.

Rafael Trujillo (Dominik Cumhuriyeti, 1930-1961)
1930-1961 yılları arasında Atlantik Okyanusu’ndaki hüküm süren birçok diktatör arasında en baskıcı rejimlerden birini yöneten Rafael Trujillo  ‘Şef’ olarak anılırdı. Motor sporlarına ve Ferrari’lere olan ilgisi ile bilinse de çok sevdiği 1957 model Chevy Bel Air’ın içinde suikasta uğradı.

Haberin Devamı

Kim Jong (Kuzey Kore 1994-2011)
Yakın zamanda hayatını kaybederek tüm Kuzey Koreyi yasa boğan komünist lider hakkında Steven Segal filmlerini sevdiği, açık büfe tutkusu ve son model İtalyan arabalarına olan ilgisi ile ilgili çok sayıda renkli dedikodu var. Şu ana kadar pahalı bir otomobilin direksiyonundayken görüntülenemese de cenaze konvoyunda yer alan kendi garajından Hawaii 5-0/Mannix-era model Lincoln limuzin dikkat çekmişti.

Muammer Kaddafi (Libya, 1969-2011)
Ölümü Arap Baharı olarak adlandırılan sürecin en önemli dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen Libya’nın devrik lideri Kaddafi, diğer diktatörlerden farklı olarak garajında yer alan kalabalık lüks araç koleksiyonunun dışında golf arabalarına olan düşkünlüğü ile de bilinirdi. Hatta rejimin sona ermesi ile muhalifler ele geçirdikleri golf araçlarını da Tripoli’deki kutlama konvoylarına dahil etmişti.

Haberin Devamı

Benito Mussolini (İtalya, 1925-1943)
2’nci Dünya savaşı’na katılan faşist İtalya’nın diktatörü Mussolini çoğu İtalyan gibi estetik güzelliği gösterişten önde tutardı. Bu noktada ordusunda kullanılan silah teknolojilerinden ziyade giyilen üniformalara olan takıntısı ile ilgili dedikodular ne kadar doğrudur bilinmez ama estetik tutkusu ile özel tasarım Alfa Romeo araçları tercih ettiği
bilinen bir gerçek.

Saddam Hüseyin (Irak, 1979-2003)
Otomobil tercihleri ile tartışmasız en zevksiz diktatör olan Saddam Hüseyin, kötü replikalar ve ciddi koleksiyonerlerin garajlarında göremeyeceğiniz klasik araçlarda seyahat ederdi. Kendisi gibi otomobil tercihlerindeki zevksizlikleri ile bilinen oğulları Uday ve Kusay da bol altın kaplamalı, kötü modifiye edilmiş Mercedes arazi araçlarına binerlerdi.

Haberin Devamı

Kral Faruk
(Mısır, 1936-1952)
Mısır’ın son kralı Faruk,
Enzo Ferrari’nin ilk hayranlarından biriydi. Amerikan bozuk para koleksiyonunun yanında o dönem çıkan hemen hemen tüm Ferrari’lerden oluşan otomobil koleksiyonu ile de hatırlanan KralFaruk’un garajında Ferrari’nin 1952 model 212 Inter modeli gibi oldukça nadir parçalar da bulunuyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!