En pahalı uçuş 299 TL

Güncelleme Tarihi:

En pahalı uçuş 299 TL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 01:04

YURTİÇİ uçak bilet fiyatlarında tavan uygulaması bugün başlıyor. Ulaştırma Bakanlığı ve havayolu şirketleri arasında yapılan anlaşmayla vergi ve acente komisyonları dahil en pahalı bilet 299 TL olacak. Bakan Binali Yıldırım, “Petrol fiyatlarında ve ekonomik dengelerde ciddi bir bozulma olmadıkça uygulama sürecek” dedi.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir süredir üzerinde çalıştıkları uçak bilet fiyatlarında üst tavan uygulamasında karara varıldığını belirterek, bugün itibarıyla ekonomi sınıfı iç hat yolcu biletlerinde, vergiler ve acente ücretleri dahil tavan fiyatın 299 lira olacağını açıkladı. En yüksek sezonde bile geçerli olacak olan uygulama, petrol fiyatları ve ekonomik dengelerde çok ciddi bir değişiklik olmadığı sürece devam edecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) üyesi şirketler ve THY ile gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklama yapan Yıldırım, “TÖSHİD üyesi şirketler ve THY gönüllülük bazında ortak karar aldılar; yarın (bugün) itibarıyla en pahalı ekonomi bileti 299 lira olacak, bileti almak için gün-saat sınırı olmayacak, uygulama ekonomik verilerde anormal değişiklikler olmadığı sürece devam edecek” dedi.

ORTA YOL BULUNDU

İç hat uçuşlarda yıl sonu itibarıyla 76 milyon yolcunun aşılacağını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “İç hat uçak bileti konusunda kamuoyu algısının yanında bir ekonomik gerçekler var. Vergi ve acente ücreti dahil şu anda bilet fiyatları ortalaması 150 lira. Toplam biletlerin yüzde 28’i 100-150 lira, yüzde 15’i 150-200 lira ve yüzde 11’i 200-250 lira. 300 liranın üzerinde alınan biletlerin oranı sadece yüzde 1.5 civarında. Bu da 76 milyon yolcudan 1 milyonunun altına tekabül eder.” Hayolu şirketlerinin ellerinde yasal imkan olmasına rağmen, gönüllülük dışı bir yolu tercih etmediklerini kaydeden Yıldırım, “Şüphesiz bütün havayolu şirketleri aynı şeyi söylemedi; ama ortak noktayı bulduk” diye konuştu.

EN PAHALI HİZMET

Şu ana kadar vergiler de dahil, acente parası da dahil uçak bileti için vatandaşın cebinden çıkan paranın ortalama 150 lira olduğuna değinen Yıldırım, şunları söyledi: “Ortalama fiyat 150 lira. Vatandaş uçak bileti için ortalama 150 lira ödedi. Bunun hepsi şirketlerin eline geçmiyor. Bundan acente komisyonu, vergi, yakıt, personeli düşüyor. Kalırsa üç beş kuruş onların eline kalıyor. Burada önemli olan hizmettir. Hizmetten herhangi bir zafiyet olmaması için, hizmet kalitelerinin çok da aşağıya düşmemesi için ‘şu kadar fiyatın altında uçun’ demek akıllıca olmaz. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Uçak gitmiyorsa ne kadar ucuz uçulursa uçulsun hiç kimse onunla ilgilenmez.”

Haberin Devamı

Business’a sınır yok

Haberin Devamı

BUSINESS class biletlerin tavan ücret uygulamasının dışında tutulması ile ilgili olarak BinalıYıldırım, “Bu sınıf, bütün şirketlerde yok. Ölçü, ekonomi sınıfı. Daha farklı hizmet isteyenler bunun bedelini ödeyeceklerdir” dedi. İç hat uçuşlarının yaklaşık yüzde 60’ı THY, yüzde 40’ı TÖSHİD üyesi şirketler tarafından karşılanıyor.

Ortalama fiyat 150 TL

SHGM’nin araştırmasında, iç hat tek yön bilet fiyatı ortalamasının 150 TL ve altı olduğunu belirten Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Sektör olarak yanlış bir algının düzeltildiği için memnunuz. Ortalama biletin tüm vergiler ve harçlar dahil 150 TL’nin altında. Türkiye’de bir uçtan diğerine uçuş 2 saat. Bu rakamlar ortaya konulduğunda vatandaşa önemli bir hizmet veriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!