En pahalı eti Türkler yiyor

Güncelleme Tarihi:

En pahalı eti Türkler yiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEiK) bünyesinde faaliyet gösteren Amerikan İş Konseyi ile Süt-Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) tarafından ortak yapılan bir araştırma dünyada en pahalı eti yiyen uluslardan birinin Türkler olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada Türkiye'de faaliyet gösteren gıda firmalarının pahalı et nedeniyle yaşadığı sıkıntılar dile getirilerek ucuz et elde etmek için alınması gereken önlemler dile getirildi.

Rapora göre bir Türk tüketici, bir kilo et için 9,30 dolar (3 milyon 200 bin lira) öderken, aynı miktarda et için ABD'li tüketici 2 dolar (680 bin lira ödüyor. Bir başka deyişle Türkiye'de bir kilo et alabilmek için ödenen para ile ABD'de 4 kilo 650 gram et almak mümkün oluyor.

ABD, isviçre ve Kanada gibi ülkelerde kişi başına düşen Milli Gelirin 32 bin dolar, Türkiye'de ise 3 bin 150 dolar olduğu düşünüldüğünde et fiyatları daha çarpıcı bir sonuç ortaya çıkıyor.

Raporda şu noktalara değinildi:

Türkiye'de yetiştirilen hayvanların et ve süt verimi çok düşüktür.Bu nedenle damızlık hayvan ithalatı serbest bırakılmalı, kaliteli bir hayvan nesli yetiştirilmelidir.

Et endüstrisine katkısı olacak ticari maddelerin ithalatı serbest bırakılmalıdır.

Türk- Amerikan ortaklığında özel besi çiftlikleri kurulmalı, bu çiftliklerin GAP bölgesinde olştrulması için çaba sarfedilmelidir.

Raporda, gerekli önlemler alındığında çok kısa bir süre içerisinde Türkiye'de hayvan verimlililğinin artacağı ve et fiyatlarının yüzde 30 ile 40 arasında düşeceği belirtildi.

Bir kilo etin fiyatı

Türkiye : 9.30 dolar

İsviçre : 7.00 dolar

Norveç : 6.00 dolar

Yunanistan : 3.40 dolar

Avusturya : 3.40 dolar

İtalya : 3.20 dolar

Fransa : 3.10 dolar

Almanya : 3.10 dolar

İngiltere : 2.90 dolar

Japonya : 2.80 dolar

Filipinler : 2.70 dolar

G. Amerika : 2.50 dolar

K. Amerika : 2.00 dolar

Kanada : 2.00 dolar



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!