En iyi 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor... Fransızlarla zirveye oynayacak

Güncelleme Tarihi:

En iyi 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor... Fransızlarla zirveye oynayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2023 07:00

Rönesans Holding, Fransız enerji şirketi Total Energies ile yeşil enerji sektöründe yeni yatırımlar yapmak üzere ortaklık kurdu. Ortaklık anlaşması kapsamında TotalEnergies, Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesini satın aldı. Ortaklıkla Rönesans Enerji’nin hedefi, sektörde zirveye oynamak. Şirket ilk etapta yıllara yayılacak şekilde 2 bin megavatlık yeşil enerji yatırımı planlıyor. Bu plan çerçevesinde toplam ortak yatırım tutarının 2 milyar doları aşacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

BAŞTA müteahhitlik olmak üzere farklı alanlarda yatırımları bulunan Rönesans Holding, Fransız enerji şirketi Total Energies ile yenilenebilir enerji sektöründe yeni yatırımlar yapmak üzere işbirliğine gitti. İşbirliği anlaşması kapsamında TotalEnergies, Rönesans Holding iştiraki olan Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesini satın aldı. Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden biri olan TotalEnergies ile Rönesans Holding arasındaki ortaklık anlaşması, dün İstanbul’da imzalandı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fransa Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, TotalEnergies Doğalgaz, Enerji ve Yenilenebilir Enerji Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Stéphane Michel ve Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak katıldı.

İLK 3’E GİRME HEDEFİ

Haberin Devamı

Anlaşmaya göre Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies tarafından satın alındı. Şu an bünyesinde barındırdığı altı hidroelektrik santralı (HES) projesiyle 166 MW’lık kurulu güce sahip olan Rönesans Enerji, anlaşma ile birlikte Türkiye’nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor. Gelirlerinin büyük bir kısmını yurtdışındaki proje ve yatırımlardan elde eden holding, Fransa merkezli Meridiam, Japon Sojitz, Koreli Samsung gibi uluslararası iş ortaklarıyla Türkiye’ye 7 milyar Euro’dan fazla yatırım yapmış durumda. Holding, farklı iş kollarına yapacağı yatırımlarla Türkiye’de gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarının 2028 itibarıyla 10 milyar Euro’yu aşması hedefinde.

YILLARCA HİÇ İLGİLENMEDİK

Rönensans Enerji’nin 2007’de kurulan bir  şirket olduğunu anlatan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, “Enerji, şirketimizin içindeki en ufak birimdi. Yıllardır her şeyi denedik. Gaz santralları, nükleer, yenilenebilir... Ama hep araya başka fırsatlar girdi. Nedense 15 yıl boyunca bizim büyütemediğimiz bir şirket olarak kaldı. Sonra Total tarafından bu konuda adım gelince dönüp şirketimizin içine baktık. Çok değerli arkadaşlarımız vardı. Biz yıllardır hiç ilgi göstermesek de bu şirketi devam ettirmişlerdi. Aramıza katılan yeni arkadaşlarla şirket için net bir yol haritası çıkardık ve bu ortaklığa geldik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ SEÇMESİ oldukça öNEMLİ

Bu ortaklıkla Türkiye’nin yeşil dönüşümüne öncülük edeceklerini dile getiren Erman Ilıcak, “30 ülkede faaliyetimiz var. Ciromuzun yüzde 70’i yurtdışından geliyor. Yatırımlarımızın büyük bir kısmını da Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. TotalEnergies’in yenilenebilir enerji alanında büyümek için Türkiye’yi ana ülkelerden biri olarak seçmesi bence çok önemli” dedi. Ilıcak ayrıca 2040 itibarıyla net sıfır emisyona ulaşmak istediklerini de belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN CİDDİ BİR POTANSİYELİ VAR’

- Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasının potansiyeline dikkat çeken TotalEnergies Doğalgaz ve Yenilenebilir Enerji Başkanı Stephane Michel, “Türkiye’nin potansiyelinin herkes farkında. Enerji alanında da ciddi bir potansiyel var. Burası büyüyen bir pazar. Zaten farklı konularda görüşmelerimiz sürüyordu. Bugün de bu ortaklıkla bir yolcuğunun başlangıcını yapıyoruz” dedi. Michel, LNG konusunda en güçlü oyunculardan biri olduklarını belirtirken, Türkiye’ye en çok enerji sağlayan şirketler arasında yer aldıklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

2 BİN MEGAVATLIK YATIRIM

- Edindiğimiz bilgilere göre Rönesans Holding ile Fransız enerji şirketi Total Energies ortaklığında ilk etapta yaklaşık 2 bin megavatlık yeşil enerji yatırımı yapılacak. Yatırımlar yıllara yayılacak ve rüzgar ağırlıklı olacak. Yatırım tutarının 2 milyar doları aşacağı belirtilirken yatırımın bir kısmı özkaynaklardan kalan kısmı ise kredilerden karşılanacak.

YÜZDE 65’E ULAŞACAK

-  Anlaşmanın imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, enerji piyasalarının önemli bir dönüşüm geçirdiğini vurguladı. Geçmişte sektördeki tartışmaların daha çok arz güvenliği üzerinde döndüğünü anlatan Bayraktar, “Artık bu ağırlık iklim değişikliğiyle mücadeleye yoğunlaştı. Hatta neredeyse iklim değişikliği merkezli hale geldi” dedi.

Haberin Devamı

En iyi 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor... Fransızlarla zirveye oynayacak
Alparslan Bayraktar

YILDA 5 BİN MEGAVAT

Bakan Bayraktar, “Bugün kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Bu anlamda dünyada 12, Avrupa’da beşinci sıradayız. Türkiye Ulusal Enerji Planı’ndaki hedefimiz, 2035’te kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 65 seviyelerine çıkarmak. Bunun için, önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3000 MW güneş, 1500 MW rüzgâr ve toplam 5000 MW denizüstü rüzgâr yatırımı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

KOLAYLIK SAĞLAYACAĞIZ

Bakan Alparslan Bayraktar, “Cumhurbaşkanımızın son Körfez ziyaretinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birçok anlaşmaya imza attığını, bu üç ülke ile önümüzdeki dönemde yenilenebilir başta olmak üzere enerjinin diğer alanlarında önemli işbirliklerine gidileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Bugün de Fransa’nın en büyük şirketlerinden biri olan ve son dönemde petrol ve gaz şirketinden enerji şirketine dönüşen, Total Energies’in Rönesans Holding’le ülkemizin yenilenebilir enerji sektörüne yapacağı yeni yatırımlar için bir aradayız. Bakanlık olarak, bu yatırımların en kısa sürede tamamlanması için yatırımın her aşamasında, farklı kurumlardan ihtiyaç duyulan tüm izinlerde gerekli her türlü desteği sağlayacağız” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!