En hızlı gelişen 7 ülkeden biri oldunuz, gurur duyun

Güncelleme Tarihi:

En hızlı gelişen 7 ülkeden biri oldunuz, gurur duyun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Davos provası niteliğinde İstanbul’da düzenlenen toplantıda Dünya Ekonomik Forumu’nun gündemi tartışılırken, Türkler’in burada daha etkin olması gerektiği de vurgulandı. Toplantıya ev sahipliği yapan PricewaterhouseCoopers Avrupa Bölgesi Başkanı Wolfgang Wagner, Türkiye’nin dünyanın gelişmekte olan 7 ülkesinden biri olmaktan gurur duyması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN PARÇASI: Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Stratejik Ortağı Pricewaterhousecoopers, bu yıl Davos’a katılan Türk iş dünyası temsilcilerinin izlenimlerini ve görüşlerini paylaşmak üzere "Davos’tan İstanbul’a" başlığıyla bir toplantı düzenledi. Türk iş dünyasının 6 temsilcisinin Davos izlenimlerini aktardığı toplantıda, PricewaterhouseCoopers Avrupa Bölgesi Başkanı Wolfgang Wagner, şirketlerin üst yöneticilerinin artık görevlerinin sadece maliyetleri düşürmek değil, Türkiye’de dahil yeni pazarlarda yeni müşteri arayışında bulunmak olduğunu söyledi. Türkiye’nin gelişmekte olan bazı Asya ülkeleriyle aynı kategoride değerlendirilmesinin bir hata olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Wagner, şunları söyledi: "Türkiye, gelişmekte olan pazar olarak 7 ülke arasında adlandırılmasından gurur duymalı. Türkiye, Avrupa pazarının bir parçası. Bir güç odağı oluşturmanız söz konusu."

DAHA ETKİN OLMALIYIZ: Türkiye’nin Davos’ta daha etkin olması gerektiğini anlatan Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da, "Sadece kendimizi anlatmak değil, dünyanın sorunlarını tartışmak için de orada olmalıyız" diye konuştu. Çin örneğini veren Yalçındağ, Davos toplantılarında ilk 2 yıl hiç konuşmayan Çinlilerin sonraki 2 yıl soru sormaya başladığını, sonraki 2 yılda da gündeme dahil olduklarını, akıl vermeye başladıklarını belirtti.

FON ÇIKIŞI OLMAYACAK: Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan ise gelişmekte olan ülkelere fon akışının azalacağına ilişkin endişeleri anımsatarak, 2005 yılında FED’in akıllı faiz politikalarıyla bu fon çıkışlarının görülmediğine dikkat çekti. Akhan, "Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bir fon çıkışı olmayacağı, tam tersine gerek doğrudan, gerekse kısa vadeli portföy yatırımları anlamında bir cazibe merkezi olmaya devam edileceğini düşünüyoruz" dedi.

Sorunlar yaratıcı olanlar için fırsat

DÜNYA Ekonomik Forumu’nun Global Ajanda’dan Sorumlu Direktörü Jonathan Schmidt, global ekonominin temel bir değişim döneminden geçtiğini, problemlerin yenilikçi, yaratıcı olanlar için fırsatlar sunduğunu vurguladı. Petrol Ofisi Genel Müdürü Jan Nahum da "İster istemez bir nükleer üretim dönemi yeniden başlıyor. Bu da İran gibi yeni jeopolitik sorunları beraberinde getiriyor" dedi. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu ise "Mutluluk ve refahı paylaşmadan, ilerleme artık pek mümkün değil" dedi. Kalpaklıoğlu, dünyada rekabetin artık markalarla yapıldığını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!