En gürültülü iş işitme engelliye

Güncelleme Tarihi:

En gürültülü iş işitme engelliye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2012 00:00

Değerli taş işlemede istihdam edilecek engelliler için teşvik isteyen altın ve mücevher sektörü, işe işitme engellilerle başladı. 25 işitme engelli, yüksek sesle çalışan mıhlama ve cilalama motorlarını kullanmayı öğrenecek.

Haberin Devamı

DEĞERLİ taşların mıhlanması ve kesilmesinde engelli istihdam eden şirketlere 6’ıncı bölge teşviği verilmesi talebinde bulunan altın ve mücevher sektörü temsilcileri, daha teşvik gelmeden engelli istihdamı için kolları sıvadı. Mücevherciler bir yandan Ankara’da mücevherlerin üzerine değerli taş yerleştirme, kesme ve cilalama işlemlerinin engellilere uygun olduğunu anlatırken, bir yandan da İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği başlattı. İlk etapta 25 işitme engelli, kurulacak pilot bir atölyede çok yüksek ses çıkararak çalışan mıhlama ve cilalama motorlarının kullanımı için istihdam edilecek.  İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay’ın altın ve mücevher sektörü temsilcileriyle geliştirdiği proje için belirlenen 25 işitme engellinin eğitim programına önümüzdeki hafta başlaması planlanıyor. Halihazırda taş işleme motorlarında çalışanlar ses izole eden kulaklıklar kullanmalarına rağmen uzun vadede, ses yeteneklerinde kayıp oluşmasından şikayetçi. Bu projeyle işitme engellilere de iş fırsatı sunulmuş olacak.

Haberin Devamı

DAHA TEŞVİK GELMEDEN

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Hürriyet’in ‘Engelliye ‘mıhlama’ fırsatı’ başlığı ile duyurduğu haberin ardından özellikle engelli derneklerinden ve değerli taş maden ocağı sahiplerinden çok yoğun ilgi gördüklerini belirterek, “Özellikle İşitme engellilerle ilgili proje çok aklımıza yattı. Hemen girişimlerde bulunduk. Engelli teşvik edene 6’ıncı bölge teşviği verilmesi yönündeki çalışmalarımızın sonucunu beklemeden kendi imkanlarımızla elimizden geleni yapmaya karar verdik” dedi.

İŞARET DİLİNİ ÖĞRENİRİZ

Güner, “İşitme engellilerin eğitimini işaret diliyle gerçekleştireceğiz. Eğitimleri Küçükçekmece’de kurduğumuz Kuyumculuk Sanat okulunda verebiliriz” dedi. Güner, her iki tarafın da birbiriyle çalışmayı öğrenecekleri bir sürecin yaşanacağını kaydederek, “İlk günlerde işitme engellilerle, yazışarak anlaşabiliriz. Belki de ilerde bazılarımız işaret dilini öğrenir” yorumunu yaptı.

Mücevherde engelli amblemi

ENGELLİ istihdamını artırmaya dönük çabalar kapsamında geliştirilen bir diğer proje de, mücevherlerin üzerine ‘engelli tarafından işlenmiştir’ ambleminin yerleştirilmesi. Bu konuda da çalışmalara başladıklarını söyleyen Ayhan Güner, “Amblem için de bir yarışma düzenleyeceğiz. Bu seçilen amblemi, hazırlanışı sırasında bir engellinin çalıştığı tüm mücevherlere yerleştireceğiz. Böylelikle alan kişiler de engelli istihdamına katkıda bulunduklarını bilecekler” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!