‘En geniş magnezyum levha’ üretildi, uçak ve otoda yakıt tüketimi düşecek

Güncelleme Tarihi:

‘En geniş magnezyum levha’ üretildi, uçak ve otoda yakıt tüketimi düşecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 00:00

TTGV’nin düzenlediği yarışmada ödüllendirdiği 10 projeden biri, dünyada da bir ilk oldu. Hafif ve dayanıklı araç, uçak üretiminde kullanılan magnezyum, ilk kez dünyanın en geniş levhaları halinde üretildi. Levhalar otomotiv, elektronik ve savunma sanayiinde ürünlerin daha hafif üretilmesini ve dolayısıyla yakıt tüketimini azaltacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), 14 yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı yapan, TUBİTAK Bilim Kurulu Üyesi ve TTGV genel sekreterliği görevlerini yürüten, 2001 yılında vefat eden Dr. Akın Çakmakçı adına bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği “Dr. Akın Çakmakçı Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Başarılı Tez ve Kuruluş” yarışmasında, sanayiye önemli kazanç sağlayan 10 araştırmayı ödüllendirdi. Bu yıl 3’üncü düzenlenen yarışmada ödüllendirilen 10 projeden biri, dünyada da bir ilk oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Dr. Özgür Duygulu’nun projesi ile magnezyum, dünyada ilk kez dünyanın en geniş levhaları (1.5 metrelik) halinde basıldı.
Otomobiller hafifleyecek
TUBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nde yapılan, DPT tarafından desteklenen projeye, Kütahya OSB’de kurulan sistem ile yüklenici VİG Makina her aşamada katkıda bulunurken, alüminyumdan daha hafif olan magnezyumun doğrudan döküm tekniği ile geniş levha olarak üretimi sanayi açısından önemli bir gelişme oldu. Magnezyum alışımının kullanımı, pazar payı ve ürün çeşitliliği son derece geniş global sektörler olan otomotiv, savunma, elektronik, uzay-uçak, spor malzemeleri, beyaz eşya-mobilya sanayiinde, ürünlerin ağırlığının düşürülmesi amacıyla büyük önem taşıyor. Levhanın 1.5 metre eninde üretilmesi, otomobillerde doğrudan kullanılmasına olanak sağlayacak.
Levhaların, otomotiv, elektronik ve savunma sanayiinde kullanılması, bu ürünlerin daha hafif üretilmesini sağlayacak, dolayısıyla yakıt tüketimini azaltacak.
Magnezyum levhaların Türkiye’de üretiliyor olması, dışa bağımlılığı da kaldıracak. Özellikle otomotiv, elektronik ve savunma sanayileri için parça bazında magnezyum levhaların uygulanmasının gelecek 5 yılda yapılması bekleniyor.
Bu konuda, yurtiçi ve yurt dışı firmalardan teklif geldiği belirtildi. Bu arada uluslararası alanda 6 ödül alan projeye ilişkin makale, ABD/San Francisco’da düzenlenen 138. The Minerals, Metal&Materials Society yıllık kongre ve sergisinde sunuldu ve 2010 hafif metaller bölümü Magnezyum-uygulamalar alanında en iyi makale seçildi.

Haberin Devamı

Teknoparkların sayısı artmalı

Haberin Devamı

KURULUŞ yılı olan 1991’den bu yana 900’ün üzerinde teknoloji geliştirme projesine 300 milyon dolar tutarında destek sağlayan TTGV’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel, sanayi-üniversite işbirliğinin önemini vurguladı. Bilim adamları ile iş hayatındaki girişimciler arasındaki ilişkinin, ürün, hizmet ve sürecin ticari değerinin görülmesini sağladığını vurgulayan Yücel, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması açısından teknokentler, teknoparklar, mükemmeliyet merkezleri, teknoloji transfer merkezleri gibi ortamların sayısının artırılması ve güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Aselsan, yerli RF güç yükselteçlerine geçti

ASELSAN A.Ş.’de çalışan Necip Şahan, ODTÜ ile birlikte yürütülen proje sonucunda, “Yüksek güçlü, geniş bant doğrusal RF Güç Yükseltici”nin Türkiye’de üretimini sağladı ve Aselsan, tamamen yerli üretim bu ürünleri kullanmaya başladı. Böylece, yurtiçinde özgün üretim yapılarak, ithalat sonucunda yurt dışına büyük miktarda döviz aktarılması önlendi. Ayrıca, ihracatçı ülkelerin ithalat sırasında çıkarttığı engellerde ortadan kaldırılmış oldu. Zamanla artırılacak güç yükselteci ürün çeşitliliği ile Aselsan’ın RF güç yükselteçlerinin ithalatının tamamen sona erdirilmesi planlanıyor. Projeye ilişkin verilen bilgiye göre, uzun mesafe haberleşme ve haberleşme elektronik harp sistemlerinin en kritik parçası olarak nitelendirilen RF güç yükselteç birimlerinin önemi, erişebildikleri çıkış gücü ve çalışma frekansı genişliğine göre artıyor.

Haberin Devamı

Arçelik buzdolabında enerji tüketimi düşecek

ARÇELİK Ar-Ge Merkezi bünyesinde çalışan Emre Oğuz, yaptığı çalışma, soğutucu kompresörlerindeki enerji tüketiminde tasarruf sağlanacak. Arçelik-İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürütülen çalışma sonunda, kompresör verimliliğinde sağlanan artış, buzdolabı enerji tüketimini yüzde 10-15 azaltacak. Yüksek yüksek verimli kompresörlerin Arçelik içinde üretilebilir olması sayesinde, benzer kompresörlerin ithal edilmesine de gerek kalmayacak. Kapasitesi 3.5 milyon adet yıl olan Arçelik Eskişehir Kompresör İşletmesi’nde geçen yıl 700 bin adet yüksek verimliliğe sahip kompresör üretilirken, gelecek yıllarda bunun 1.5 milyona çıkarılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!