En düşük memur maaşı 121 milyon lira oluyor

Güncelleme Tarihi:

En düşük memur maaşı 121 milyon lira oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, memur maaşlarını 2000 yılının ilk altı ayı için yüzde 15 oranında artırıyor. Böylece halen 105 milyon 94 bin lira olan en düşük memur maaşı 121 milyon 79 bin lira oluyor. Genel müdür maaşı ise 444 milyon 904 bin liradan 512 milyon 120 bin liraya çıkıyor.

Bakanlar Kurulu 2000 yılı bütçesinde, ocak ayından geçerli olmak üzere, memur maaş katsayısını 12 binden 13 bin 810'a, taban aylık katsayısını 77 binden 88 bin 500'e, yan ödeme katsayısını da 3 bin 850'den 4 bin 410'a yükseltmeyi kararlaştırdı. Böylece memur maaşlarında ilk altı aylık artış yüzde 15 olacak. Maliye Bakanı Sümer Oral'ın düzenlediği basın toplantısında dağıtılan listelere göre, yeni düzenlemeyle halen 105 milyon 94 bin lira olan en düşük memur maaşı 121 milyon 79 bin lira oluyor. Genel müdür maaşı ise 444 milyon 904 bin liradan 512 milyon 120 bin liraya çıkıyor.

Buna göre, işe yeni başlayan bir öğretmen, günümüzde 152 milyon 562 bin lira alırken, ocakta 175 milyon 703 bin lira almaya başlayacak.

Yeni katsayılar sonrasında yedinin 9'unda bulunan bir memur emeklisinin halen 115 milyon 653 bin lira olan emekli aylığı, 133 milyon 2 bin liraya yükselirken, genel müdürün yeni emekli maaşı da 449 milyon 194 bin lira olarak belirlendi.

Bakanlar Kurulu, KİT'lerde sözleşmeli olarak çalışan personelin 528 milyon 700 bin lira olan ücret tavanını da, 608 milyon liraya yükseltti.

Devlet memurlarına ocak ayında yapılacak zamla, memur emekli maaşlarında da ortalama yüzde 15 artış olacak.

ENFLASYON ARTIŞI

Sümer Oral, Bütçe Kanunu'na konulan bir hüküm ile maaşların enflasyona karşı korunması esası getirildiğini bildirdi. Oral, memur maaşlarına yılbaşında yapılacak zam konusuna değinirken, ‘‘Yapılan yeni düzenleme ile 2000 yılının birinci yarısında verilecek maaş artışı, her halükarda DİE Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 1999 yılı Aralık ayına göre, kümülatif artışın enaz iki puan üzerinde olacaktır’’ dedi.

Bu düzenlemenin, enflasyonun yükselmesi halinde maaş hesaplarında kullanılan katsayıların arttırılması şeklinde işletileceğine işaret eden Oral, ‘‘maaş sisteminde ilk defa, enflasyon öngörülerinden sapma, doğrudan doğruya maaş artışına dönüştürülecektir’’ dedi. Oral, böylece memurlara, 2000 yılı enflasyon oranının üzerinde bir maaş artışına imkan verecek bir yapı oluşturulduğunu kaydetti.

2000 bütçesinin kaderi özelleştirmeye bağlı

Hükümet, 2000 yılı bütçesinde özelleştirmeye umut bağladı. Dün bütçe büyüklükleri ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, 2000 bütçesinde öngörülen 32.5 katrilyon liralık gelirin 2.6 katrilyon lirasının özelleştirmeden sağlanacağını açıkladı. Böylece, özelleştirme gelirlerinin bütçe gelirleri içindeki payı yüzde 8 olarak belirlendi.

Oral'ın verdiği bilgiye göre, bütçe gelirlerindeki ‘diğer gelirler’ kaleminde yüzde 124 oranında bir artış gerçekleşti. Bu artışın özelleştirmeden beklenen gelirlerden kaynaklandığını söyleyen Oral, gelecek yıl özelleştirmeden bütçeye 2.6 katrilyon lira beklendiğini, bunun 2 katrilyon lirasının enerji, 600 trilyon lirasının da GSM lisans devirlerinin özelleştirilmesinden geleceğini açıkladı.

ÖZLENEN BÜTÇE

Sümer Oral, 2000 yılı bütçesinin, uzun yıllar özlemi çekilen sağlıklı bir kamu maliyesine dayalı, enflasyonun hızını düşürmeyi ve istikrarı hedefleyen bir iktisadi politikanın aracı olarak ele alındığını bildirdi.

Oral, çok kısa bir süre sonra yeni bir çağa girileceğini belirtirken, bu yeni çağın imkanlarının farklı ve çetin şartlarının hiç kuşkusuz ülkeler için ağır sorumlulukları da beraberinde getirdiğine dikkati çekti. Teknolojideki yeni gelişmelerin ve özellikle bilgi, iletişim teknolojisinin öne çıkacağı bu asırda ülkelerin ekonomik güçleri ölçüsünde ağırlığa sahip olacaklarını vurgulayan Oral, şunları söyledi:

‘‘Ekonomik gücün kaynağında ise sağlıklı bir kamu maliyesinin bulunduğundan kuşku yoktur. Dengeleri kalıcı bir biçimde kurulmuş sağlam bir kamu kesimi finansman yapısı, yatırımın, üretimin, büyümenin istihdamın, ihracat ve dış kaynak girişi ve sağlıklı bir gelir dağılımının kapısıdır. 2000 yılı bütçesi. bu yaklaşım içinde hazırlanmıştır. Uzun yıllar özlemi çekilen sağlıklı bir kamu maliyesine dayalı enflasyonun hızını düşürmeyi ve istikrarı hedefleyen bir iktisadi politikanın aracı olarak ele alınmıştır.’’

Oral, 2000 yılında her kuruşun yerli yerince harcanmasına önem vereceklerini söyledi.

Oral 2000 yılında kamu gelirlerinde artış sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılacağını. Özelleştirmeye sürat kazandırılacağını, yatırımlar için de, bütçe dışı kaynaklarının harekete geçirileceğini bildirdi. Bu dönemde, dışşsatım ve turizme de büyük ağırlık verileceğini belirten Oral, yeni yılda, giderlerin üzerinde gelirler kadar durulacağını ifade etti.

KAYNAK KULLANIMI

Bu dönem kaynakların akıllı kullanılacağını belirten Oral, bu çerçevede bütçe kanun tasarısında ilave ilkelere yer verildiğini kaydetti. Oral, böylece personel alımı, taşıt kullanımı, hizmet binası kiralanması ve kullanımı ile demirbaş alımında yeni düzenlemelere gidildiğini söyledi.

‘‘Her kuruşun yerli yerine harcanmasına önem verilecek’’ diyen Oral, Gider Reformu'nun, temel altyapısı olan Muhasebat ve Bütçe Uygulamaları'ndaki otomasyon projesinin de titizlikle sürdürüleceğini anlattı. Oral, kamu harcamalarında şeffalığa özen göstereceklerini, depremle ilgili bağış ve kredilerin kullanımınında da belirlenen esaslar çerçevesinde yürütüleceğini ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!