En çok kredi veren biziz

Güncelleme Tarihi:

En çok kredi veren biziz
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 22:01

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, “Paranın üzerine oturmamak gerekir” diyerek, “Topladığı mevduatı tamamen krediye dönüştürmemiş kesimler varsa onların parayı boşta tutmayıp, ekonomiye kazandırması gerekir” dedi. Bankalar Birliği yönetimindeki banka genel müdürleri de krediye dönüşmeyen kaynağın ‘yakartop’, bir yük olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

BANKALAR, yeterince kredi kullandırmadıkları ve kazandıkları mevduatı krediye dönüştürmedikleri nedeniyle sürekli eleştirilerin hedefi. İşte Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve yönetim kurulu üyesi banka genel müdürleri önceki akşam bu eleştirileri yanıtlamak için bir araya geldi. Türkiye’yi büyütmeye aday olduklarını belirten bankacılar, geçen yılın son çeyreğinde ilk 9 aydaki kadar kredi kullandırdıklarını duyurdular. “Tek tek hatalarımız olsa da sektör olarak büyümeye destek olacağız” diyen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredi yapılandırmada ise ulaşılan hacmin 52 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Aydın, bunun son derece yüksek bir rakam olduğunun altını çizerken, “Bunun önemli bir bölümü canlı kredi. Dünyanın en çok kredi veren bankacılık sistemine sahibiz. Sorunlu kredi kadar bir kısmı yeniledik” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘paranın üstüne oturmayın’ eleştirisini de değerlendiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın eleştirisi genel uygulamaya ilişkindir. ‘Topladığınız parayı kredi verin, bu büyüme istihdam sağlar’ demek istiyor. Biz toplam mevduatın hepsini krediye dönüştürdük. Mevduatı tamamen krediye dönüştürememiş kesimler var ise onların parayı boşta tutmaması gerekmektedir. Geçen yılın son çeyreğinde, ilk 9 aydaki kadar kredi büyümesi var. Parayı kazandığımızda özkaynağa ekliyoruz. Paranın üstüne oturmamak gerekir. Biz de aynı görüşteyiz.”

İHBARDA BULUNDULAR

Kendisinin Ziraat Bankası Genel Müdürü olduğu ilk zamanlara atıfta bulunan Aydın, çarpıcı bir örnekle kredilerin önemini anlattı: “Ben göreve geldiğimde İş Bankası ile aktif büyüklüğünde birincilikte yarışıyorduk ve üstüne çıkmak için mevduata yüklendik. Ama mevduatın yarısı kadar kredi veriyorduk ve bu ülkenin büyümesine verilmeyen bir paraydı. Sonra 30 milyar lirayı bankacılık sistemine bıraktım ve piyasadan borçlandım. O zaman beni çok eleştirdiler, ‘genel müdür bankayı borçlandırdı’ diyerek hakkımda ihbarda bulundular. İşte Cumhurbaşkanımızın kastettiği olay budur. Salt büyüklük için kullanmayacağınız ve ülkenin bilançosuna katkı da sağlamayacak eldeki kaynağın üstünde boşuna oturmayın, ülke için kullanın demektir.”

Haberin Devamı

KREDİ FAİZİ 3 PUAN İNDİ

Bankaların fonlama maliyetine ilişkin soru üzerine, kendilerinin operasyonel maliyetleri düşürebileceğini ifade eden Aydın, “Yüzde 10.4 ile topladığımız mevduatı, Merkez Bankası’nın fonlama maliyetinin yüzde 10.3 olduğu bir ortamda, konut kredisini yüzde 11.5 ile, kurumsal krediyi de yüzde 13.3 ile satıyoruz. Sektörde takibe dönüşüm oranı yüzde 3.2 ve yapılandırma oranı yüzde 3. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Merkez’in fonlama maliyeti ortalama 100 baz puan inmişken, biz faizleri 300 baz puan düşürmüş durumdayız” dedi. Bankalar Birliği verilerine göre Merkez Bankası’nın Mart 2016’da yüzde 8.9 olan fonlama maliyeti, Ocak 2017’de 10.3’e ulaştı. Aynı dönemde konut kredi faizleri yüzde 14.4’ten 11.5’e, tircari kredi faizleri yüzde 16.6’dan 13.3’e, mevduat faizi ise 12.1’den 10.4’e düştü.

Haberin Devamı

Bankaların Merkez Bankası nezdinde tuttuğu döviz cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan risk oranının yüzde 50’den sıfıra indirilmesinin bankaların sermaye yeterlilik rasyosuna 70 baz puan katkısı olacağını kaydeden Aydın, Türkiye Varlık Fonu’nun ekonomi ve bankacılık sektörüne etkisine ilişkin soruya da, “Varlık Fonu, derin olmayan piyasalarda makul olmayan hareketleri sınırlandırma, daha makul piyasa yapısına katkıda bulunma ve uçtan uca ülkenin ekonomik aktivitesini daha iyi yönetme düşüncesiyle kuruldu” yanıtını verdi.

HER BANKA TÜRK BANKASI

Türk halkının, hem birey hem işadamı anlamında sorumluluklarını yerine getirmede çok ahlaklı olduğuna değinen Aydın, “Etraf toz duman, dünyanın büyümediği bir ortamda, bütün yapılandırılan krediler sorunluya dönüşse ne olur? Yapılandırma ve takibe dönüşmüş alacakları toplasanız sorumlu kredi oranımız, gelişmekte olan ülke ortalamalarının yüzde 50-60 altında olur. Hem kredi verirken basiretli davranıyoruz hem de krediyi alanlar doğru yerde kullanıyor. Sorunlu kredilerin, toplam kredilere oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 3.2, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 9.3. Bizde ise yüzde 3. Birileri bir şeyler olsun mu istiyor yoksa yönetip yönetemeyeceğimizi mi görmek istiyor? Ben 13 yıldır genel müdürlük yapıyorum. Şu ana kadar hiçbir şey olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Bankacılık sektöründe yabancı payının artmasına ilişkin soru üzerine de Aydın, “Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalar Türk bankasıdır” dedi.

En çok kredi veren biziz

KREDİYE DÖNÜŞMEYEN KAYNAK YAKARTOP GİBİDİR

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bir bankanın kredi vermemesi ya da vermemeye çalışması gibi bir hadisenin mümkün olmadığını söyledi. Banka bilançosunun pasifindeki tüm kalemlerin maliyetli ve gider oluşturduğunu kaydeden Bali, “Kredi vermeye gönlünüz, imkanınız yoksa küçülürsünüz. Topladığınız kaynak yakar top gibidir. Mutlaka uygun marjla ve uygun yere vermeniz gerekir” dedi.

KULLANDIRDIĞIMIZ KREDİLER SON ÇEYREKTE KATLANDI

Haberin Devamı

AKBANK Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, geçen yılın ilk 3 çeyreğinde konut kredilerinin 3.6 milyar lira, son çeyrekte ise 9.2 milyar lira büyüdüğüne dikkat çekerek, “İhtiyaç kredileri ilk 3 çeyrekte 1.5 milyar lira, son çeyrekte 6.6 milyar lira büyüdü” dedi. Binbaşgil, ocak başından bugüne olan trendin sürdürülmesi durumunda sektörde toplam TL ve yabancı para kredilerdeki büyümenin yüzde 20’ye gideceğini belirtti. 

SADECE ARZA DEĞİL TALEBE DE BAKMALI

YAPI Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Geçen yılın son çeyreği belki de hem ülke ekonomisi hem de bankacılık sistemi açısından kendimize geldiğimiz ve nefes aldığımız bir dönemdi. Bankaların kredi büyüklüğünü sadece arzla değil taleple de değerlendirmek gerekir. Acaba yılın ilk 9 ayında müşterilerin talebi ne kadar oldu da bankacılık sistemi bunu karşıladı ya da karşılayamadı analizi bizi daha sağlıklı bir yere götürür” dedi.

İLK İKİ AYDA YÜZDE 3 KREDİ BÜYÜMESİ

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, 2017 yılının ilk iki ayında kredi büyümesinin yüzde 3 olduğunu, kabaca bir hesapla bunun yıllık yüzde 17-18’e denk geldiğini dile getirdi. Bankacılık sektörünün her yıl müşteri sayısında yüzde 3-5’lik artış sağladığını belirten Erbil, “Hiçbir coğrafyada bu artışlar yok artık. Dolayısıyla burada şube açma da, ATM’leşme de dijitalleşme de el ele gidecek” dedi.

İHTİYAÇ OLURSA ÖNLEM ALINIR, İLETİŞİMİMİZ AÇIK

TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de “Herhangi bir kriz karşısında, önemli olan devlet, bürokrasi, reel sektör ve bankalar olarak bunlara nasıl tepki verdiğimiz, nasıl önlem aldığımız ve önlemleri alma hızımızdır. 2016 yılında bütün ilgili birimler on numara bir iş yaptı. İhtiyaçlar oldukça konuşuruz ve önlemler alırız. İletişim kanallarımız açık” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!