En büyük vergi dairesi akaryakıt istasyonları

Güncelleme Tarihi:

En büyük vergi dairesi akaryakıt istasyonları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2019 08:30

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek ve 28-30 Mart’ta 140 milyar lira büyüklüğündeki akaryakıt sektörünü bir araya getirecek “Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı - Petroleum Istanbul’un” öncesinde sektör yetkilileri bir araya geldi.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkan Vekili Murat Bilgin, akaryakıt sektörünün son dönemlerde ciddi sıkıntılarla mücadele ettiğini dile getirdi. 365 gün 24 saat boyunca devlete vergi geliri sağladıklarını ve kendilerinin en büyük vergi dairesi olduğunu söyleyen Bilgin, “Devlete en fazla gelir sağlayan sektörlerin başında olmamıza rağmen hareket kabiliyetimiz çok kısıtlı. Çok fazla maliyet yükümüz var. Sektörün nefes alması için özellikle istasyonlardaki bazı zorunlulukların kaldırılması gerekiyor” dedi.

SATIŞLAR ÇOK DÜŞÜK

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, 40 yıldır bu sektöre hizmet verdiklerini ve ilk defa sektör olarak bu kadar zorlandıklarını söyledi. Okumuş, son dönemde artan kredi kartı komisyonları ve faizlerin yüksek olması nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Eskiden iyi bir lokasyondaki istasyon 30-40 bin litre yakıt satabiliyordu. Şimdi işlek istasyonlar bu rakamların yanından geçemiyor. 12-13 bin litrenin üzerine çıkan istasyonlar kar edebiliyor ancak sektör ortalaması şu anda 3 bin litre ve 10 bin litrenin altında kalan istasyonların kar marjı neredeyse sıfır. 12 bin 300 istasyon sayısı Türkiye için çok fazla. Bu sektörün sürdürülebilirliğini etkiliyor. Buna rağmen belediyeler 10 kilometre kuralını ihlal ederek yeni istasyonların açılmasına izin verip rant sağlıyor. Şu anda istasyonlardaki bürüt kar marjı 67 kuruş ancak maliyetler yüksek olduğu için bu 20-30 kuruşlara kadar iniyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!