"En büyük ani duruş riski Türkiye'de"

Güncelleme Tarihi:

En büyük ani duruş riski Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 01:18

The Economist dergisi ekonomide en çok ani duruş riski taşıyan ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Derginin hazırladığı endekste maksimum risk puanı 20'ye en yakın ülke 18 puanla Türkiye oldu.

Haberin Devamı

The Economist dergisi gelişen ülkelere giren sermaye akışını değerlendirdiği endekste en riskli ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Derginin "The Capital Freeze Index" adını verdiği ve ülkeleri cari açık, kısa dönem dış borcu, özel sektör kredileri, finansal olarak dışa açıklık ve dolara karşı para birimi değerlerindirmesine göre hazırladığı endekse göre Türkiye 18 puanla maksimum endeks risk puanı 20'ye en yakın ülke oldu. Bu puanla Türkiye gelişen ekonomiler arasında en çok ani duruş riskine sahip ülke oldu.

Endeks değerlendirmesinde The Economist dergisi Türkiye'nin yüzde 6'yı bulan cari açığına, kısa dönem dış borç ve borç ödemelerinin rezervlerin yüzde 150'si seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Dergi aynı zamanda 2009'dan beri kredilerin diğer tüm gelişen ülkelerden hızlı büyüdüğünü belirtti. Bu yılın başında TL'nin dolara karşı yüzde 13 değer kaybettiğini hatırlatan dergi TL'nin daha da fazla değer kaybedebilceğini yazdı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN KRİTERLERE GÖRE SIRALAMALARI

Genel risk endeksinde lider olan Türkiye cari açığın milli gelire oranı sıralamasında üçüncü, kısa dönem dış borç ve dış borç ödemelerinde üçüncü, 2009-2012 yıllık özel sektör kredi büyümesinde birinci, yılbaşından bu yana dolar karşsında değer kaybında ise altıncı ülke oldu.

Türkiye finansal olarak dışa açıklık kriterinde ise lider ülke olarak dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!