En beğenilen şirketler arasında tek Türk

Güncelleme Tarihi:

En beğenilen şirketler arasında  tek Türk
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 14:14

Dünyanın en beğenilen şirketleri BMW, Boeing, General Electric, IBM, Nestle, Novartis, Procter&Gamble, Toyota Industries, Alcan, DuPont, Exxon Mobil, FedEx ve Walt Disney oldu. Araştırmaya bu yıl ilk defa Koç Holding ile Türkiye'de girdi.

Global alanda faaliyet gösteren yönetim danışmanlığı şirketlerinden Hay Group'un her yıl Fortune dergisi işbirliğiyle düzenlediği, dünyanın en beğenilen şirketleri araştırmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bu yılki çalışmanın, dünyada 8 milyar doların üzerinde ciroya sahip 347 şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

Araştırmada, yöneticilerin kendi sektörlerindeki diğer şirketleri yenilikçilik, insan yönetimi, kurumsal varlık kullanımı, sosyal sorumluluk, yönetim kalitesi, finansal güç, uzun vadeli yatırımlar, ürün/servis kalitesi ve global olma kriterlerine göre değerlendirdikleri, buna göre kendi sektörlerindeki yöneticilerce en çok beğenilen şirketlerin BMW, Boeing, DuPont, Exxon Mobil, FedEx, General Electric, IBM, Nestle, Novartis, Procter&Gamble, Toyota Industries, Alcan ve Walt Disney'in olduğu kaydedildi.

İnsan yönetimi konusunda en beğenilen şirketlerin Procter&Gamble, FedEx ve General Electric olarak belirlendiği araştırmada, yenilikçilik alanında ise Apple, FedEx ve Walt Disney'in öne çıktığı aktarıldı. 25 ülkeden şirketin yer aldığı araştırmada bu yıl ilk defa Koç Holding ile Türkiye de yer alırken, en beğenilen şirketlerin yüzde 77'sinde yönetim kurullarının üst yöneticilerini (CEO) şirket içinden atamak istediği, buna karşın karşılaştırma grubundaki diğer şirketler için bu oranın yüzde 60 olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre, en beğenilen şirketlerin yüzde 91'inin, üst yöneticilerinin beklenmedik kaybına karşı acil durum planları bulunduğu ve bu planın en azından yılda bir kez yönetim kurulunca gözden geçirildiği, bu şirketlerin yüzde 82'sinde insan sermayesi stratejisi yönetim kurulu tarafından gözden geçirilip onaylanırken, bu oranın diğer şirketlerde yüzde 67 olduğunun gözlendiğine dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!