EMS Türkiye'yi pilot ülke seçti

Güncelleme Tarihi:

EMS Türkiyeyi pilot ülke seçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 16:06

ABD’nin önde gelen petrol ve doğalgaz boru hattı işletmecisi ve enerji servis grubu EMS, Türkiye’nin enerji kaynaklarının stratejik merkezi haline gelmekte olduğunu hesaplayarak, boru hattı işletmeciliği yatırımında Türkiye’yi Doğu Avrupa, Ortadoğu, Batı Asya için Türkiye’yi pilot bölge merkezi olarak seçti. EMS bölgedeki yatırımlarını hızlandırmak üzere Türkiye’de Vastaş şirketi ile ortak girişim sözleşmesi(joint venture) imzalayarak güç birliğine gittiğini açıkladı.

Türkiye’de EMS ve Vastaş adıyla kurulacak ortak yeni şirketin EPDK lisanslı yatırım projeleri yanı sıra özelleştirilecek Botaş boru hatlarının işletmesi, Nabucco, mavi akım ve Irak petrol ve doğalgaz boru hatlarına odaklanacağı bildirildi.

Kuzey Amerika’da halen 32 bin kilometrelik boru hattının işletmesini yürüten EMS şirketinin CEO’su Tim Nesler yaptığı açıklamada “EMS bölgeye yönelik yatırımlarında Türkiye’yi stratejik anlamda pilot bölge olarak seçti.Türkiye coğrafi bakımdan Orta Doğu, Batı Asya ve Doğu Avrupa boyunca ortak girişim hizmetlerimizi tedarik etmemiz için önemli bir konumda yer alıyor”dedi.

Vastaş CEO'su Nedim Ergin de anlaşmayı değerlendirirken “ 'EMS ile ortaklığımız bölgemizdeki boru hatları ve petrol-doğalgaz tesislerinde yüksek teknoloji kullanımını sağlayacak teknoloji transferi uygulamaları, eğitimi, bakım ve servisi ile bir bütünlük oluşturacaktır. Bu girişimin Türkiye’nin enerji alanında bölgedeki rolü açısından önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” görüşünü ifade etti.

EMS ve Vastaş Türkiye temsilcisi Osman Yorgancıoğlu da kurulan ortaklık ile bölgedeki 100 milyar dolarlık pazarda pay alma yarışında ilk olmanın avantajını kullanacaklarını belirterek, “4646 sayılı yasa gereği Botaş’ın bu yıl üç tüzel kişiliğe bölünmesi, dağıtım faaliyeti hariç diğer iki tüzel kişiliğin 2011 yılına kadar özelleştirilmesi öngörülüyor. Türkiye üzerinden geçecek Doğalgaz akış trafiği de artıyor. Nabucco, ITGI, Türkmenistan-Azerbaycan-Iran-Pakistan-Irak-Suriye doğal gazlarının AB’ye akıtılabilmesi için hızla çalışmaların devam ettiği ülkemizde alt yapı eksiklikleri de aynı hızda tamamlanıyor. Bu Ortak Girişim için mükemmel bir zamanlama oldu” dedi.

EMS VE VASTAŞ HAKKINDA

Kısa adı Vastaş olan Valf Armatür Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi1945’de kuruldu.1967’den beri valf üretimi yapan firmanın bugünkü üretim kapasitesi yılda 10 bin ton düzeyinde bulunuyor. Şirketin Türkiye’nin yanı sıra İran’da da üretim tesis var. EMS ise Kuzey Amerika’da iki binden fazla boru hattı çalışanı istihdam ediyor ve yaklaşık 20 bin millik boru hattında kapsamlı hat işletmeciliği hizmeti sunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!