Emlakbank, Ataköy’ü 10.3 trilyona satıyor

Güncelleme Tarihi:

Emlakbank, Ataköy’ü 10.3 trilyona satıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emlakbank yönetimi, Ataköy'deki tesis ve arazilerini 40 milyon dolara C Motelleri'nin ve Halikarnas Disko'nun sahibi Süleyman Demir'e satma kararı aldı. Bu kararın Yüksek Planlama Kurulu gündemine getirilmesi tartışılıyor.

Emlakbank Yönetim Kurulu'nun Ataköy tesis ve arazilerinin 40 milyon dolara (10.3 trilyon lira), Halikarnas Disko'nun sahibi Süleyman Demir'e satışını kararlaştırırken, ‘satışın 3 milyon dolar peşine yapılacağı’ öğrenildi.

Banka Yönetim Kurulu'nun 40 milyon dolarlık fiyat belirlerken, bunun 3 milyon dolarının peşin verilmesi, daha sonra 2 yıl geri ödemesiz dönem bulunması, ardından da kalan 37 milyon doların yine 2 yıl süreyle taksitler halinde yapılması yolunda karar aldığı belirtildi. Ataköy tesis ve arazilerinin Süleyman Demir'e satışı konusu, geçtiğimiz Yüksek Planlama Kurulu toplantısına bu konunun getirilmek istenmesi ile birlikte açığa çıktı. Devlet Bakanı Güneş Taner'in Emlakbank yönetiminin isteği üzerine ‘‘Yönetim Kurulu kararının YPK tarafından onaylanması’’ talebini gündeme getirmişti. Taner'in bürokrasinin ‘‘Bu, bankanın kendi kararıdır ve YPK'nın onayına gerek yoktur’’ yazılarına rağmen, YPK toplantısının gündemine taşımak istediği öğrenildi.

168 MİLYON DOLAR

Emlakbank çalışanları, ‘‘Ataköy'deki tesis ve arazilerin 40 milyon dolara satış kararı alınırken, daha 1998 Mart ayında hazırlanan ekspertiz raporunda bu arazi ve tesislerin toplam değerinin 168 milyon dolar (30.3 trilyon lira) olarak saptandığını’’ söylediler.

168 milyon doların ‘‘peşin fiyat’’ olduğunu kaydeden yetkililer, ‘‘20 Mart 1998 tarih ve 07 sayılı önergenin üçüncü sayfasında ise en düşük değer olarak bilinen vergi değerinin 105 milyon dolar olduğu açıkca yazılı’’ dediler.

168 milyon dolarlık fiyatın çıktığı raporun 6 kişilik ekspertiz komisyonu tarafından hazırlandığını belirten yetkililer, daha sonra banka yönetiminin yeni bir rapor hazırlatıp fiyatı 40 milyon dolara düşürdüğünü iddia ettiler.

Satılacak bina ve tesislerin toplam 82 bin metrekareyi kapsadığını bunun 39 bin metrekaresinin A-B motelleri, 29 bin metrekaresinin yandaki arazi, 15 bin metrekaresinin de kıyıdaki araziden oluştuğunu kaydeden banka çalışanları ‘‘Ayrıca Süleyman Demir 30 bin metrekare de denize dolgu yapacak. Yani, toplam büyüklük 110 bin metrekareyi bulacak’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!