Emlak vergi oranı indi, vergi yükü arttı !

Güncelleme Tarihi:

Emlak vergi oranı indi, vergi yükü arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan vergi yasa tasarısının, emlak vergilerini düzenleyen 65 ve 70'inci maddeler arasındaki altı maddenin de görüşme ve oylamaları sona erdi.

Bina vergi oranı binde 5'inden binde 2'ye indirildi. Meskenlerde ise bu oran eskiden binde 4 iken, şimdi binde 1 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu bu oranları, yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkili.

Bakanlar kurulu tek meskeni olup bu meskenlerde bizza oturanlardan ve gelirleri emekli aylıklarından ibaret bulunanların veya geliri bulunmayan eşlerinin aynı nitelikteki konutlarına ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkili. Bu hüküm, yazlık konutlar için gecerli olmayacak.

Arazi vergisi oranı binde 3 iken binde 1'e indirildi. Arsaların vergi oranı, binde 6 olarak uygulanırken şimdi binde 3 oldu.

Genel beyan döneminden sonraki yıllarda emlak vergisi matrahı her yıl, bir önceki yıl matrahının aynı yıl içinde tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle bulunacak.

Ek süreye rağmen beyanname verilmez ise, takdir komisyonu marifetiyle takdir edilen rayiç değer üzerinden resen vergi tarh edilecek.

YENİ SİSTEM

Bu değişikliklerle emlak vergisi oranının düşürülmesine rağmen, gayrimenkuller üzerindeki vergi yükü artırıldı. Belediyeler tarafından tespit edilen asgari değerler üzerinden vergi ödenmesi yerine rayiç bedeller üzerinden vergi ödenmesi sistemi getirildi.

Genel beyan döneminden itibaren 4 yıl aynı miktarda verginin ödenmesi uygulaması da son buluyor. Vergi matrahı her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Böylece ödenecek vergi her yıl artmış olacak.

En önemli değişiklik ise beyanname vermeyi ihmal edenlerin veya veraset yolu ile kendilerine intikali geç ögrenenlerin, emlak vergi değerlerinin takdir komisyonlarınca takdir edilmesi,

Meclis görüşmeleri sırasında ileri sürdürüldüğünde göre, 1970'li yıllarda 1980'e kadar süren buna benzer uygulamalar sırasında, beyan edilen değerlerin düşüklüğü nedeniyle 4 milyon mükellef, idare ile ihtilafa düşmüş. Gene öyle bir dönemin başlamasından korkuluyor.

Daha önce de yazdığımız gibi, gayrimenkullerini elden çıkaranların kazançları gelir vergisine tabii olacak. Eskiden 4 yıl için satılırsa gelir vergisine tabi iken bundan sonra süre ne olursa olsun vergi verilecek.

Sadece konutlar için 5 yıldan fazla elde tutulması şartıyla satılmaları durumunda gelir vergisi alınması 2008'e ertelendi.

Veraset vergisine esas kıymetlerin artması, gerçek değerler üzerinden ve her yıl artan miktarlarda vergileme, kazancın vergilenmesi gibi nedenlerle, gayrimenkullerin üzerindeki vergi yükü artırıldı.

TEMMUZ AYI VERGİ TAKVİMİ

20 Temmuz Geçici Vergi Ödenmesi

20 Temmuz Muhtesar beyanname verilmesi ve ödenmesi

20 Temmuz Damga vergisi beyannamesi verilmesi ve ödenmesi

27 Temmuz Haziran ayı KOV beyannamesi verilmesi ve ödenmesi

31 Temmuz Kurumlar Vergisi 2 nci taksitinin ödenmesi

31 Temmuz SSK bordrosunun verilmesi ve primlerinin ödenmesi

31 Temmuz Bağ-Kur primlerinin ödenmesi

31 Temmuz Motorlu Taşıtlar vergisi 2 nci taksitinin ödenmesi

31 Temmuz Çevre Temizlik Vergisi 2 nci taksidinin ödenmesi






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!