Emlak Konut arsayı verecek, 6 şirket Ayazağa’da 3.2 milyar lira bulacak

Güncelleme Tarihi:

Emlak Konut arsayı verecek, 6 şirket Ayazağa’da 3.2 milyar lira bulacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 00:00

Emlak Konut’un Ayazağa’daki 240 dönümlük arazisi için Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişimi 3 milyar 251 milyon liralık minimum ciro karşılığı Emlak Konut’a yüzde 37 gelir teklif etti ve ihaleyi kazandı. Bu rekor teklif, TOKİ Başkanı'nı bile şaşırttı. Başkan Bayraktar, "Bu fiyatı tahmin etmiyorduk bizim için çok iyi oldu" dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un en değerli gayrimenkullerinden biri olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (Emlak Konut) ait Ayazağa’daki 241 bin 905 metrekarelik arsanın ‘hasılat paylaşımı’ ihalesi sonuçlandı. İhaleyi, Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişimi 3 milyar 251 milyon lira hasılat ve bu hasılattan Emlak Konut’a yüzde 37 pay teklifi ile kazandı. Emlak Konut GYO Genel Merkezi’nde açık artırma usulüyle gerçekleştirilen Emlak Konut’un İstanbul Şişli Ayazağa 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin 2’inci oturumuna toplam 9 firma katıldı.

3-4 ay içinde başlar

Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik Ortak Girişim Grubu, ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılan en son turunda, arsa karşılığı satış toplam geliri olarak 3 milyar 251 milyon 100 bin lira, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam gelir oranı olarak yüzde 37, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 1 milyar 203 milyon 232 bin lira ve artan kısma uygulanacak arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak da yüzde 37.20’lik teklif ile en yüksek teklif sahibi oldu. Ortak Girişim Grubu adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti. İhalede en yüksek ikinci telifi ise Ağaoğlu Şirketler Grubu 3 milyar 250 milyon lira ve yüzde 35.5 pay şeklinde verdi.

6 bin konut çıkar

Önceki bilgilere göre 193 bin 900 metrekarelik bölümü konut alanı olarak belirlenen ve 4 bin 260 konut çıkabileceği tahmin edilen arsa için Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, yaklaşık 6 bin konutluk bir proje olabiliceğini söyledi. Engin Yeşil, “Biz Yeşil İnşaat olarak yüzde 25 paya sahibiz. Kalan kısım da diğer artaklarımızın. Bu konsorsiyumdki her firma proje için özel uzmanlığı olan firmalardır. Yani bir alamda iş paylaşımı da olacak” dedi. İhalenin kısa sürede tamamlanmış olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Engin Yeşil şunları söyledi: “Şimdi proje detayları için mimarlarla çalışma başlayacak. Uluslararası bir proje olacak. 240 dönümlük arsaya yaklaşık 450 bin metrekarelik inşaat izni sözkonusu. İhalede bizim teklif ettiğimiz 3 milyar 251 milyon liralık rakam minimum ciro beklentisidir. Ciro daha yüksek olunca Emlak Konut’a verilecek miktar da yükselecek.”

Ağaoğlu 1 milyon lira farkla geçildi, ‘alana hayırlı olsun’ dedi

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, ihalede ikinci en iyi teklifi verdi. Ali Ağoğlu, “Nihai teklifte biz 3.250 milyon lira hasılat öngördük, onlar 1 milyon lira fark verdiler. Ayrıca Emlak Konut’a pay konusunda dda biz yüzde 35.5 teklif etmiştik onlar yüzde 37 teklif ettiler. Bu arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bu kadar yüksek rakamların teklif edilebilmesinin de pozitif bakımdan çok anlamlı olduğunu vurgulayan Ali Ağaoğlu şunları söyledi: “Bu ülkede bu kadar yüksek rakamlar ülkemizin ekonomisine güveni de gösteriyor. Ben alan arkadaşların başarılı olacaklarına inanıyorum. Çünkü işi doğru yapana bu ülkede her zaman ekmek var. Benim de aynı bölgede 800 ve 1500 konutluk iki projem var.”

Haberin Devamı

TOKİ Başkanı Bayraktar: Bu fiyatı tahmin etmiyorduk bizim için çok iyi oldu

Haberin Devamı

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Ayazağa’daki arsadan 3 milyar 251 milyon lira hasılat öngörülmesini hiç tahmin etmediklerini
belirterek, şöyle konuştu:

“Arsa değeri 520 milyon liraydı. Arsa olarak ihaleye çıkarsak 500-600 milyon lira arasında bir fiyat oluşurdu. Hasılat paylaşımında
da birçok arkadaşımız 800 milyon lira dolayında bekliyordu. Konsorsiyum 3 milyar 251 milyon lira hasılat garantisi ve bize de yüz de
37’lik pay üzerinden 1.2 milyar lira aktaracak. Bu rakam bizim için de çok iyi oldu.”

Bayraktar, arsanın öyküsünü şöyle anlattı:

"İstanbul’da arsa yaratmak kolay değil. Ayazağa’daki arsayı da jandarmadan aldık. Bunun için önce Jandarma Genel Komutanlığı, ardından Genelkurmay, sonra Milli Savurnma Bakanlığı, Hazine, Maliye Bakanlığı ve tabii ki Başbakanlık onayı derken epey uğraştık. SPK’dan onaylı ekspertiz kuruluşlarına baktırdık. Arsanın değeri 520 milyon lira çıktı. Bu değer üzerinden aldık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!