Emekliler, ayda dört gün ödemeyle rahatladı

Güncelleme Tarihi:

Emekliler, ayda dört gün ödemeyle rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maaş ödeme gün sayısı ayda 2 günden 4 güne çıkarıldı ve dün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararnamesiyle bu uygulamaya süreklilik kazandırıldı. Çalışma Bakanı Hakan Tartan, ‘‘Emeklinin maaş sorununu kökünden çözeceğiz’’ dedi.

DSP azınlık hükümeti kurulur kurulmaz Başbakan Bülent Ecevit'in talimatı ile ilk el atılan sorunlardan biri olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş çilesi, ayda 2 gün yerine 4 gün maaş ödemesi uygulaması ile yarı yarıya azaldı. Ayda 4 işgünü emekli aylığı ödemesine, bu aydan itibaren süreklilik kazandırıldı. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi dün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tartan, bu konuda Hürriyet'e, ‘‘Emekli maaşı ödemesinde özel bankaların da görev üstlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. İddialıyız. Bu soruna inşallah köklü çözüm getireceğiz’’ dedi.

Ancak, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar başkanlığında SSK ve Bağ-Kur temsilcileri ile İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank ve Garanti bankalarının katılımı ile yapılan toplantıda banka temsilcilerinin ‘‘İpe un serdiği’’ öne sürüldü. Banka sözcülerinin, ‘‘Şu an maaş ödemesi yapmamız mümkün değil, ileride belki olabilir’’ dedikleri kaydedildi. Bir özel banka yetkilisi, ‘‘Emeklilerin maaş ödemesini üstlenirsek, işlem sayımız müthiş artar ve şubelerimiz önünde müthiş yığılma olur’’ kaygısını dile getirdi.

Bu konuda yetkin bir uzman, özel bankaların tutumunu şöyle yorumladı:

‘‘Bankalar, soruna ticari ve kendi prestijleri açısından yaklaşıyorlar. Açıkçası, paraya evet diyorlar ama, emekliyi görmek istemiyorlar. Bunu telaffuz etmeseler de, emeklinin banka prestijini aşağı çekeceği endişesini taşıyorlar. Bu nedenle yıllardır yapılan görüşmelerden sonuç çıkmıyor.’’

Başbakan Bülent Ecevit'in Bankalar Birliği aracılığıyla emir vermeden, özel bankaların emekli maaşı ödemesi yapmaya yanaşmayacakları savunuluyor. Halen, 4 kamu bankası yaklaşık 2 bin şube ile emekli aylığı ödüyor. 5 büyük özel bankanın da yaklaşık 2 bin olan şubeleri ile maaş ödemesi yapmaları halinde, emekli maaş kuyruğu sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacak. Büyük özel bankaların devreye girmesiyle, küçük özel bankaları da otomatikman maaş ödeme sistemine dahil etmesine kesin gözüyle bakılıyor.Kararnameye göre, SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimler ile diğer hak sahiplerine aylıkları yukarıda belirtilen tarihlerden itibaren peşin olarak ödenecek. Ödeme günlerinden herhangi biri, hafta tatili veya resmi tatil gününe rastlarsa, ödeme tarihleri Hazine Müsteşarlığı'nın görüşü alınarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenerek duyurulacak.

Ödeme tarihlerinin öne alınması nedeniyle, aylıklardan herhangi bir kesinti yapılmayacak. Ödemeler, Ziraat, Halk, Emlak ve Vakıflar bankaları aracılığıyla yapılıyor. Özel bankalar ikna edilirse, emekli aylığı ödemesi yapan banka sayısı en az ikiye katlanacak ve sorun kesin bir çözüme kavuşmuş olacak.

Emekliler mart ayında nasıl maaş alacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş ödeme gün sayılarını 4 güne çıkaran Bakanlar Kurulu kararnamesi, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameye göre SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı ödeme günleri şöyle:

Mart ayından başlamak üzere, 506 sayılı SSK yasasına göre aylık alanlara ödemeler şu tarihlerde yapılacak:

Tahsis numarasının son rakamı 9, 7 ve 5 olanlar her ayın 19. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 3 ve 1 olanlara her ayın 21. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 8, 6 ve 4 olanlara her ayın 22. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 2 ve 0 olanlara her ayın 23. günü.

1475 Bağ-Kur Yasasına göre aylık alanlara şu tarihlerde ödeme yapılacak:

Tahsis numarasının son rakamı 9, 7 ve 5 olanlara, her ayın 9. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 3 ve 1 olanlara her ayın 10. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 8, 6 ve 4 olanlara her ayın 11. günü.

Tahsis numarasının son rakamı 2 ve 0 olanlara ise her ayın 12. günü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!