'Elektrikli' almak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli almak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2022 07:00

Türkiye’deki sürücülerin elektrikli araçlara olan isteği Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerdekileri geride bıraktı. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de her iki sürücüden birinin elektrikli araç istediğini ortaya koydu. Üstelik söz konusu talebin ilk nedeni maliyetler değil, çevre hassasiyeti. Sürücülerin önündeki en büyük engel ise yetersiz şarj altyapısı.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörü elektrikli dönüşümün içerisinden geçerken Türkiye’deki tüketiciler, elektrikli araçlara olan ilgileriyle birçok ülkedeki sürücüleri geride bırakıyor. Öyle ki, Türkiye’deki iki sürücüden biri, bundan sonraki aracının yüzde 100 elektrikli olmasını istiyor. Üstelik Türk tüketicilerin yüksek ilgisinde sanılanın aksine maliyetler değil, çevre duyarlılığı ilk sırada geliyor. Bununla birlikte, Türkiye’deki araç sahiplerinin elektrikli araç sahibi olmada en büyük endişelerinin yetersiz şarj altyapısı olduğu vurgulanıyor. Bu dikkat çekici sonuçlar, Castrol’ün ‘Geleceğin dEVrini Yakalamak’ başlığıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu 10 ülkede 10 bin tüketici ve otomotive yön veren 100 sektör yöneticisiyle yapılan elektrikli araç araştırmasından çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’YI SOLLADIK

Yapılan araştırmanın sonuçları Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal ve Pazarlama Direktörü Nilay Tatlısöz tarafından İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısı ile paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 49’ü bir sonraki aracının elektrikli olmasını istiyor. Türkiye, bu oranla Fransa, Avustralya – Yeni Zelanda, ABD, Hindistan ve Almanya’nın önüne geçiyor. Türk tüketicisinin bu tercihindeki en büyük neden yüzde 88 ile kentsel alanlarda hava kirliliğini azaltmak olarak öne çıkıyor. Diğer nedenler, yüzde 85 ile yeni modellerin piyasaya sürülmesi, yüzde 84’le benzinli ve dizel araçlara göre daha iyi bir teknolojiye sahip olduğuna inanılması ve yüzde 82 ile daha düşük karbon emisyonu olarak sıralanıyor. Öte yandan, araştırmaya katılan Türkiye’deki sürücülerin yüzde 61’i de bir elektrikli aracın toplam maliyetinin eşdeğer bir içten yanmalı araçtan daha düşük olduğu görüşünde birleşiyor.

EN İSTEKLİSİ ÇİN

Bu arada, dünyadaki otomobil sahibi tüketicilerin yarısından fazlası da gelecek sefer elektrikli araç almak istiyor. Araştırmaya katılan tüm tüketicilerin yüzde 53’ü gelecek sefere elektrikli araç almayı düşüneceklerini söylerken elektrikli araç kullanan tüketicilerin yüzde 99’u gelecek sefer de elektrikli araç alacağını belirtiyor. Çin ise yüzde 80 ile en çok elektrikli araç almak isteyenlerin bulunduğu ülke olarak öne çıkıyor. Araştırmada sektör yöneticilerine de sorular soruldu. Şirketlerinin şu anda içten yanmalı araçtan elektrikliye geçmeye hazır olduğunu söyleyenlerin oranının sadece yüzde 40 olması şaşırttı. Tüm otomotiv yöneticilerinin sadece yüzde 8’inin tedarik zincirinin buna hazır olduğuna inanması da yine öne çıkan başka bir sonuç oldu.

Haberin Devamı

Elektrikli almak istiyoruz

EN BÜYÜK ENDİŞEMİZ ŞARJ ALTYAPISI

Dünyada elektrikli araç kullananların yüzde 78’i kullanım ömrü göz önüne alındığında bir elektrikli araca sahip olmanın toplam maliyetinin benzinli veya dizel araca göre daha düşük olduğuna inanıyor. Araştırmaya katılan Türk tüketicilerin yüzde 61’i de bir elektrikli aracın toplam maliyetinin (vergi, yakıt ve bakım masrafları dikkate alındığında) eşdeğer bir içten yanmalı araçtan daha düşük olduğu görüşünde. Türkiye’deki tüketiciler için elektrikli araçlar konusunda endişe yaratan ilk başlık ise şarj altyapısı. Elektrikli araç kullanmayan sürücülerin yüzde 70’i, şarj altyapısının yeterince yaygın olmadığına inanıyor. Model seçeneklerinin azlığı (yüzde 65) ve devlet teşviklerinin yetersizliği (yüzde 64) diğer başlıklar olarak öne çıkıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!