Elektrik özelleştirmeleri bilmeceye döndü

Güncelleme Tarihi:

Elektrik özelleştirmeleri bilmeceye döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 18:23

Türkiye’nin rekor özelleştirmeleri bilmeceye döndü. Rekabet Kurulu’nun elektrik dağıtım özelleştirmelerinde aldığı karar, hem yatırımcıların hem de bürokratların kafasını karıştırdı.

Haberin Devamı

Kurul’un önüne İstanbul’un Anadolu Yakası, Akdeniz ve Toroslar Elektrik özelleştirmeleri de gittiğinde bilmece daha da zorlaşacak görünüyor.

İŞTE YANIT ARANAN SORULAR?

 -  Mehmet Emin Karamehmet’in ortağı Mehmet Kazancı, Boğaziçi Elektrik ve Gediz Elektrik’teki hisselerini diğer ortaklarına ya da başka bir yatırımcıya devredebilir mi?

-  Rekabet Kurulu, ‘hakim durum yaratır’ kararını verirken abone sayısına mı, yoksa tüketilen elektrik miktarını mı dikkate aldı?

-  Özelleştirme İdaresi, Kurul’un bugünkü kararından sonra İstanbul Anadolu Yakası, Akdeniz ve Toroslar özelleştirmelerini görüşe gönderecek mi? Yoksa Kurul’un bugünkü kararı doğrultusunda yatırımcıların tercihleri mi beklenecek?

Haberin Devamı

- Eğer İstanbul Anadolu Yakası Kurul’a gönderilecekse Mehmet Emin Karamehmet’in ortağı olarak burada da yer alan Mehmet Kazancı’nın durumu ne olacak?

5.5 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME

Trakya, Boğaziçi, Gediz ve Dicle Elektrik özelleştirmesine toplam 5.5 milyar dolarlık teklif gelmişti. Trakya Elektrik’e en yüksek teklifi Cemil Kazancı’nın sahibi olduğu AKSA Holding vermişti.

Boğaziçi Elektrik’e ise 2 milyar 990 milyon dolar teklif eden ortaklığın içinde (İş Kaya-MMKA) Cemil Kazancı’nın kardeşi Kazancı Holding sahibi Mehmet Kazancı yer alıyordu.

Gediz Elektrik’e en yüksek teklif de 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifle yine Mehmet Kazancı ve ortakları tarafından verilmişti.

Neden dur, dedi?

Rekabet Kurulu, Cemil ve Mehmet Kazancı kardeşleri tek bir teşebbüs kabul etti. Bu durumun pazarda hakim durum yaratarak rekabeti önleyeceği sonucuna vardı. Ancak Kurul’un bu sonucunda Cemil Kazancı’nın daha önceki özelleştirmelerden aldığı üç dağıtım özelleştirmesi de hesaba katıldı.

Van, Çoruh, Fırat

Çünkü Cemil Kazancı’nın sahibi olduğu Aksa Elektrik, Çoruh Elektrik’i geçtiğimiz yıllarda 227 milyon dolara; Van Elektrik’i 100.1 milyon dolara ve Fırat Elektrik’i de 235.2 milyon dolara satın almıştı. Bu listeye son olarak da 622 milyon dolarlık teklifiyle Trakya Elektrik’i eklemek istemişti. Dolayısıyla Rekabet Kurulu, sadece Boğaziçi, Gediz ve Trakya Elektrik’teki Cemil-Mehmet Kazancı olarak değil; Çoruh, Van ve Fırat’ı da katarak karar verdi.

Haberin Devamı

Eti Gümüş’e de seç!

Kurul, bugün 4 ihaleye teklif veren diğer yatırımcıların durumunu da değerlendirdi. Kazancı kardeşlerin kararına göre Eti Gümüş’ün Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle’yi alma olasılığına dikkat çekti. Onlara da “4’ünü de alamazsınız. Çünkü hakim durum yaratırsınız ama üçünü almanızda sakınca yok”, dedi.

Eti Gümüş de daha önce yapılan ihalede Osmangazi Elektrik Dağıtımını 485 milyon dolarlık teklifiyle kazanmıştı. Dolayısıyla kurul, Eti Gümüş’ün Osmangazi’nin de sahibi olduğunu dikkate alarak yeni paketten alabileceği şirket sayısını üçle sınırlamış oldu.

İDARE BU SONUCU BEKLEMİYORDU

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Rekabet Kurulu’ndan bu şekilde bir durdurma beklemiyorlardı. Çünkü İdare, elektrik üretim özelleştirmesinde bir grubun yüzde 20’den fazla paya sahip olamayacağına ilişkin yasal sınırlama bulunduğunu; elektrik dağıtımında ise böyle bir sınır olmadığını savunuyordu.

Haberin Devamı

SINIRSIZ OLAMAZSINIZ!

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, “Rekabet Kurulu, bu kararıyla dağıtımda sınırsız olarak yer alamazsınız” mesajı verdiğini söyledi. Hakman, ancak yatırımcıların hakimiyetinin belirlenirken kriter olarak neyin alındığını bilmediğini söyledi.

Hakman, “Kafa karıştıran yer burası. Rekabet Kurulu neye göre değerlendirmiş? Abone sayısı mı, dağıtılan elektrik miktarı mı neye göre değerlendirmiş, bilmiyoruz. Ancak görülen şu ki; elektrik dağıtımına ilişkin yasal sınır olmasa da Rekabet Kurulu hakim durum oluşup oluşmadığına bakıyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!