Elektrik faturasını ödemiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Elektrik faturasını ödemiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 12:45

Maliye Bakanı Şimşek, bazı tüketicilerin elektrik borcunu ‘nasıl olsa devlet baba satıyor’ diyerek ödemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

‘Çorap alınca ödüyorlar, telefon alınca ödüyorlar ama nasıl olsa devlet baba satıyor, deyip elektrik faturasını ödemiyorlar’ diyen Şimşek, elektrik özelleştirmeleriyle artık bunu yapamayacaklarını söyledi. Şimşek, memura enflasyon hedefinin üzerinde verilen zammın, esnaf kredilerindeki faiz indiriminin ve çalışması süren vergi ve sigorta prim kolaylığının seçim yatırımı olmadığını vurguladı.

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Özelleştirilen Uludağ Elektrik ve Çamlıbel Elektrik’in hisse devri töreninde konuşan Bakan Şimşek, yaklaşık 11 milyarlık enerji özelleştirmesi yapıldığını anımsattı.

YUNANİSTAN 2 KAT FAZLA FAİZ ÖDÜYOR

Son dönem özelleştirmelerine neden yabancıların katılmadığı sorusunun sık sık kendisine yöneltildiğini belirten Şimşek, bunun yanıtının çok açık olduğunu söyledi. Dünyada özellikle de Avrupa’da bankaların, özel sektörün ve daha da önemlisi devletlerin bilançolarının halen sıkıntılı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de ise özel sektörün, bankaların ve devletin durumunun iyi olduğunu belirten Maliye Bakanı, “Size 10 yıllık Yunan devlet tahvilinin faizinin bizimkinin iki katı olduğunu söylesem. Biz yıllık dolar cinsi tahvil için yüzde 4.9 ile borçlanırken onlar yüzde 11 ödüyorlar. Dolayısıyla Avrupa sıkıntılı” dedi.

Haberin Devamı

DEVLET BABAYA ÖDEMİYOR

Şimşek, enerji özelleştirmelerinin enerji KİT’leri arasındaki nakit akışının düzenlenmesi açısından da önemli olduğunu belirtti. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ), sattığı elektriğin parasını tam olarak toplayamadığını, dolayısıyla Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) olan borcunu; onun da BOTAŞ’a olan borcunu ödeyemediğini anımsattı. Bunun kamu finansman dengesini bozduğunu belirten Şimşek, “Sulama birlikleri ve tüketiciler, nasıl olsa elektriği devlet satıyor, deyip faturasını ödemiyor. Oysa çorap alınca parasını ödüyor, telefon alınca ödüyor ama elektriği devlet baba satıyor, deyip ödemiyor. Ama bundan sonra karşısında özel sektörü görünce ödeyecek. Böylece enerji KİT’lerinin dolayısıyla da kamunun nakit akışı düzelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiltere, İtalya gibi ülkelerde enerji özelleştirmeleriyle birlikte işletme giderleri yüzde 50, elektrik kesintileri yüzde 40 ve yatırım maliyetlerinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Şimşek, “Eskiden oturduğum İngiltere’de her yılın başında birkaç şirketin broşürü gelirdi posta kutuma. Elektriğinizi bize geçirirseniz maliyetiniz şu kadar paund düşecek, denirdi. Türkiye henüz bu noktada değil ama Türk tüketicisine de hizmet kalitesi olarak yansıyacak. İnşallah bizde de işletme ve yatırım maliyetleri yarı yarıya düşer” dedi.

SEÇİM EKONOMİSİ YOK!

Bakan Şimşek toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vergi ve sigorta borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesine ilişkin tamamlanmış bir çalışma olmadığını açıkladı. Ancak böyle bir çalışma olursa bunun kesinlikle bir ‘af’ niteliğinde olmayacağının altını çizdi. Afları adaletsiz bulduğunu tekrarlayan Şimşek, eğer böyle bir kolaylık sağlanırsa kamu alacağının reel olarak korunacağını söyledi.

Haberin Devamı

Memura enflasyon hedefinin üzerinde maaş artışı yapılması, esnaf kredi faizlerinin düşürülmesi ile vergi ve sigorta primlerinin yapılandırılmasının referandum öncesine denk gelmesinin seçim ekonomisi uygulandığı yorumları soruldu. Şimşek, memura denge tazminatı taahhüdünün 2008 yılında verildiğini ancak 2009 yılında küresel kriz nedeniyle buna ara verildiğini anımsattı. Ödeme farklılıklarının giderilmesi planının daha önce ilan edildiğini söyledi.

Faizlerdeki genel düşüşe paralel olarak esnaf kredi faizlerinin indiğini belirten Şimşek, bunun Hazine’ye maliyetinin olmadığı gibi katkısının olacağını vurguladı.

TEDBİR ALIRIZ!
Vergi ve sigorta prim borçlarına ödeme kolaylığı getirmeleri durumunda ortaya bir maliyet çıkması halinde bunun için tedbir almaktan çekinmeyeceklerinin altını çizdi. Kaldı ki bunun maliyet değil gelir getireceğini vurguladı. Şimşek, alacağın reel olarak korunması nedeniyle kamunun tahsil edemediği alacağını alması anlamına geleceğini belirtti.

Haberin Devamı

Şimşek, “Mali disiplin elden gidiyor, hükümet seçim atmosferine girdi yaklaşımı rakamlara yansırsa konuşalım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!