Elektrik faturasındaki "dağıtım bedeli"ne itiraz

Güncelleme Tarihi:

Elektrik faturasındaki dağıtım bedeline itiraz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2016 09:21

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarında dağıtım bedeli adı altında tüketiciden alınan ücretin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yılmaz, faturasındaki "dağıtım bedeli"nin iadesi için tüketici hakem heyetine müracaatta bulunacak 67 yaşındaki emekli Mustafa Darendelioğlu ile dernek merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

Faturalarda kaçak elektrik, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim ve dağıtım bedeli ödemelerinin kaldırılması gerektiğini savunan Yılmaz, "Vatandaşların tükettiği elektrikten ayrıca ücretlendirilen bedellerin alınması, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararlarına göre, hukuka ve adalet anlayışına aykırıdır. Tüketici mahkemesinin de bu yönde kararı bulunuyor" dedi.

Yılmaz, bu kararlara rağmen "dağıtım bedeli" adı altında tüketiciden alınan ücretin kabul edilemeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Emekli tüketici Mustafa Darendelioğlu'nun ortalama olarak aylık 42,70 lira elektrik harcaması varken 40 günlük olarak gelen elektrik faturasında, diğer aylarda ödediği bedelin üç katından (147,5 lira) fazla ücret gelmiş. Bu faturanın 40,93 lirası 'dağıtım bedeli' adı altında tahakkuk etmiş. Oysa diğer aylarda dağıtım bedeli ve içine atılan diğer kalemlerin toplam bedeli 6,73 lira olarak görünmektedir. Bu durumun izaha ihtiyacı bulunmaktadır. Tüketicilerin yüksek yargı kararları doğrultusunda, hizmet aldığı elektrik dağıtım şirketlerine bir dilekçe ile başvurarak dağıtım bedeli torbasına atılan kalemlerin hangileri olduğunu konusunda bilgilenme hakları vardır."

Tüketicilerin elektrik dağıtım şirketlerine başvurarak faturadaki kalem bedellerinin iadesini talep edebileceklerini anlatan Yılmaz, taleplerine olumlu yanıt alamayan tüketicilerin tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemesine müracaat etmesi gerektiğini bildirdi.

Tüketici Mustafa Darendelioğlu ise elektrik dağıtım şirketine yaptığı başvuruda fatura için "Bu normaldir" yanıtını aldığını, bu nedenle konuyu tüketici derneği aracılığıyla tüketici hakem heyetine taşıyacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!