Elazığ’da yumurtadan 7.5 milyon lira çıkardı et tavuğuna da girecek

Güncelleme Tarihi:

Elazığ’da yumurtadan 7.5 milyon lira çıkardı et tavuğuna da girecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:00

Elazığ Gölköy’de kurduğu ‘yumurta tavukçuluğu’ tesislerinde 2 yıl önce ‘organik yumurta’ üretimine de başlayan Cengiz Gülmez, geçen yıl 1.2 milyon doları organik yumurtadan olmak üzere toplam 5.7 milyon dolar (7.5 milyon lira) ciro yaptı. Gülmez, yakında ‘et tavukçuluğu’na da girecek.

Haberin Devamı

GENELLİKLE ülkemizin Batı ve orta bölgelerinde konumlanan tavukçulukta Elazığ’daki bir yatırım da hızla büyüyor. Elazığ Gölköy’de kurduğu tesislerinde 2 yıl önce ‘organik yumurta’ üretimine de başlayan Umut Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, yakında ‘et tavukçuluğu’na da başlayacaklarını söylüyor. Şu anda Doğu Anadolu’nun en büyük yumurta üreticilerinden biri olduğunu belirten Gülmez, Batı Anadolu’daki tüketicilere de anlaşma yaptıkları zincir marketler yoluşla ulaşmaya başladıklarını anlatıyor.
Önce ortak, sonra damat
Gülmez, şöyle başlıyor anlatmaya: “Elazığlıyız. Umut Tavukçuluk’u aslında Ziyattin Küçükyurt kurdu. Kendisi komşumuzdur ve bir ortağı vardı. Sonra o ortak ayrılma kararı almış ve bize teklif etti. Biz de 1980’de ortak olduk. 1981’de de Ziyattin Bey’in kızıyla evlendim. Ben ziraat teknisyeniyim. Aslında hayatımda en çok istediğim işi yapıyorum. İlk başlarda 1200 tavuk, 400 metrekarelik bir kümesimiz vardı. 1985’de kafes tavukçuluğuyla yumurta işini büyüttük. 1989’da da rahmetli Turgut Özal’ın bu sektör için getirdiği teşvikler oldu ki biz de o teşvikten çok faydalandık. Hemen 10 binlik civciv kafesi ve 13 bin 500 adetlik bir yumurta tavukçuluğu kafesi inşa ettik. 1993’te de bir 10 binlik kümes daha yaptık. 1997’de ise Gölköy’e daha büyük bir tesis yapıp taşındık.”
Doğu’nun yumurtacısı
Yumurtacılıkta Elazığ’da üretim yapmanın en büyük avantajının bölgede bu alanda fazla üretici olmaması ve yumurtanın genellikle Batı illerinden gelmesi olduğunu belirten Cengiz Gülmez, “Bu durum bizim için büyük avantaj oldu. Şu anda da ‘normal yumurtada’ Elazığ ve çevre illere, Bingöl, Muş, Mardin’e hakimiz. Son 2 yıldır da organik yumurta üretiyoruz. Organikte ise İstanbul ve Ankara ve İzmir’de büyük perakende zincirlerinin raflarından girdik” diyor.
Organik, oğlumun projesi
Organik yumurta işine oğlunun önerisi üzerine girdiklerini anlatan Cengiz Gülmez, tavukların kafeste ve kafeste olmayan iki şekilde olabildiğini, kafesteki üretimde, yemlerin organik sertifikalı yemler olması gerektiğini söylüyor. Gülmez, şöyle konuşuyor: “Oğlum Emrah, ABD’de işletme master’ı yaptı. Kendisi Bilkent İşletme Uluslararası İlişkiler mezunudur. ABD’de okurken orada organik gıdalara olan talebi görmüş ve incelemiş. Biz de yumurta üreticisiyiz. Bize organik yumurta üretimini önerdi ve biz de ona ‘projelendir yapalım’ dedik. Onun projesi olarak dördüncü kümesi devreye soktuk. 12 bin tavuk kapasiteli bir organik yumurta üretim tesisi oluştu.”

Haberin Devamı

Haftada 70 bin yumurta satıyoruz ihracat organikle başlayacak

Haberin Devamı

UMUT Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, “Bu yıl tesislerinde 200 bin normal yumurta tavuğu olduğunu buna ek yatırımla 60 binlik bir kapasite daha ekleyeceklerini söylüyor. Gülmez, “Organikte de 3 bin tavukluk bir kapasite daha ekleyeceğiz. Yıllardır toplumda ‘lezzetli tavuk eti yiyemiyoruz’ deniyor. Şimdi biz 30 yıllık yumurta tavukçuluğu birikimizi ‘organik et tavukçuluğu’na kullanacağız. Tüm yatırımlarımızı bu yıl ağustosa kadar tamamlayacağız. İhracatımız henüz yok. Ancak organik için Almanya’yla temas halindeyiz. Şu anda tesislerimizden haftada 70 bin adet yumurta yurtiçine sevk ediliyor” diyor.

220 bin tavuk kapasitesi var, 40 kişi çalışıyor

Haberin Devamı

40 kişilik istihdamları olduğunu belirten Cengiz Gülmez, “2009’da 4.5 milyon dolar normal yumurta, 1.2 milyon dolar da organik yumurta ciromuz oldu. Bu yıl yeni kapasitelerle 6 milyon dolar normal yumurta, 2 milyon dolar da organik yumurta cirosu hedefledik. Umut Tavukçuluk, olarak Gölköy Kampusu’nda 70 dönüm arazi üzerinde 220 bin canlı hayvan kapasiteli tavuk kümeslerine sahibiz. Yakın zamanda gübre tesisimizi de açacağız” diyor.

Beyaz Saray’a 2 bin iş fikriyle gitmek istiyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın liderliğinde 26-27 Nisan’da Washington’da düzenlenecek Girişimcilik Zirvesi’ne katılacak 5 Türk girişimciden biri olan Deulcom’un sahibi Baybars Altuntaş, Beyaz Saray’a gitmeden önce, Türkiye genelinde yeni iş fikri olan herkesin kendisine ulaşmasını istedi ve “Başkan Obama’nın masasına yanımda en az 2 bin yeni iş fikriyle oturmak istiyorum. Çünkü bu zirvenin maksadı Sayın Başkan ile sadece hatıra fotoğrafı çektirmek olmamalı. Organizasyon girişimciler açısından kalıcı projeler üretmeli. Ben Türkiye genelindeki tüm grişimcilerden ve girişimci adaylarından fikir veya proje bekliyorum.‘baltuntas@deulcom.com.tr’ ye e-posta gönderebilirler” dedi.

Haberin Devamı

Ziyaretçi ‘lüks marka’ya helikopterle gidecek

JNR Fuarcılık, ‘lüks markalar, a plus gayrimenkul ve özel hastaneler’ olmak üzere 3 sektörü tek fuar çatısı altında bir araya getirecek. 2-4 Nisan’da İstanbul Hilton Convention Center’da gerçekleştirilecek fuarda lüks ürünler alıcıların karşısına indirim paketleriyle çıkacak. Ziyaretçiler fuar alanına helikopterle taşınacak.  Lüks otomobiller ile Burberry, Roberto Cavalli, Cerruti ve Escape rolex gibi ünlü mücevherat, saat markalarının yeni modelleri görücüye çıkacak. Fuara luxury hotels ve spa firmaları da katılıyor. A Plus Gayrimenkul fuarına ise lüks konseptindeki 17 proje katılacak. Bodrum, Çeşme, Marmaris ve Antalya’nın yanısıra Amerika, İngiltere, İspanya ve Dubai’den de projeler yer alacak. Özel Hastaneler Fuarı ve Türkiye Tıpta Yenilikler Kongresi’nde ise yeni buluşlar açıklanacak. Kongre, Acıbadem, Anadolu Sağlık Merkezi ve Florance Nightingale hastanelerinin katılımı ile yapılacak.

Haberin Devamı

Motosiklet fuarına 23 ülkeden alım heyetleri geliyor

MOTOPLUS Fuarı, perşembe günü İstanbul’da kapılarını açacak. Fuara Trial dalında 12 kez dünya şampiyonu olan Dougie Lampkin de gelecek. İstanbul Fuar Merkezi’nde ilki geçen yıl düzenlenen MotoPlus Motosiklet, Bisiklet ve Aksesuarları Fuarı’nın ikincisi 25-28 Şubat tarihlerinde 9, 10 ve 11. salonlarda 2010 yılının motosikletlerini meraklılarıyla buluşturacak. Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin desteğiyle gerçekleşen fuarda yeni modeller kadar, özel gösteriler ve eğitim seminerleri de ilgi çekecek. MotoPlus Fuarı için bu yıl 23 ülkeden alım heyetleri geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!