Ekren: Yeni pakette vergi indirimi düÅŸünüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ekren: Yeni pakette vergi indirimi düşünüyoruz
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 12, 2009 00:00

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, hükümetin seçim öncesi açıklamayı planladığı yeni önlem paketinde "Geçici vergi indirimini de düşündüklerini" söyledi. Ekonominin genelinin, "Olumsuzluk sürecinde" bulunulduğunu belirten Ekren, bunu yenebilecek veriler olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Ekren, dün NTV’de özetle şunları söyledi:

Seçim öncesi paket

"2008’in ikinci yarısından bu yana kriz tedbirlerini adım adım almaya başlamıştık. Arka arkaya gelen bu dördüncü paket olacak. Yeni pakette altyapı yatırımları ve faiz indirimleri de yer alacak. Dördüncü paketi muhtemelen seçim öncesinde çıkarırız.

Vergi indirimi

Son pakette ortaya çıkan tablonun tamamlanması için gerekli inisiyatifler ne, ona bakacağız. Birinci inisiyatif Eximbank’a kullanılacak. İçerideki talep konusunda da sıkıntı çekilmemesi gerekir. Talebi artırmak için vergi düzenlemelerine iliÅŸkin de mali disiplini bozmayacak inisiyatif kullanacağız. Kredi mekanizmasının saÄŸlıklı çalışabilmesi için de bir düzenleme gerekiyor. Son pakette dış talep, dış fonlamadaki daralma dikkate alınacak. Biriken stokların eritilmesine iliÅŸkin inisiyatif kullanacağız.Â

Haberin Devamı

Büyüme revize edilecek

Büyüme hedefinde revizyon yapılacak. 2009 bütçesi öncekilere göre daha fazla açık verecek. Bütçenin daralması yerine genişlemesi zaten kaçınılmaz.  Kurda yükselişe normal bakmak lazım. Kur yükselmeye başladığında açık pozisyonu olan, dolarla borçlanan ekonomik birimlerin de dolar talebi başlamış olabilir. Merkez Bankası bu nedenle döviz satım ihalelerine başladı. Perşembe, cuma ve pazartesi üç gün boyunca günlük 500 ile 900 milyon dolar arası çıkışlar oldu. Türkiye için temel sorun dış fon ve dış talep. İmalat sanayiinde üretim azalışı da devam ediyor.

Ekren, otomotivle ilgili bazı düzenlemeler yapabileceklerini söylediği sırada, sektörde 2009’un ilk iki ayı sonunda yaşanan yüzde 63’lük şok üretim düşüşünü canlı yayında öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!