Ekonomistler euro bölgesine inanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ekonomistler euro bölgesine inanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 10:22

Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri ekonomistler, euro bölgesinin borç krizinden kurtulacağına ve varlığını sürdüreceğine inanıyor.

ABD ve Avrupa'nın küresel finansal kriz sırasında artan borç yükünün uluslararası piyasaları tedirgin ettiği bir dönemde Nobel Ekonomi Ödülü sahibi 17 ekonomist, Almanya'nın güneyinde Constance gölündeki Lindau adasında biraraya geldiler.

Bu ekonomistler arasında Nobel Ekonomi Ödülü'nü 2001 yılında kazanan Joseph Stiglitz, 1997 yılında alan Myron Scholes ve 1999 yılında kazanan Robert Mundell bulunuyor.

Mundell, “Euronun çökmenin eşiğinde olduğunu sanmıyorum. Avrupa'nın, Avrupa Birleşik Devletlerine denk gibi birşeye doğru yönelmeye ihtiyacı bulunuyor” dedi.

Stiglitz de, “Çırpılmış bir yumurtayı düzeltmek eski haline getirmek çok zor” dedi.

Lindau'daki tartışmalarda Almanya'nın terk etmesi halinde euro bölgesinin dağılmasının daha kolay olabileceği değerlendirilmesi yapılırken Stiglitz, “Ekonomistler arasında, sözleşmenin karmaşıklığı bakımından Almanya'nın ayrılmasının Yunanistan'ın ayrılmasından daha iyi olacağı yönünde bir uzlaşma gelişti” diye konuştu.

Yunanistan gibi ağır borç yükü altındaki ülkelerin euro bölgesini terk etmesiyle, para birimlerinin değerinin düşeceği, bunun da bu ülkelerin borçlarını ödemesini daha da zorlaştıracağına işaret ediliyor.

Almanya gibi güçlü bir ülkenin euro bölgesinden ayrılması durumunda ise para birimi avroya karşı muhtemelen değerleneceği için borçlarını daha iyi servis edeceği vurgulanıyor.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü 2004 yılında Finn Kydland ile paylaşan Edward Prescott da, “Reform yapmadan önce gerçek krize ihtiyacınız var. Sadece yara bandı uygulaması yapamazsınız. İyimserim. Avrupa reform yapmalı. Oturacaklar, anlaşacaklar ve reformları uygulayacaklar. Ve daha sonra Avrupa hızla büyüyecek ve ABD'yi geçecek” dedi.

Lindau'da konferans merkezinin karşısındaki caddedeki duvarlarda, “Dünya satılık değil”, “Farklı dünya için farklı Avrupa” ve “Nobel ekonomistleri utanın, neo-liberal teorilerinizle dünyayı çökerttiniz” yazılı afişler asıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!