Ekonomik riskler ilk 10’a girdi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik riskler ilk 10’a girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 07:00

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, Gelecek Riskleri Raporu’nun işaret ettiği en önemli 10 risk faktörü arasında bu yıl ilk kez üç ekonomik risk faktörünün yer aldığını belirterek, “Bunlar; finansal istikrarsızlık, makroekonomik riskler, para politikaları ve mali politikaların sebep olduğu riskler” dedi.

Haberin Devamı

AXA Grubu, Gelecek Riskleri Raporu’nun 2022 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, iklim değişikliği en önemli risk olarak birinci sırada görülürken, iklim değişikliğini sırasıyla; jeopolitik istikrarsızlık, siber güvenlik riskleri, enerji riskleri, pandemi ve bulaşıcı hastalıklar, toplumsal gerginlik, doğal kaynak ve biyoçeşitlilik riskleri, finansal riskler, makroekonomik riskler, para politikası ve mali politikalardan kaynaklanan riskler takip etti.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik, sağlık ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin göz ardı edilemez boyutlara ulaştığını söyledi. Ölken, Raporda, risk uzmanlarının, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sebep olduğu jeopolitik gerilimin yayılarak devam edeceğine ve bu durumun iklim değişikliği gibi risk faktörleri karşısında ülkelerin ortak aksiyon almasını engelleyeceği görüşüne yer verildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

SOSYAL EŞİTSİZLİK

Gelecek Riskleri Raporu’nun işaret ettiği en önemli 10 risk faktörü arasında bu yıl ilk kez üç ekonomik risk faktörünün yer aldığına dikkat çeken Ölken, “Bunlar; finansal istikrarsızlık, makroekonomik riskler, para politikaları ve mali politikaların sebep olduğu riskler. Söz konusu ekonomik riskler arasında enflasyon ve alım gücünün düşmesi hem uzmanlar hem de kamuoyu açısından en önemli kaygı unsurları olarak öne çıkıyor. Rapora göre, hem ABD hem de Avrupa’daki uzmanlar sürekli artan enerji ve gıda fiyatlarının sosyal eşitsizlikleri derinleştirerek toplumda huzursuzluğa sebep olacağını düşünüyor.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Yavuz Ölken, iklim değişikliğinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022’de de en önemli risk faktörü olarak yer aldığını vurgulayarak, “AXA olarak hem iklim değişikliği kaynaklı riskleri en aza indirmek hem de doğrudan iklim değişikliğini önlemek adına Türkiye’de ve dünyada çok kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Öte yandan, özellikle de son bir yıl içinde jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla ekonomik riskler ve siber güvenlik risklerinin daha da yükselmesi, küresel sorunları aşmak adına toplumsal işbirliğinin önemini daha da artırıyor” dedi.

Haberin Devamı

GELECEK RİSKLERİ RAPORU’NDA ÖNE ÇIKANLAR

* Kırılganlaşan ve güvenleri azalan insanların riskten kaçınma eğilimi artıyor.

* Gençler, çevresel riskler konusunda önceki kuşaklara göre daha endişeli. Gençler, iklim değişikliğini risk faktörleri arasında birinci, çevre kirliliğini üçüncü ve biyoçeşitlilik kaybını beşinci sıraya koyuyor.

* Enerji riskleri en çok Avrupa’da kaygı yaratıyor. Uzmanların yüzde 61’i, kamuoyunun ise yüzde 58’i enerji risklerinin kaynağını artan enerji fiyatlarına, tedarik sıkıntılarına bağlıyor.

* Jeopolitik istikrarsızlık siber güvenlik risklerine dair kaygıları artırıyor. Jeopolitik gerilimin yoğunlaşması ve dijitalleşmenin artması olası geniş çaplı siber saldırılarla ilgili endişelere sebep oluyor.

 

BAKMADAN GEÇME!