Ekonomide kritik hafta

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide kritik hafta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu hafta yaşanacak gelişmeler ekonomide bazı kritik kararlara gösterge olacak. Hazine'nin bu ay 4 milyar dolarlık geri ödemesi var. Hazine yarınki 633 trilyonluk geri ödeme için bugün 133 günlük ihale açacak. Hazine ihalesi ve Rusya'daki gelişmeler Hükümetin mali sektöre ilişkin bundan sonra alacağı kararları da etkileyecek.

Ekonomide en kritik haftalardan birine, piyasalar kafası karışık başladı. İMKB endeksinin dün bir aşağı bir yukarı salınması dikkati çekerken, Cuma günü yüzde 123'e kadar gerileyen bono faizleri dün yeniden yüzde 129'e çıktı.

Merkez Bankası'nın dün, yine 100 milyon doları aşkın döviz satışı yaptığı öğrenilirken, haftayı belirleyecek asıl gelişmelerin bugün ve yarın yaşanması bekleniyor.

Bugün ve yarınki gelişmeler sadece haftayı değil, ekonominin bundan sonraki gidişatını da belirleyecek önemli gelişmeler olacak. Hazine'nin bu ay 4 milyar dolarlık içborç geri ödemesi bulunurken bunun yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmını oluşturan geri ödeme, yarın gerçekleştirilecek.

Yarınki 650 trilyona yakın geri ödemenin yaklaşık 450-500 trilyonunun piyasaya yapılacağı, geri kalanının ortalamadan kamu kurumlarına yapılan satışlar olduğu için aynen yenileneceği tahmin ediliyor.

Hazine yarın yapacağı geri ödemeyi karşılamak için bugün bir bono ihalesi yapacak. Daha önce uzun vadeli kağıt ihraç etmeyi planlayan Hazine, son gelişmeler üzerine vadeyi 133 güne indirerek, satış ve talep miktarını artırmak için gerekli hazırlığını yaptı.

Hazine'nin bugün yapacağı ihale hakkında görüş belirten bankacılar, faizlerin yüzde 130'un üzerine çıkmasını beklediklerini, miktarın ise buna rağmen çok yüksek olacağını sanmadıklarını söylediler.

ERTELEMELER NE OLACAK?

Bugün yapılacak Hazine ihalesi ve Rusya'da yaşanacak gelişmeler bir yandan ekonomik gidişatı önemli ölçüde belirlerken, aynı zamanda Hükümetin bundan sonra mali sektöre ilişkin alacağı kararlar konusunda da belirleyici olacağı belirtiliyor.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın geçen hafta, piyasaları tatmin edemeyen önlemleri açıkladığı basın toplantısında ‘‘gerek görüldüğü takdirde tüm önlemler alınır’’ sözünü ettiğini kaydeden bankacılar, ‘‘Gerekli önlemler içinde piyasanın beklediği vergi ertelemelerinin de yeraldığı ’’ düşüncesinde olduklarını söylediler.

Hükümetin ve ekonomi yönetiminin piyasalardaki tedirginlik sürdüğü takdirde vergi ertemelerine de razı olacağı görüşünde olduklarını kaydeden bir bankacı, ‘‘Bu nedenle bugünkü ihaleye gelecek tekliflerin miktarı ve faiz oranları aynı zamanda hükümetin alacağı yeni kararlar için de bir gösterge’’ dediler.

Bankacılar, Hükümetin ihaleler ve geri ödemelerin rahat geçirilmesi halinde, vergiye ilişkin yeni düzenlemelere gitmeyeceği yönünde bir izlenim aldıklarını da söylediler.

Hazine ihalesinde başarılı olunduğu takdirde bunun hemen ardından piyasada faizleri yükselten önemli unsurlardan biri olan kamu bankalarının sıkışıklığının giderilmesine çalışılacağı kaydediliyor.

Bu arada bugünkü Hazine ihalesi ve yarın yapılacak geri ödemenin yanısıra Rusya'da yaşanan gelişmelerin de bundan sonraki ekonomik gidişatta ve hükümetin alacağı kararlarda belirleyici rol üstlenmesi bekleniyor.

‘‘Piyasaların son dönemde içpolitik gelişmelerden daha çok Rusya'daki politik gelişmeleri izlediğini’’ kaydeden bir bankacı, ABD Başkanı Clinton'un ziyareti, Çernomirdin Başkanlığında kurulacak Hükümetin uzlaşmayı ne ölçüde sağlayıp, güven oyu alıp alamayacağının, piyasa oyuncuları tarafından dikkatle izlendiğini söylediler.

Borsa haftaya düşüşle başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftaya düşüşle başladı. Rusya'da yaşanan krizle birlikte geçen hafta şok düşüşler yaşayan borsa, haftayı toparlanarak, yükselişle kapamıştı. İMKB Ulusal-100 Endeksi, dün seansta cuma gününe göre 36.87 puanlık düşüşle 2.635.14 puana geriledi. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.38 oranında değer kaybetti. Kapanışta mali endeks 3.231.22 puandan, sanayi endeksi

2.203.10 puan, hizmetler endeksi de 3,468.56 puandan kapandı. Dün ikinci seansta işlem gören 272 hisse senedinden 82'si değer kazandı. 128 hisse senedi değer kaybederken, 62 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. İkinci seansta, 17 trilyon 129 milyar 803 milyon liralık işlem hacmi oluştu. Seansta, Sabancı Holding, Tüpraş, Doğan Holding, İş Bankası C ve Ereğli Demir Çelik en yoğun işlem gören hisseler oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!